Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyřešit věci pro farnost

Od: jiriklimes odpovědí: 8 změna:

Dobrý den.
Od dětství jsem pomáhal v kostele, jsem věřící. Něco to pro mne tady znamená. Chtěl bych věnovat nějaké celkem hodnotné věci do kostela ve svém rodném městě. Problém ale je, že tady máme faráře, který je ješitný a mstivý, mne pomluvil kde se dalo a se svými oblíbenci mne prakticky vyštvali z rodného kostela, kde jsem skoro 30 let působil; nejdříve jako ministrant a od r. 2011 jako akolyta - laický pomocník kněze. Kvůli těmto lidem si tady ani nemohu dát mešní přímluvy za svoje rodiče (vše mi vyškrtají) a jsem nucen jezdit jinam. Domluva s ním není žádná : - (Nikdo neví, jak dlouho tady ještě bude, než se jej českobudějovický biskup rozhodne vyměnit. Vše se táhne již několik let. Snažil jsem se o těchto věcech a celkové situaci tady komunikovat i s biskupstvím v Českých Budějovicích, NIC JSEM SI NEVYMYSLEL, vše bych jim dokázal vysvětlit, co se děje a jak mi to přijde z mého pohledu a proč; ale problém je, že se mnou nekomunikují, řešení je mi slibováno již několik let, ale nic se nemění. Na druhou stranu - tento člověk (P. Šimák, administrátor zde v Kaplici) mi dost ublížil a vyloženě nechci sem něco z toho dávat, dokud tady tento "kněz" bude - jestli mi rozumíte. Neváží si darovaných věcí v kostele, vše jen zlehčuje, případně shazuje, mou osobu nevyjímaje. I mešní přímluvy za vlastní rodiče jsem nucen dávat jinam : - (O pomluvách a ostatních levárnách od tohoto člověka, aj. ani nemluvím. Nikdo mi u tohoto člověka také není schopný zaručit, že třeba věnované věci, nářadí neskončí jinde, např. na faře mezi jeho bezdomovci, které tady živí, je známo, že jim tam neustále něco chybí a pořád se jim tam něco ztrácí... Věci ode mne by v případě tohoto člověka už nikdo nedohledal - jestli mi rozumíte... Na kostel tady jsem ale nijak nezanevřel, ale logicky mne poslední dobou napadá otázka, co bude s těmi hodnotnými věcmi, kdyby se mi něco stalo, nebo bych třeba zemřel. Dosud je mám doma. Zda se toto dá nějak ošetřit v závěti, jak to nejlépe provést, nebo jaký postup byste mi doporučili, abych toto měl nějak ošetřeno? Případně zda a jestli někdo potom nějak dohlíží a kontroluje na správné splnění tohoto (závěti), když i na Biskupství k situaci tady vykazují dosti laxní přístup? (aby se nestalo, že ty věci poté skončí roztahané na různých místech, protože farář si pak prostě řekne, že "tady potřebuji to a tamhle tamto, " apod. - to už jsem tady taky řešil, jeho svévolné porušení darovací smlouvy, kde měl VÝSLOVNĚ UVEDENO, KAM CO PŘIJDE (máme tady dva kostely) - ale stejně si vše nakonec udělal podle sebe, ještě řekne, že ON JE TADY FARÁŘ, ale názor a podněty minimálně od toho, kdo ty věci koupil jej ani nezajímá. Podotýkám, že se jedná pouze o věci - ornáty, liturgické předměty, pluviály, textilie a různé pomůcky, praktické nářadí a pomůcky pro kostel. Zda je možné případnou závěť sepsat pouze na ony věci pro kostel?
Dále pak - mám tak nějak zdokumentované jednání některých lidí vůči mně, včetně onoho P. Šimáka. Bylo by možné k případné závěti nějak připojit i toto? Včetně USB Flash disku (případně CD) s fotkami oněch věcí - pro úplnost.
NIKDY jsem nechtěl vytahovat nějakou špínu na církev, věřím, že jsou i dobří kněží i věřící, na druhou stranu - to, co se děje zde v Kaplici je opravdu silná káva a mně přijde docela smutné, že bych věnoval do kostela tolik opravdu krásných věcí, pak bych "odešel" a lidi by se ani nedozvěděli, jak se tady onen konkrétní kněz se svými oblíbenci taky dokázali zachovat. (Jestli mi rozumíte)
Velice Vás prosím - mám nějaké možnosti, nebo jak to nejlépe provést? Dejte mi prosím vědět. Moc mi na tom záleží. Děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne Jiří Klimeš, bývalý akolyta a donátor z Kaplice.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paveldvorak
hodnocení

