Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cena péče o maminku

Od: morkas odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,
potřebovala bych poradit ohledně péče o moji maminku, které bude 80 let. Zatím je soběstačná, ale postupně bude potřebovat občasnou pomoc – například nákupy, podání injekce, nebo lehkou domácí péči. Sama bydlím daleko a maminka ke mně bydlet nechce, takže ji často navštěvuji a dělám a platím maximum, ale nemohu tam být pořád.

Nemám s tím zkušenosti a zajímalo by mě:

Můžete mi dát konkrétní příklady cen za služby pečovatelských organizací (měsíčně za různé úkony, jako jsou nákupy, hygienická péče, podání léků)?
Jak konkrétně mohu zařídit pomoc od státu? Dá se žádat o příspěvek na péči, nebo je třeba něco přes lékaře?
Jaký je postup a na koho se obrátit, abych mohla zajistit mamince pomoc, kterou by aspoň částečně hradil stát?

Jsem vdova se čtyřmi dětmi a momentálně žiji dost skromně, z ruky do huby, takže si nemohu dovolit vysoké výdaje. Moc by mi pomohly konkrétní rady nebo sdílení zkušeností.

Děkuji!

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Maminka by si měla vyřídit příspěvek na péči. Případně Vám podepíše plnou moc a požádáte za ni Vy. Prostudujte si pečlivě princip, posuzuje se 10 základních životních potřeb a čím víc jich maminka nezvládá, tím vyšší příspěvek náleží. Při zhoršení schopností lze pořádat o změnu výše příspěvku. Příspěvek je určen pro osobu závislou na péči jiné osoby, závislá osoba si péči hradí z příspěvku. Žádost o příspěvek musí potvrdit maminčin ošetřující lékař. Po podání žádosti přijde na šetření z ÚP do domácnosti žadatele jedna nebo dvě úřednice z ÚP a je poměrně důležité, co uvede do žádosti lékař, a jak bude maminka úřednicím na jejich dotazy odpovídat. Obecně se ví, že ÚP nepřizná nic, co není úplně zjevné.

Terénní pomoc poskytují i různá pečovatelská centra a domovy pro seniory. K manželově mamince jezdily pracovnice z Charity a pokud vím, ta péče nebyla nijak likvidačně drahá. Hodina takové péče stojí např. v tomto zařízení 165 Kč, a účtuje se po minutách, takže je to opravdu finančně únosné, zvlášť když Vaše maminka potřebuje jen někdy a jen pár úkonů. Na injekce si budete muset domluvit zdravotní sestru, to pečovatelky dělat nesmějí, ale zase - to už by Vám poradili, na jakou organizaci se obrátit. Vím, že sestry tak objíždějí klienty a berou krev, píchají inzulin, převazují bércáky a podobné věci.

Přikládám současný ceník úkonů pečovatelské služby.

Možná si maminka při pozdějším zhoršení schopností uvědomí, že bude pro ni lepší, když bude ve Vaší blízkosti. Bohužel senioři nechtějí "na nikom viset"a řešení jejich stavu je pak pro vzdálenou rodinu nepředstavitelně těžké a všechna rozhodnutí pak probíhají pod nesnesitelným tlakem..

Pecovatelska-sluzba_cenik-od-1-9-2024.docx 45.26 kB
morkas
hodnocení

děkuji,jste moc fajn,ráda vás tu čtu,pomáháte lidem

hodnocení

4x

Sama jsem kdysi byla u toho, když o příspěvek na péči žádala moje teta, resp. její dcera. Tenkrát jsem si našla informace (nevím, jestli je už nějak neupravili, je to skoro10 let). Byla jsem u ní, když přišla na návštěvu sociální pracovnice.

Doporučuji:

- pozorně každý z těch bodů přečíst a uvážit, co z toho vaše maminka splňuje

- s maminkou promluvit o tom, jak bude odpovídat, až přijde sociální pracovnice k ní domů (nemyslím lhát, ale maminka jednou něco zvládne a pak 100x ne, ale odpoví,že to zvládne) a trvejte na tom, že u toho budete

- zjistit přesně, jak se teď příspěvek posuzuje (tenkrát bylo potřeba na nějaký stupeň dosáhnout aspoň x bodů, stačí 1 bod a maminka je "o stupeň méně závislá na pomoci"= peníze)

- s maminkou si dohodněte signál, že má radši mlčet a budete mluvit vy (př. tetu jsem chodila koupat/sprchovat, ale na otázku, jestli se sama vykoupe, odpověděla že ano, sice se sama nedostala ani ke sprše (natož do sprchy), ale třeba intimní partie si myla sama), abyste mohla zasáhnout

- s maminkou promluvit o tom, jak bude odpovídat, až přijde sociální pracovnice k ní domů

- na sociální pracovnici nespoléhejte, šetří se všude a nevidím žádnou jistotua ani naději, že by radila ve váš prospěch

- s maminkou promluvit o tom, jak bude odpovídat, až přijde sociální pracovnice k ní domů

Promluvit s maminkou musíte opakovaně, hrozí to, že bude svoji nemohoucnost zlehčovat.

Zní to možná hnusně, ale udělejte z ní víc nemohoucí, než je. Musíte bojovat o každý ten bod.

