Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

TAJNĚ kouřím cigarety - co s tím?

Od: erevywufe odpovědí: 11 změna:

Ahoj,
potřebuji poradit s následujícím problémem. Je mi kolem 29.let a už opravdu mnoho let kouřím tak nějak příležitostně cigarety.
Jsem takový zvláštní příležitostný kuřák, který když jdu na kafe, pivo tak kouřím jednu za druhou, když je hezké počasí na jaře či v létě, tak si sednu v parku a pro pohodu si zapálím cigaretu. Občas si dám cigaretu při čekání na autobus či prostě jen tak.
Problém je, že mě celé mé okolí zná odjakživa jako nekuřáka tj. jak rodiče, kamarád, přítelkyně. S tou jsem jsem asi rok. Nikdy před nimi nekouřím, protože si nedovedu představit, že zjistí že kouřím. Moji rodiče jsou zapřísáhlí nekuřáci, přítelkyně také.
V poslední době kouřím více, jelikož mám určité problémy a cigarety mě pomáhají trochu se uklidnit. Pokud si jdu někam sednout (není to moc často - tak si dám za den třeba i 10-15 denně), jinak tak nějak 5-6 denně.Jsou ale dny kdy prostě nekouřím, pokud třeba jedu s přítelkyní někam na celodenní výlet. Klidně to vydržím bez problémů, ale těším se na druhý či další den, až si dám cigaretu. Někdy kouřím třeba 1-2 denně. Kouřím červené Startky či červené Vinceroy. Pokud jdu domů, tak se musím namazat ruce indulónou a vzít žvýkačku.
Doposud jsem bydlel v domě s rodiči, teď už budu mít vlastní byt. Mám strach přiznat rodičům, přítelkyni, že kouřím, jelikož by byli v ŠOKU a denně bych musel poslouchat kázání o zdraví, zbytečnosti, penězích apod. Navíc mám lehké astma a to by byla další jejich řeč proč nekouřit. Nekouřím sice nijak moc ale tak nějak pravidelně ANO.
Jednou mě viděli kouřit někdo z práce a divili se: Ty kouříš?
Jediný fajn, je můj příbuzný z rodiny, který je velmi silný kuřák a když jsme spolu, tak kouříme spolu a dokonce mě pořád nabízí cigarety. U něho je to v pohodě.
Co mě poradíte? Jak to řešit?
Má někdo taky takový problém?
Myslíte, že můžu být časem závislý pokud kouřím denně třeba 3-5 denně a dříve (před rokem a více) jsem kouřil často také, ale příležitostně?
Přestat zatím úplně nechci, jelikož jednak kouřím málo a jednak mě to pomáhá na nervy, jelikož mám zrovna dost psychicky náročné období.
Díky

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

2x

Dobrý den, kamaráde Michale. Já vám to povím takto. Jste na nejlepší cestě stát se nikoliv kuřákem příležitostným, ale závislým. Navíc kouříte tajně... a copak jiného ještě tajně děláte? Ono to totiž vůbec nevypadá hezky, když něco před svými blízkými skrýváte. Kouříte málo a pomáhá vám to na nervy, hm, jelikož máte zrovna psychicky náročné období. Toto jsou vaše slova a bohužel, já z toho cítím závisláka na nikotinu jak vyšiitého. Myslím si, že byste to neměl tajit. Nehrajete totiž na rovinu. A tím pádem není u vás záruka, že nebudete lhát i v jiných věcech. Alespoň já bych to takto brala. Ano, do budoucnosti je reálný předpoklad, že kouřit budete stále více. Nezapomeňte, že psychicky náročné období jedno skončí, ale druhé může začít. Já jsem nikdy nekouřila, proto se mi to tu radí. Věřím, že přestat kouřit může být opravdu náročné na nervy, zvláště když si už tělo na nikotin zvyklo. Ale vaše přítelkyně má za to, že chodí s nekuřákem. K ní byste měl být úpřimný, ale nejste. Asi si to ona nezaslouží, nebo ano? Já tu nechci nějak moralizovat, poukazovat na škodlivost kouření, to asi sám všechno znáte, ale...Teďka jste mladý, ale roky vám budou přibývat a s každou vykouřenou cigaretou si do těla zanášíte něco, co tam může způsobit velikou neplechu. Proč si zdraví ničit jen kvůli pocitu, že vám kouření pomáhá překonat problémové období? Nehledě na to, že kouření je fakt drahý koníček, když si spočítáte vynaložené náklady na kouření, divil byste se, co byste si za ty prokouřené peníze mohl pořídit, procestovat, ušetřit... Asi tak, vy byste měl vědět, proč přestat kouřit a nějak si to v hlavě přebrat. Ano, jsou kuřáci, kteří se ve zdraví dožijí devadesátky, ale dovolila bych si tipnout, že těch je minimum. Kuřáci spíš končí hůře...

erevywufe
hodnocení

Ahoj, díky za tvojí rozsáhlou odpověď.