2x

sepsat závět u notáře

hodnocení

2x

Vážený pane "jiriklimes",

plně Vás chápu a Vašim pocitům rozumím.

1) Opusťte všechny úvahy o satisfakci, zapomeňte na závěť, pokud by měl být příjemce nevděčný. Je to jen o nervy.

2) Stále platí: Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Funguje to, ale v tom smyslu nic nepředjímejte.

3) VÍRA a CÍRKEV (jakákoli) není jedno a totéž. Víra je dar či milost, nezbadatelná a neměřitná, nevymahatelná. CÍRKEV je ale politikum nebo třeba mírněji řečeno instituce. A v tom je ten zásadní problém, kdy nerozlišení těchto dvou pojmů může vést až ke ztrátě víry. Takže, prosím, důsledně rozlišujte a víru neztraťte.

Velmi dobře se k tomu již vyjádřil i Lev Nikolajevič Tolstoj v carském Rusku, za což ho za to pravoslavná církev dokonce vyloučila.

Předchozí rádcové odpověděli na výbornou. DRŽTE SE !

jiriklimes
hodnocení

Dobrý den,

Stále platí, že jsem to nechtěl hnát až tak daleko. Závěť byla a je pro mne vždy až krajní řešení a spíše jako pojistka " kdyby náhodou"...

Příjemce by nevděčný nebyl, pokud platí, že mohu věci věnovat konkrétní farnosti, případně pro konkrétní kostel v ní.

Ovšem také platí, že statutárním zástupcem farnosti je kněz - zde velice záleží na tom, jak se kněz prezentuje. Pokud v čele farnosti stojí kněz, který si na církevním (farním) písečku pouze zvyšuje ego, případně hojí komplexy (na někom), pak není důvod mu něco věnovat, byť by to bylo pro kostel. Vím o čem mluvím, tohoto člověka zde máme 17 a půl roku, z toho přes 10 let jsem mu pomáhal v kostele jako ministrant, později akolyta. Musel jsem skončit, po tom, jak se vůči mně zachoval, ale skončil jsem aspoň se ctí. Vše skončilo, když odtud vyštvali i známého, který tady 13 let působil jako kostelník a ledacos pro kostel dokázal zařídit od technických služeb ZDARMA - od sekání trávy, po vyčištění okapů na kostele z plošiny.

Tady mám na mysli také to, pokud v čele farnosti stojí farář, který zodpovědně zastává svůj úřad "s péčí řádného hospodáře", nebo někdo, kdo nechá za sebe rozhodovat jiné a je snadno ovlivnitelný, slušně řečeno slaboch. Obojí jsem také osobně poznal.

Přeji pěkný zbytek vánoční doby a vše dobré v novém roce 2023.

ahoj*
hodnocení

2x

Závěť typu: "odkazuji hadříky a liturgie kostelu" - bude neplatná, musíte jasně označit fyzickou nebo právnickou osobu. Budově (kostelu) nic odkázat nemůžete, způsobí to jen neplatnost závěti.

Namísto modlení buď studujte anebo zaplaťte notáři! V závěti označte církev přesným názvem z obchodního rejstříku a IČ, a určete i do které obce (pobočky) to odkazujete. Pak to bude v pohodě...

Btw co to je mešní přímluva, že zaplatíte a farář nakonec přečte nějaké prosby k Bohu?

USB muzete taky odkazat anebo poslat do novin nahrat na youtube cokoliv. A co vam provedl nebo jen je moc moderni na Vas? http://www.farnostkaplice.cz/

jiriklimes
hodnocení

Pokud od Vás KNĚZ odežene lidi, navíc Vás pomluví, že jste psychicky narušený, shazuje Vás, apod. - to je Vám málo? Za další - Vy byste si dokázal vážit kněze, který zamete pod koberec všelijaké prasárny, typu mravnostních?

