Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daňové přiznání vs úřad práce

Od: baja2323* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

mám dotaz ohledně daňového přiznání své matky.

Z práce jí přišel papír "Potvrzení o zdanitelních příjmech ze závislé činnosti a funkčních požitků,atd". Od začátku roku 2010 v této firmě pracovala, pak však 1.2 vážně onemocněla, a jelikož měla smlouvu na dobu určitou, by s ní rozvázan pracovní poměr. 22.10 2010 nastoupila na úřad práce a je zde až do nynější doby.

Musí si tedy podat daňové přiznání sama nebo úřad práce?Jak to doopravdy je?

Prosím poraďte.

Předem moc děkuji ;)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paaja*
hodnocení

3x

Podle Zákona o dani z příjmu §38ch může vaše matka požádat o roční zúčtování posledního plátce daně, což by měl být její poslední zaměstanavatel, protože UP plátcem daně není. Podmínkou je aby u zaměstnavatele měla podepsané Prohlášení k dani (růžový dvojlist) a do 15.2. tohoto roku o roční zúčtování písemně požádala. To že zaměstnavatel už automaticky vystavil potvrzení na věci nic nemění.

doplněno 26.01.11 13:24:

... anebo, jak píše Mařenka, pustit se do DP sama, opravdu na tom nic není :)

doplněno 26.01.11 13:28:

... teď jsem se na to ještě jednou díval. Jestli si to bude chtít nechat přece jen zúčtovat od posledního zaměstnavatele, musí ještě přinést potvrzení z úřadu práce, že tam byla v evidenci. Zaměstnavatel musí mít prostě doložený celý rok.

baja2323*
hodnocení

Moc vám všem děkuji za bleskové a vyčerpávající odpovědi ;)!Opravdu mi pomohly!

Přeji krásný den!

marenka*
hodnocení

2x

Není nic složitého, udělat si jej sami. ;)

onlinepriznani.cz/...

aktualne.centrum.cz/...

doplněno 26.01.11 13:20:

poradte.cz/...

tady to máte i s vysvětlením, jak na to ;)

eulalie*
hodnocení

0x

Úřad práce rozhodně daňové přiznání za vaši matku nepodá. Jedině ona sama, pokud tedy ne její bývalý zaměstnavatel. Ale jestliže on poslala papír ohledně zdanitelných příjmů, tak asi předpokládá, že si vaše matka sama to daňové přiznání zpracuje.

jaru*
hodnocení

0x

dobry den,

chtela bych se taky zeptat, kdyz jsem: zacatkem roku 2010 pracovala u jednoho zamestnavatele, pak byla na uradu prace, pak byla u dalsiho zamestnavatele do 3. ledna letosniho roku. a ted pracuji jinde.

musim si ho delat sama, nebo ho za me bude delat ten zamestnavatel, kde jsem ted? nebo ten zamestnavatel, kde jsem byla do 3. ledna?

predem dekuji za odpovedi!

jarka

marenka*

Jaru já myslím že by Vám ho současný zaměstnavatel mohl udělat, musíte si ale zažádat do 15.2! Zároveň mu přineste potvrzení o příjmech od všech zaměstnavatelů roku 2010 a potvrzení z Úřadu práce o evidenci. Jestli máte nějaké slevy - životní pojištění apod. tak taky donést. Musíte mít zdokladovaný celý rok, hezky měsíc po měsíci.

zizka*

Mám zkušenost, že když jsem měla několik zaměstnavatelů během roku, ten poslední mi pak nevrátil přeplatek.

Dělám si to raději sama, poradila mi to paní na FÚ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]