Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Omezení nákupů papírových jízdenek dopravcem

Od: janousek odpovědí: 17 změna:

Chtěl jsem jako invalidní důchodce s průkazem TP si zakoupit na jižní Moravě jídenku u společnosti IDS-JMK. Bylo mne řečeno, že papírovou jízdenku neprodávají a mám si bezhotovostní platbou zakoupit na validátoru-automatu v nadražní budově. Tam jsem šel a zjistil, že se nedá platit v hotovosti, kterou jsem měl připravenou u sebe v ruce. Tak jsem si řekl, že zkusím zakoupit jízdenku za peníze u průvodčí ve vlaku jako to dělám jinde běžně, když je zavřená pokladna. Ta mne vynadala a dala pokutu jako černému pasažerovi a pokud nemám přímo průkaz ZTP/P tak jsem měl koupit v automatu. Proč nemohu zaplatit nikde za jízdné v hotovosti na Moravě pokud nevlastním žádný účet u banky a dostávám běžně peníze na poště u okénka pošty v hotovosti a nemám povinnost si zakládat účet u žádné banky ani instalovat službu internet banking on-line, což není občanská povinnost, ale jenom bonus komfortního placení. Hotovost jako oběživo snad stále v současné době platí a ČNB nic nezrušila, tak zákazník má právo tímto způsobem nakupovat zboží a služby a nebyt diskriminován. Podle zákona č.6/193 Sb., o České národní bance, platné bankovky a mince jsou zákonými penězi při všech platbách na území ČR. Obchodníci jsou povinni příjmout tuzemské peníze. Kde je problém, že obojí způsob někde neplatí a vybírá si provozovatel nebo obchodník co chce on a hlavně zatracují platbu hotově pod různými represemi přírážky nebo pokuty?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

1x

A mobilní telefon také nemáte a nebo na ten jste se stihl adaptovat kolem roku 2000?

Kde jste si tenkrát stěžoval, že český telecom (dnešní O2) zrušila na ulici telefoní budky?

Stejný princip jsou v dnešní době platby.

Na internet napsat stížnost do diskuze lidí, kteří s tím nemají přímou souvislost, umíte.

Proč si tedy nezařídíte potřebné věci pro bezhotovostní platby?

Stařecký vrtoch?

yarda1

Ty jsi asi mládež nová, mládež fialová.

Já jsem tehdy měl telefonní kartu, abych se v případě nouze mohl dovolat, třeba domů, kdyby mi mobil z nějakého důvodu nefungoval - mohl by se mi vybít, mohl bych ho ztratit, mohl by mi ho někdo ukrást, mohl bych být někde se špatným pokrytím...

Jak praví klasik, mohl bych o tom diskutovat, mohl bych s tím nesouhlasit, ale to by asi bylo všechno co bych s tím mohl dělat když Lampárny byly zrušené.

Mám tarif Twist nebo jak se to jmenuje, dobíjel jsem si ho v bankomatech, to už je taky zrušené. Ai si nechám do mozku implantovat čip s internetovým bankovnictvím.

bear

Další "dědek" co umí kastovat dle politické strany *smich*.

Mě je politika u zadku, ale baví mě, jak se toho kdo chytí. Ze sociologického průzkumu se dá dobře vydedukovat, kdo je na druhé straně :)

Technicky vzato, až nebudeš mít na chlast, tak tě to možná donutí i ten čip do mozku, pokud bude potřeba k platbě.

Když tě donutilo naučit se s počítačem, aby jsi nám mohl napsat, jak je dnešní svět nespravedlivý ke starcům :).

Starci nehledají řešení, ale důvody, proč zůstat ve středověku. I za cenu benefitu rychlejšího a pohodlnějšího konání.

Nikdy jsem nepochopil proč, tak se to snažím chápat zde.

Aneb zůstaňte věrní valše na břehu potoka a nekupujte a nepoužívejte automatické pračky. Zvláště nekupujte "fialový" prací gel. ;)

hodnocení

0x
Zajímavé, a přitom to platí už od roku 2023
idsjmk.cz/...

