Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Digitální revoluce pod tlakem občanů

Od: vlach odpovědí: 17 změna:
Nikdy za svůj život než jsem šel do starobního důchodu jsem nezažil enormní tlak na digitalizaci a přizpůsobit se na povel něčemu modernímu jako bezhotovostní způsob placení nebo občanský průkaz s řidičákem přes aplikace ve smartfonu.Bez čertovi tabule se už snad člověk dnes ani neobejde a všude chtějí aplikace i v obchodech.Je tohle k životu opravdu tak potřebné nebo jde jen o módní trend si věci ulehčit ke komfortu, přestože naše generace uměla bez těchto vymožeností techniky normalně žít.Spisovatel Orwel o této změně už kdysi psal knihu co nastane. Co se to děje nebo už jsem tak starý dědek že neumím se s tím moderním světem sžít a změnu přijmout když ten tlak okolí cítím nejvíce v tomto období a naléhání třeba ze strany banky nebo pošty na internet banking přes Poštovní spořitelnu že je zastaralé platit sipo v papírové podobě nebo si důchod vyzvedávat u přepážky v hotovosti?
doplněno 09.08.25 08:09: Digitalizace by neměla být diktátem, ale nástrojem a nástroje mají sloužit lidem. Hybridní způsob papírové a digitální podoby by byl nejlepším řešením, ať si každý vybere co mu lépe vyhovuje.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

halamus
hodnocení

2x

Jste starý dědek, ktrrému unikají jednoduché věci, jako třeba rozdíl mezi větami:
Digitální revoluce pod tlakem občanů
Občané pod tlakem digitální revoluce

hodnocení

0x

To jako fakt, už zase?

yarda1

Podobný dotaz tu už nedávno byl:

poradte.cz/...

taky jsem tam utrousil své, tak jen jedna věta:

Digitalizace je dobrý sluha ale zlý pán.

vlach
hodnocení

Ptám se tu poprvé na tohle téma a je možné,že mohl mít někdo předtím asi už někdy podobný dotaz,ale nepídím se po tom do detailu co kdo předemnou psal.Je to aktuální turbolentní záležitost kterou pociťuje více lidí,ne jen já.Je to jistý fenomén změny moderní doby.Otázkou stále zůstává jestli bude dobrovolný nebo povinný pod určitým tlakem někoho kdo touží po tom?
ditto

nepídím se po tom do detailu co kdo předemnou psal

Nevidím tu vyhledávání, možná je jen pro registrované.

Také jsem na straně volby, ale trend volbu omezuje a znevýhodňuje. To není pocit dříve narozených, ale fakt. Na mé poště mi už účet nevnucují poté, co jsem řekl, že zůstanu u hotovosti, dokud ji nezakážou. Paní (též staršího vydání) se snažila něco namítat, ale nebyla úplně přesvědčená, tak se to pokusila obrátit v žert. Nevím, jestli mají nějaké přesvědčovací příručky, ale jestli ano, tak nedokonalé, jako skoro všechno, co produkuje tento stát. *smich*

hodnocení

0x

Některé věci jsou dobré, jiné ne. Internet banking je určitě jedna z těch věcí která je dobrá. Nemusíte nikam chodit a vše se dá udělat z domu. Naopak digitální řidičák, nebo občanka jsou úplná zhovadilost, která nic nového nepřináší. Co se týče aplikací v obchodech, tak je na každém aby si zvážil, jestli ty korunové slevy (mnohdy za věci které nepotřebuje), mu stojí za to poskytování svých osobních údajů a otravování se s mobilem. Bohužel na nevýznamné slevy lidi slyší. Je to vidět i u benzínek, kde lidi jsou schopni čekat ve frontě, protože přeci nedají o 0,40 Kč víc za litr, než u vedlejší benzínky kde nikdo není. Co na tom, že natankují jen 30 litrů takže úspora je 12Kč a zabitý čas 15minut. Lidi prostě neumějí počítat a stanovit si priority co je pro ně důležité.

Je tedy jen na vás co chcete používat a co ne. Pokladní s jejich otravným dotazem na aplikace sice prudí, ale není povinost mít jejich aplikaci. E-doklady taky nejsou poviností. A i bez internet bankingu jde žít pokud jej nechcete. Však v každém obchodě přijímají hotovost. Naopak v zahraničí bývá často problém právě s tím bezhotovostním placením.

yarda1

Internet banking je určitě jedna z těch věcí která je dobrá.

No, jak pro koho, mně stačí platební karta, bankomat a platbomat, když výjimečně něco potřebuji, tak se projdu do města a vyřídím si to osobně (i když v poslední době začínám mít pocit že otravuji, ale když jim svěřuji své peníze, tak ať se snaží si je zasloužit).

Internetbanking zatím nepotřebuji, necítím potřebu si zřizovat účet nebo dělat nějaké finanční transakce když se náhodou v noci probudím.

halamus

Nakupovat v TESCO bez aplikace se prodraží. Naštěstí mám v blízkém okolí spoustu dalších možností, kde nakoupit.

yarda1

V TESCu jsem si zřídil věrnostní kartičku, tam se snad nevyplatí kupovat bez ní.

