Nejste přihlášen/a.
Chtěl jsem jako invalidní důchodce s průkazem TP si zakoupit na jižní Moravě jídenku u společnosti IDS-JMK. Bylo mne řečeno, že papírovou jízdenku neprodávají a mám si bezhotovostní platbou zakoupit na validátoru-automatu v nadražní budově. Tam jsem šel a zjistil, že se nedá platit v hotovosti, kterou jsem měl připravenou u sebe v ruce. Tak jsem si řekl, že zkusím zakoupit jízdenku za peníze u průvodčí ve vlaku jako to dělám jinde běžně, když je zavřená pokladna. Ta mne vynadala a dala pokutu jako černému pasažerovi a pokud nemám přímo průkaz ZTP/P tak jsem měl koupit v automatu. Proč nemohu zaplatit nikde za jízdné v hotovosti na Moravě pokud nevlastním žádný účet u banky a dostávám běžně peníze na poště u okénka pošty v hotovosti a nemám povinnost si zakládat účet u žádné banky ani instalovat službu internet banking on-line, což není občanská povinnost, ale jenom bonus komfortního placení. Hotovost jako oběživo snad stále v současné době platí a ČNB nic nezrušila, tak zákazník má právo tímto způsobem nakupovat zboží a služby a nebyt diskriminován. Podle zákona č.6/193 Sb., o České národní bance, platné bankovky a mince jsou zákonými penězi při všech platbách na území ČR. Obchodníci jsou povinni příjmout tuzemské peníze. Kde je problém, že obojí způsob někde neplatí a vybírá si provozovatel nebo obchodník co chce on a hlavně zatracují platbu hotově pod různými represemi přírážky nebo pokuty?
Kdo je z jiného kraje než z jižní Moravy a není na to zvyklý, tak je tímto způsobem placení zaskočen. Zákazník není jenom mladý a zdravý jedinec, ale též i invalida nebo senior popř. nezletilý který účet v bance žádný nemá. Pokladny-automaty které umí brát hotovostní a bezhotovostní způsob platby přece existují v různých krajích jako je Pardubický, Jihočeský, Liberecký, Ústecký nebo Karlovarský. To jižní Morava o tom neví?
" Tento svět není pro starý."
Vám by se líbilo v ivančincké nemocnici. Kovové mince nepoužívám a za nic jiného se tam pití koupit nedá.
Jinak pokud trváte na tom, že bojkotujete bankovní účet, můžete použít aplikaci Poseidon, která se dá nabít i bez vlastnictví bankovního účtu.
Nedávno jsem (poprvé) jel vlakem Arriva, platit u průvodčího kartou i hotově šlo, a průvodčí ani moc nebrblal. Na nádraží máme nějaký automat na jejich jízdenky, ale asi zrovna byly ucpané dráty.
Co se týká slavných appek do smartfounů, smartfoun zatím nemám a pokud k tomu nebudu donucen hrubým násilím pořizovat si ho nebudu, to už nechám mladším.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.