Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Rád bych se zeptal. Můj zaměstnavatel mě i mé spolupracovníky opakovaně nás nechává z důvodu že není schopen zajištovat pro chod firmy dostatečné množství materiálu který je stěžejní pro výkon mé práce, tak nás nechává doma bud na neplaceném a nebo náhradním volnu a to i přesto, že to není naše chyba tedy chyba zaměstnanců že nemají práci a musí zůstat doma! Má na tohleto podle zákoníku práce právo tohleto učinit? Může dát když nemá pro zaměstnance práci náhradní nebo neplacené volno? Není tohle jednání trošku neetické nebo protiprávní? Neměl by dát ze zákona 60% z průměrné mzdy a to po dobu kdy pro zaměstnance nebude mít práci? Jak to tedy vlastně je? V případě že je povinen vyplácet 60% ze mzdy a nečiní tak tak jak se může obyčejný dělník proti tomuto jednání bránit a to pokud možno tak aby byl v utajení protože riskuje nějakým takovým udáním propuštění z práce! Na koho je možné se s tímto obrátit? Moc vám děkuji za vaši odpověd! Dalibor.
Dobrý den.
Budu vycházet ze Zákoníku práce - ZP (Zákon 262/2006 Sb.) v aktuálním účinném znění.
V daném případě, který zde popisujete, se jedná o " překážku v práci na straně zaměstnavatele" (dále "z-navatel" ), k té se vztahují následující ustanovení:
Překážky v práci na straně zaměstnavatele
§ 207
Prostoje a přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy
Nemůže-li zaměstnanec konat práci
a) pro přechodnou závadu způsobenou poruchou na strojním zařízení, kterou nezavinil, v dodávce surovin nebo pohonné síly, chybnými pracovními podklady nebo jinými provozními příčinami, jde o prostoj, a nebyl-li převeden na jinou práci, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši nejméně 80 % průměrného výdělku,
b) v důsledku přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy nebo živelní událostí a nebyl-li převeden na jinou práci, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši nejméně 60 % průměrného výdělku.
§ 208
Nemohl-li zaměstnanec konat práci pro jiné překážky na straně zaměstnavatele, než jsou uvedeny v § 207, poskytne mu zaměstnavatel náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku; to neplatí, bylo-li uplatněno konto pracovní doby (§ 86 a 87).
§ 209
(1) O jinou překážku v práci na straně jiného zaměstnavatele, než uvedeného v § 109 odst. 3, jde také tehdy, kdy zaměstnavatel nemůže přidělovat zaměstnanci práci v rozsahu týdenní pracovní doby z důvodu dočasného omezení odbytu jeho výrobků nebo omezení poptávky po jím poskytovaných službách (částečná nezaměstnanost).
(2) Upraví-li v případech podle odstavce 1 dohoda mezi zaměstnavatelem a odborovou organizací výši poskytované náhrady mzdy, která přísluší zaměstnanci, může náhrada mzdy činit nejméně 60 % průměrného výdělku.
(3) Zaměstnavatel, u kterého nepůsobí odborová organizace, má v případech podle odstavce 1 právo podat návrh, aby úřad práce rozhodl na základě podkladů zaměstnavatele o tom, zda jsou dány důvody pro poskytování náhrady mzdy v nižší částce. Jestliže úřad práce o existenci důvodů částečné nezaměstnanosti rozhodne, přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši 60 % průměrného výdělku po dobu, kterou úřad práce v rozhodnutí určí, nejdéle však po dobu 1 roku.
Jak jistě vidíte, na Váš případ se podle všeho vztahuje §207 písm. a). Další ustanovení jsem sem dal pro případ, že se nejedná pouze o potíže s dodávkou materiálu ale i potíže s odbytem výrobků. Každopádně z Vámi popsaného vyplývá, že máte nárok na 80% Vašeho průměrného výdělku.
Z-navatel může určit náhradní volno pouze za práci přesčas, nebo za práci ve svátek, ne svojvolně jak to dělá.
U práce přesčas může být určeno náhradní volno pouze pokud s tím souhlasí zaměstnanec (dále "z-nanec" ), bez dohody přísluší z-nanci mzda s příplatkem (25%) (§114 ZP)
U práce ve svátek přísluší z-nanci primárně náhradní volno, pouze pokud se s ním z-navatel dohodne, tak příplatek místo volna. (§115 ZP)
I za náhradní volno samozřejmě přísluší náhrada mzdy.
Neplacené volno z-navatel nařídit nemůže, požádat si o něj může z-nanec, když chce/potřebuje a z-navatel pouze rozhodne, jeslti mu ho poskytne.
Doporučuji podat podnět na Inspekci práce ( suip.cz/...
Další téma k této otázce zde:
Já bych se propuštění z práce nebál a dal výpověď sám. Firma prostě má problémy (jen málokterá je dnes nemá) a v nejbližší době se jich nezbaví.
Já meslim,že mloviš jak hlópé hanák.Proč be mněl dávat sám vépověď a vestavovat se nebezpečo,že bode dostávat vod óřado práce sniženó podporo?
Nic ve zlém, ale normální člověk než dá sám výpověď, tak si najde práci jinou, aspoň u nás to tak chodí. Přece nebudu pracovat někde, kde jsem nespokojen a vidím, že to tam jde o 10 k 5.
Čoveče to jsem fakt nevěděl to je pro mě novinka že si musím nejprv něco sehnat a pak dát výpověd! No když si takový mudrc, tak mi porad kde to volné místo mají tu na Hodonínsku docela by mě to zajímalo! Všude jen řeknou bohužel neberem, nemáme a tak co! Ted rad když si tak chytrý! Mám na mysli místo dělníka ve fabrice!
Ty hloopee hanaaakooo! Používee hlavooo a logikoooo! Ja když nemaaam pracooo tak proč bych mel davat vypooveddd? Ja mam problem kery potrebujo vyresiiit! Chapala?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.