@yarda1 to není o nakupování v noci... ale třeba kvůli různým pojistkám a jiným složenkám nemusím nikam chodit a mohu vše řešit z domu. Typicky nejhorší možná věc je pošta na vesnici. Ty mají otevřeno zásadně tak, aby pracující člověk měl smůlu. Takže díky internet bankingu nemusím čekat x dní, než se milostivě dostanu na poštu a pak tam ještě trávit čas čekáním na přepážku.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, citace: "Kdo chvíli stál, již stojí opodál." Zdravím!
doplněno 09.08.25 08:55:

vlach - odpovím Vám příměrem. Není žádné nařízení nebo zákon, kterým by bylo dáno, že mladá dívka či žena musí být upravená, hezky oblečená a atraktivní pro druhé pohlaví. Mají volbu - buď se tomu podřídí, aby si jich někdo všiml a chtěl je k založení rodiny. Nebo se trendu nepodřídí, budou neupravené, v hubertusu až na paty a nikoho si nenajdou. Ano, je to kruté, ale funguje to tak. Tak si z toho vemte poučení, ale kvůli Vám se pokrok nezastaví, i když zůstanete trucovat opodál.

vlach
hodnocení

To máte pane Bene na mysli že je senior bez digitalizace v současné době ztracen a hozen jako člověk přes palubu ve stylu buď se povinně přizpůsobíš novému trendu lidí s davem nebo tu s námi ani nemusíš už žít, to tím básník chtěl fakt naznačit že je vyloučen takový typ člověka ze společnosti? Dříve to nikomu nechybělo a dalo se žít normálně, ne?

Parní stroj, koňospřežka, svíčky, atd...atd..., ;)

vlach
hodnocení

Co je na svíčce zlého nebo proč by se nemohla v dnešní době používat. Vnouček měl nedávno narozeniny tak mu babička na dort dala 3 svíčky. My když chceme mít doma k nějaké slavnostní příležitosti hezkou atmosféru též vonnou svíčku si zapálíme. Správně by žádný diktát pro lidi být neměl. Kdybych si doma zapálil petrolejovou lampu z minulého století tak je to stále moje soukromá záležitost. Ano, do života se restrikcemi hodně mluví v tajúplné zemi s názvem Severní Korea. My jsme ale v demokratické zemi tak styl životní a módu si můžeme udělat tak jak nám to vyhovuje. Chápu že třeba tam Kim zakazuje nosit ženám krátké sukně a nesmí na taneční zábavy nebo se sejít s turistou a povídat si, jak se tam žije.Povinný pro turistu všude doprovot delégáta pomalu až k toaletě kvůli vládním nařízením komunistické země. Tady bych nechal tu svobodu kterou jsme si v 89 zvonečky na Václaváku vyzvonili.

riva
hodnocení

0x

Digitalizace vede k vyšší produktivitě. Banka může komunikovat s milióny klientů a přitom nepotřebuje pobočky se zaměstnanci. Vy nemusíte ztrácet čas chozením bo banky.

Obdobně v obchodě. Obchod nemusí mít velké sklady a prodejní prostory, prodavače. To vše stojí hodně peněz. Dokonce ani nepotřebuje sklady, protože to, co si u něj objednáte, k vám přivezou rovnou od výrobce.

A i ve státní správě.Nač vyplňovat papírové formuláře, které po vás musí někdo přepisovat do digitální formy, když to může te udělat rovnou vy a navíc máte okamžitou kontrolu, jestli tam nemáte chybu.

A digitalizaci máte všude. Proč kupovat noviny, časopisy, když na internetu máte informací neskonale více, můžeet tam být v kontaktu se známými.

Pro důchodce to může být těžší, zvláště když i dříve ignoroval tyto moderní změny, ale i měl by do toho proniknout. Třeba i kvůli tomu, že namáhání mozku je zdravé cvičení, které člověka udržuje déle duševně fit.

vlach
hodnocení

Ne jenom těžké, ale též přesvědčit seniora nebo i ostatní lidi kteří mají v oblibě tradiční způsob a rádi se do banky nebo na poštu projdou. Znám též chodící seniory přes 90 let a nestěžují si, že musí jít na procházku ven se projít nebo něco zařídit. Mám kamaráda z lázní, který mne říkal, jakmile budeš jen sedět doma a z pohodlí domava vše řešit, nebudeš mít motivaci vůbec vylejzat z baráku, zpohodlníš, zlenivíš a je větší šance že Tě dříve na márách z pokoje odnesou.To se stáváš ležákem. Ono to s tou pohodlností též úzce souvisí. Proč přesvědčovat někoho kdo o to vlastně ani nestojí a chce mít zdravý pohyb?

hodnocení

0x

Jsem už babkou a digitalizace mě nechává chladnou, neprožívám ji. Co mi vyhovuje, to používám a ostatní je mi fuk. Občas mě někdo něco nabídne nebo má snahu o něčem přesvědčit, ale je jen na mě, jestli si troufnu nebo ne. Nenutí mě nikdo. Co chci, k tomu si najdu cestu, protože k cíli nikdy nevede jenom jedna cesta. Tvůj názor, moje realita. ;) *mir*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]