Co (nejen) mně provedl tento člověk - KNĚZ bych mohl psát romány, nevím, zda byste tomu rozumněl. Není to o tom, jestli je moderní, spíše tady plno lidem vadí, že rozháže peníze s bezdomovci, které živí. Na to ale nikdo nepoukáže.

Jasně, řeknete si "pomoc potřebným", ale to, co tento "kněz" praktikuje tady, je spíše podporování příživy. Farníci to zaplatí. Všude kolem se opravují kostely, ale tady na nic nejsou peníze. Protože zde se podporují bezdomovci a příživa. To není pomoc potřebným.

Ptáte se, co je mešní přímluva. Tady jsem měl na mysli mešní intence, tj. úmysly, za které jsou slouženy jednotlivé mše svaté. Pokud ale tady přímo napíšu o intenci, stejně plno lidí nebude vědět co to slovo znamená. Takže asi tak.

Celý život jsem měl za to, že kněz by měl stmelovat farníky a lidi. Pár takových znám. Osobně jsem ale poznal, že tento dělá rozdíly mezi lidmi, má své oblíbence, které vyvyšuje a kterým vše projde - i takové vylhané a smyšlené pomluvy viz. dole. Na druhé straně můžete Vy padat na hubu, ale i když se snažíte pomáhat, stejně jste pro něj póvl. Má lidi na zábavu a jiné na práci, to myslím také není dobře. Dělat rozdíly mezi lidmi.

Jak si mám vážit člověka - kněze, který mnou opovrhuje a mstí se mi mj. kvůli tomu, že jsem ze zdravotních důvodů prodal chalupu (bydlím v bytě), ale radši jsem koupil a chci věnovat něco do kostela aby tady po mně něco zůstalo, nějaká stopa, zatímco jemu na faru a bezdomovce jsem nedal nic? (to vím od jiných lidí) A tohle on nemůže dodnes skousnout, za to já přece nemohu !

P.S. Že v závěti mohu odkázat věci farnosti, nikoliv kostelu, jakožto právnické osobě je mi známo.

dopis-P. Posád-26.6.2022.rtf 9.63 kB
Pomluvy-od-Š.-Douška.txt 1.77 kB

zde
hodnocení

2x

Na vašem místě bych to věnoval tam, kde o to bude dobře postaráno. I když, v budoucnosti se může stát cokoli. To neovlivníte.

Nebo bych to daroval někomu spolehlivému z vaší farnosti, aby to daroval do kostela po vaší smrti (proč ale čekat?), až tam nebudou Šimákové a jim podobní. Stejný problém jako výše.

Závěti bych se vyhnul. Dávám přednost osobnímu přístupu.

jm
hodnocení

0x
Církev svatá se skládá z hříšných lidí... To víte. Odpouštět je základem víry, to taky víte. Můžete se ponížit a vrátit se, dělat aktivně potřebné a požadované. Pokud nechtějí od vás pomoci, můžete najít jinou farnost a tam pomáhat.
I Ježíš přišel do vlastního a vlastní jej nepoznali.

michal123
hodnocení

0x

Počkajte zatial s "venovaním cirkvi". Som taktiež veriaci, ale

"s rozvahov, rozumom a bez farizejstva". Pohyboval som sa v tomto

prostredí a robil som pre kostol, ako technicky, tak aj zabezpečením liturgie.

Poznal som z blízka viac viac kňazov, veľa veriacich a najma vzťahy...

Doporučujem "pomaly a hlbokým zamyslením" prečítať evanjelia.

Po prečítaní zistite komu je zisk z predaja lepšie venovať. Pápež František

keď nastúpil, urobil pekný vetor, a riadne tam zatriasol, povymieňal

čo sa dalo. Tam sú tiež prúdy, a teraz už má roky, a tiež to zdravie...

Takže cirkvi max. do pokladničky, a ak sú vačšie akcie tak max. na zbierku.

Ostala ešte tretia možnosť investovania, a tá je v evanjeliu...*nene*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]