Chápu, že nehraju narovinu ohledně mého kouření, ale i třeba přítelkyně má řadu much, záporů a já je také prostě toleruji. Jen mám strach, že to odhalí. Připomíním, že moc nekouřím tak 3-5 denně, někdy třeba celý víkend nic a pak třeba nárazově ANo, ale to je třeba 10-20 za den, ale to jsou vyjímky.

Je pravda, že cigarety jsou drahé, ale zase moc nekouřím, tudíž tolik neutratím. Cigarety jsou taková tajná berlička na nervy, trošku mě uklidní, to je pravda, ale chápu, že to ničí zdraví. Souhlasím.

Ty jsi nikdy nekouřila? V rodině někdo u tebe kouří?

eulalie*

Nekouřila jsem nikdy. Jednou jsem to zkusila, ale byl to hnus. Kuřáci mi smrdí, z čehož logicky vyplývá, že se jimi příliš neobklopuji. Když přítelkyně odhalí vaše kouření, může se stát, že k vám třeba ztratí důvěru. Dělat něco tajně za zády totiž můžete pak cokoliv, chápete, jak to myslím? Nejste k ní totiž úpřimný, a to já vidím jako veliké negativum. Záleží na povaze vaší přítelkyně, třeba by to přešla s úsměvem tento váš nešvár. Ale moc se mi to nezdá.

jsem*

100% souhlas s yakubem, ale nejde mi dát mu bod.

Píšete: "ale i třeba přítelkyně má řadu much, záporů a já je také prostě toleruji". To je ale podstatný rozdíl, ona o vašem kouření neví, takže vy nevíte, jestli by ho taky tolerovala. Vy prostě potřebujete od někoho svoje nečestné chování vůči ní schválit, ale to nevím, jestli jste na správné adrese. Tady je většina lidí pro poctivost mezi partnery. Každopádně si ještě jednou přečtěte yakubovu odpověď a hlavně se nad ní zamyslete. Nemusíte dát na ničí radu, je to váš život. Jste-li astmatik, nikdo jiný za vás časem kašlat nebude. Mám silné astma, vím o čem mluvím. Ale já ho z kouření nemám. Pokud dostanete astmatický záchvat, jde vám do slova a do písmene o život. Jestli kvůli pár cigaretám chcete riskovat toto, tak dobrá. *zed*

ewka69*
hodnocení

0x

bez pardónu...už nejspíš závislý jste. protože pocit, který popisujete, že se na tu cigaretu těšíte, to je signál, že určitá závislost u vás již propukla. jinak já jsem byla ještě donedávna kuřačka, ale když jsem zjistila, že jsem těhotná, naráz jsem přestala. a taky nutno dodat, že jsem byla vášnivá kuřačka marihuany, kterou si také odpouštím. kvůli těhotenství. jinak bych asi kouřit nepřestala. toť můj názor*pivo*

erevywufe
hodnocení

Ahoj,

dík za odpověď. Dokázala jsi přestat snadno před těhotenstvím kouřit? V čem bylo přestat lepší s cigaretami nebo marihuanou?

Máš strach, že se k cigaretách, marihuaně po těhotenství zase vrátíš?

Dík za odpověď.

hodnocení

0x

1) Závislý asi budete, protože těšit se na druhý den, kdy si budete moci dát cigaretu není normální. Kdybyste závislý nebyl, tak se na to tělo (vy) nebudete těšit, ale vůbec si na to nevzpomenete. Navíc 10-15 cigaret denně pro stmatika není málo - a s občasným nekuřáctvím to už nemá nic společného.

2) také si myslím, že buď máte velmi tolerantní partnerku, nebo má poškozené čichové buňky. Nějaká indulona či žvýkačky totiž nemůžou přebít čpící kůži. Stačí aby si člověk zapálil jen jednu cigaretu a z těch prstů to nekuřák cítí hned.

3) Jak to řešit? Vy to podle mě řešit ani nechcete. Spíš chcete schválení toho, že kouříte a poradit jak se udržet v tomto křehkém stavu na pomezí zavislosti. Protože fandit si tím, že dnes jsem vykouřil jen 2 cigarety není výkon, ale spíše náhoda, nedostatek příležitosti atd. I silný kuřák si nezapálí tam, kde nemůže/nesmí ...

nu*
hodnocení

0x

Poud také tajně masturbuješ na záchodě, je to v naprostém pořádku...

rob*
hodnocení

0x

Blíží se silvestr, tak si dej do nového roku předsevzetí, mně se to před 10 lety povedlo a teď už mi cigára smrdí ;)

buss
hodnocení

0x

Ty slabé povahy ... dejte si přredsevzetí, že když neskončíte, ukončíte to s přítelkyní, buď ona, či cigarety.
Je to dostatečný motiv?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]