Nejste přihlášen/a.
Asi už jsem starý a nemyslí mi to jak by mělo, proto potřebuji poradit. Po dlouhém zkoumání a čtení jsem stejně nepochopil. Potřebuju jet do Ostravy /vlakem/, tam jako důchodce sednout na tramvaj, za 2 hodinky zase zpět. Mně to ale stále nabízí jen nějaké hloupé elektronické jízdenky. Nechci si stahovat do mobilu na jednu jízdu nějakou aplikaci. Zaplatil bych kartou v tramvaji, ale jak přístroj pozná, že jsem důchodce? Vím že asi odstoupili úplně od papírových jízdenek, ale tento systém je divný. Poradí prosím někdo?
Tak jízdenku na vlak, normálně na pokladně (počítejte z vyšší cenou než přes aplikaci)
No a v Ostravě, taky jsem čučel jak péro z gauče. Ale já tam už dobrejch 20 let nebyl![]()
No ale hned venku před vlak. nádražím je automat, tam si můžete jizdenku elektronicky zakoupit (stačí kreditka a pár kliknutí) pro případnou kontrolu revizora, stačí ukázat kreditka. Revizor přiloží k přístroji a hned ví že máte zaplaceno.
A nebo ještě jednoduše si jí koupit v tramvajce přes terminál (kreditka nutnost)
Jo sorry duchodce nevím, já platil celodenní a rodinnou.
Pokud máte nad 65, máte slevu 50 %, jak na to bez návštěvy Infocentra DPO, nevím.
Pokud máte nad 70 let, máte to zadarmo, stačí doklad totožnosti, občanka, pas.
Pokud někdo nebude vědět, zatelefonuju na Infocentrum DPO a zjistím aktuální info.
Předběžně, na validátoru, to je ta věc, kde se přikládá karta (vy použijete bankovní, nemusáte se dál starat), jde navolit i jiné jízdné, než obyčejné. Třeba když jede matka se dvěma dětmi, oba rodiče s jedním dítětem..., navolí, přiloží kartu a hotovo, tedy zaplaceno jízdné. Podrobnosti nevím, nikdy jsem to nepotřeboval. Nezávazně tipuji, že je tam i možnost navolit 50% slevu, zjistím.
Nevím, odkud pojedete vlakem a jakým, nevyplatí se vám celá siť ODIS na 24 hodin za 200 Kč? Můj odhad je, že ne, pro mladší, co platí plné jízdné je to tak 50 na 50, podle toho, odkud jedou.
TIP, vyhněte se Hlavnímu nádraží, pohybují se tam podivné existence.
Kliknul jsem na odkaz "Projekt jezdi jednoduše". Naštěstí na jižní Moravě nebydlím, tak jsem se s tím zatím nesetkal, za synem co se tam přiženil jezdím autem. Ale uvažoval jsem, že příště až tam pojedu zkusím hromadnou dopravu abych ušetřil za benzín a nezanechával uhlíkovou stopu. Ale když jsem prošel stránku v tom odkazu, to tam půjdu raději pěšky.
BTW: Už jsem v důchodu, ale když jsem pracoval, občas jsem vyrážel na pracovní cesty. Když jsem jel hromadnou dopravou, na vyúčtování cesty jsem přicvakl jízdenky, aby s tím cifršpioni neměli problém. Jak se to řeší teď když papírové jizdenky se nevydávají.
Mám dojem, že už zase zvítězila dobrá myšlenka nad zdravým rozumem.
![]()
čekal jsem, že napíšete, zjistil jsem jak na to ![]()
já teda nejsem důchodce, ale tohleto mě neskutečně serštve. vidím, jak si mladí kupují na vlak jízdenky v aplikacích a k tomu mají zdarma místenky, ty jsou ve výsledku skoro na všech sedadlech a babky, co si koupí jízdenky u okýnka nebo u průvodčího, stojí s taškama v uličkách... achjo
za chvíli si bez interentu v mobilu ani neutřem zadek na veřejným hajzlíku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.