Nevhodné pro někoho kdo jede 1x ročně

Chápu.
Další kazdoměsiční dotaz tipu
"Zase bijem duchodce a omezujeme právo na hotovost"
Jinak, koukám že pán má internet a dokáže ho používat.
Stačil jeden krátky dotaz do vyhledávače a pan by byl informován.
janousek
hodnocení

Kdo je z jiného kraje než z jižní Moravy a není na to zvyklý, tak je tímto způsobem placení zaskočen. Zákazník není jenom mladý a zdravý jedinec, ale též i invalida nebo senior popř. nezletilý který účet v bance žádný nemá. Pokladny-automaty které umí brát hotovostní a bezhotovostní způsob platby přece existují v různých krajích jako je Pardubický, Jihočeský, Liberecký, Ústecký nebo Karlovarský. To jižní Morava o tom neví?

km
Opravdu hloupy zavadet takovy chytry system
yarda1

Kliknul jsem na odkaz "Projekt jezdi jednoduše". Naštěstí na jižní Moravě nebydlím, tak jsem se s tím zatím nesetkal, za synem co se tam přiženil jezdím autem. Ale uvažoval jsem, že příště až tam pojedu zkusím hromadnou dopravu abych ušetřil za benzín a nezanechával uhlíkovou stopu. Ale když jsem prošel stránku v tom odkazu, to tam půjdu raději pěšky.

BTW: Už jsem v důchodu, ale když jsem pracoval, občas jsem vyrážel na pracovní cesty. Když jsem jel hromadnou dopravou, na vyúčtování cesty jsem přicvakl jízdenky, aby s tím cifršpioni neměli problém. Jak se to řeší teď když papírové jizdenky se nevydávají.

Mám dojem, že už zase zvítězila dobrá myšlenka nad zdravým rozumem.

:(

mraf
hodnocení

0x

Jednoduché vysvětlení: V příslušné obci v IDS-JMK a okolí (popisovaném) jsou Sloni Umektaní, co se moc koukají na televizi. Rada: Příště zamávejte Eury, mluvte cizí řečí...:-DJeště lépe zamávat holí *alene*.

hodnocení

0x

" Tento svět není pro starý."
Vám by se líbilo v ivančincké nemocnici. Kovové mince nepoužívám a za nic jiného se tam pití koupit nedá. :)
Jinak pokud trváte na tom, že bojkotujete bankovní účet, můžete použít aplikaci Poseidon, která se dá nabít i bez vlastnictví bankovního účtu.

Aplikace IDS JMK /...

Ale chápu, že pro jedno použití je to nepohodlné.

yarda1

Nedávno jsem (poprvé) jel vlakem Arriva, platit u průvodčího kartou i hotově šlo, a průvodčí ani moc nebrblal. Na nádraží máme nějaký automat na jejich jízdenky, ale asi zrovna byly ucpané dráty.

Co se týká slavných appek do smartfounů, smartfoun zatím nemám a pokud k tomu nebudu donucen hrubým násilím pořizovat si ho nebudu, to už nechám mladším.

km
hodnocení

0x
Myslim si, ze to je v soucasnosti nezakonne. A vynadat bych si nenechal. Pokud by to pruvodci zkusil, vynadal vych ja jemu.

Ale až z nástupiště, až by se vlak rozjížděl.

mll
hodnocení

0x

Když si v tom tak libujete, tak zkuste najít, komu si stěžovat. Jestli policii, nějakému úřadu, české národní bance, ústavnímu soudu, to se mě neptejte.

Ve starém trestním zákoníku existoval paragraf "narušování plynulosti peněžního oběhu" s trestní sazbou až 2 roky a pokud to někdo spáchal v organizované skupině tak snad i víc. TR máme nový a něco podobného tam určitě taky bude (je několikanásobně tlustší, tak aby to tam nebylo...).

Zatím to ale tak nějak všem prochází. A jaké bude zděšení, až se někdo probudí. Obchodníci mohou přijímat co chtějí, ale platné české peníze přijímat prostě musí.

Nevěřim ale, že by průvodčí se nedal poslat do )( i když nějakej bezďák to má snažší než ZTP.

riva
hodnocení

0x

Tu pokutu jste mohl platit hotově? A jízdenku ne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]