Ještě co mi tenkrát napsala její dcera (pracuje, já byla už tenkrát v důchodu):

Ja planuji zaridit devcata z charity, aby se za maminkou denne dostavily, zkontrolovaly stav, casto maminka ani nevstane, jeste nevim, na co vse mohou dohlednout, musim se s tou charitou bavit, co nabizeji, chtela bych je i na to, ze dohlednou, ze si maminka sni jidlo, to je taky nekdy potiz, ale nevim, jestli kdyz to jidlo nebereme od nich, jestli to uznaji (zatim ji jidlo vozime).
Maminka uz skoro nechodi, takze je obava, ze se nekde svali (kontrola), je treba se 1x za dva dny osprchovat (pomoc ze schodu a do sprchy, pohlidat, podrzet..),obleknout ji kabat, zaridit odvoz do nemocnice, k lekari na kontrolu, casto ma deprese (ona o tom ale nevi, to rikam ja, ze potrebuje to popovidani, je tam stale sama, nechodici, atd). Vlastne vsechno, co s ni prozivas i Ty, tak se da pouzit. Taky ji muzou udelat nakup, deti sice jezdi, ale nelze dojet taky kazdy den...

A tady nejdůležitější informace:

prispevky.cz/...

Sociální pracovnice vám může poradit, jaká je dostupná péče v místě bydliště maminky.

deniskaaa

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

hodnocení

3x

Je od Vás hezké, že se chcete o maminku postarat. "Ke mně bydlet nechce" - pokud jí budou pomalu síly ubývat, bude muset a nebýt paličatá. Bude jí pořád líp s rodinou dcery, která jí s některými věcmi pomůže, než někde naříkat sama. Já vím, "starý strom těžko přesadíš", ale bude to pro její dobro.

Když se nám doma začala babička horšit, požádali jsme o přihlášení do Domova seniorů se zvláštním režimem. Ne hned, ale do budoucna. Byla tam takto přihlášena hodně let, vždycky tak jednou do roka zavolali, zda už chceme. Když jsme ještě odmítli, vzali někoho jiného.

Bylo jí už 92, pořád jsme ji měli doma, i když to bylo náročné. Pak najednou padla na nohy a už neudělala krok. Hlásila jsem se v tom Domově. Řekli mi, že ji co nejdřív přijmou, bude to prý ale tak 14 dní až 3 týdny trvat. Nkonec ji přijali po 10 dnech. Dožila ve velice dobré péči, s dobrým jídlem, 2 na pokoji, vycházky na vozíku, koupání ve vaně na té zvedací židli, prostě ta péče byla daleko lepší, než doma. Tohle si vyřiďte.

Jinak - i když doma člověk nepobírá příspěvek na bezmocnost, či jen nízký stupeŇ, oni na to mají páky a během krátké doby klientovi vymohou ten nejvyšší. Takže k pobytu stačí babiččin důchod + k tomu ten příspěvek. Doplácí se jen velice málo, v některých případech dokonce nic. Jaga.

hodnocení

2x
Viz výše. Najděte si sociálního pracovníka ve vašem městě a on vám se vším poradí. Příspěvek rádi zamítají, potřeba se pak odvolat. Moje babi při hodnocení mnohé úkony, které jí už šly s obtížemi zlehčovala a tvrdila, že je zvládne, aby nevypadala neschopně. Což je hezké, ale příspěvek v prdeli a úkon samozřejmě nezvládla. Tak na toto pozor.

hodnocení

2x

jste už někde v pořadníku na Domov důchodců?..Tomu se asi nevyhnete. Moje maminka byla taky hodně soběstačná...chodila i do veřejné knihovny...na posezení s kamarádkami na kafe...prostě pohoda ...jenže najednou měla raketový nástup Alzhaimera-omlouvám se pokud jsem to blbě napsal- a začal problém v komunikaci,zapomínáním...všichni jsme v té době pracovali a tak jsme se u ni střídali ale to někdy moc neklapalo...takže jsme se snažili o umístění do Domova...jenže vzhledem k tomu že do poslední chvilky byla v pořádku tak jsme neměli Domov někde zajištěný a ani jsme nikde nebyli v pořadníku...takže jsme jezdili kam se dalo a nic-všude plno a spoustu lidí v pořadníku před námi...známý nás upozornil že máme po dohodě dát tkz.sponzorský dar...a najednou to šlo...maminka šla do Domova s pěkným důchodem a podařilo se nám taky v době kdy byla doma vyřídit i ten příspěvek státu na péči...myslím si že se tam i o ni velmi dobře starali i když ona už žila pak ve svém světě...

hodnocení

1x
Jestli je soběstačná, sama chodí, sama se nají nebi dojde na wc, tak o příspěvek žádat nemusíte. Ztráta času.

paveldvorak
hodnocení

0x
Umístění do LDM vyjde pro vás od 25 tis měsíčně nahoru je šlo doplatek, personál LDM má zkušenosti a dokáže zajistit maximální prispevek od státu
Co si mám pod takovou LDM představit?
martinkupka

permanentní péče, zpravidla z větší části placená, otázkou je kdo je zřizovatelem a kolik se bude doplácet

Nejspíš byla míněna LDN - léčebna dlouhodobě nemocných.Tato oddělení jsou u nemocnic, přesouvají tam pacienty, kteří ještě nejsou úplně doléčení, ale nepotřebují už tak intenzivní odbornou péči, aby neblokovali akutní lůžka.

Existují i soukromé LDN, jsou to nestátní zdravotnická zařízení, tam se za služby platí stejně jako v domovech pro seniory a je to takový mezistupeň nemocnice - LDN - domov pro seniory. Nelze tam být "nafurt", jen asi tři měsíce. Je poskytována lůžková následná ošetřovatelská péče 24 hodin denně pro pacienty s chronickým onemocněním, nebo tělesně postiženým pacientům, kteří jsou závislí na odborné péči ošetřovatelek na lůžkách následné péče ve stabilizovaném stavu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]