Nejste přihlášen/a.
ČSOB mne opakovaně vyzývá k aktualůizaci mých identifikačních a osobních údajů a vyhrožuji mi omezením služby k mým bankovním produktům. Nic proti této aktualizaci i když aktualizovat není co, protože všechno mají aktuální a nic z toho co o mne chtějí vědět se nezměnilo. Když jim to ale v internetovém bankovnictvi přes to chci aktualizovat tak to bohužel nejde a zkrachuje to na výběru zdrojů příjmů. Je tam na to rozevírací nabídka ze které je třeba vybrat zdroj příjmů. V této nabídce ale bohužel chybí důchod. Jsem ID a kdybych tam vybral cokoliv jiného tak by to nebyla pravda. Když tam nevyplním nic tak mne to nepustí aktualizovat a chce to po mne vyplnit tento údaj. To v ČSOB pracují negramotní a nemyslící lidi kteří nepovažují důchod jako jeden z možných zdrojů příjmu? Jak tu aktualizaci mám provést když to kvůli tomu zdroju příjmu nejde a na pobočku se mi kvůli tomu příliš nechce jit? Nerad bych aby mi kvůli tomu omezili nějaké bankovní služby a pak bych to musel složitě řešit.
Zbytečně se stavíš do role hlupáka! Dostal jsi podvodný mail a místo aby ses pro svůj klid informoval přímo v bance, řešíš to tady a bance nevěříš. Žádná banka takové zprávy svým klientům neposílá a žádné údaje od nich ani prostřednictvím mailů nebo telefonátů nevyžaduje! Ať máš klid, tak tam zavolej. Ale pokud si myslíš, že jsi chytřejší, tak se nech napálit, bude to tvoje rozhodnutí!
jak123: Mne to připadá, že do té role hlupáka se stavíš spíše ty. Ten mail jsi ani neviděl a jen tak ho jednoznačně označuješ za podvodný. Nikde jsem nepsal, že ty údaje ČSOB po mne vyžaduje zaslat prostřednictvím mailu nebo telefonátu. Spoustu mailů bývá podvodných ale kdybychom úplně všechno co nám příjde nailem automaticky považovali za podvod tak bychom mnohé věci ani nevyřídili a se vším bychom museli chodit na pobočky bank tak jak někdy před 15 - 20 léty.
totak: Nemyslím, že by si to nějaká banka jen tak z legrace vymýšlela. Banky mají právo po svých klientech požadovat vysvětlení a doložení původů peněz pokud se jim něco nezdá nebo považují za podezřelé. Je na to nějaký zákon nebo nějaké nařízení, že jsou to banky povinné zjišťovat pokud se jim něco nezdá. Pokud jim to klient věrohodně nevysvětlí a nedoloží tak takovému klientovi můžou zrušit účty a nahlásit ho na policií. Banky to posuzuji asi podle svých vlastních kritérií a nebo možná podle toho jak se některý bankéř vyspal nebo v jaké je náladě. Také možná banky občas náhodně někoho takto "buzerují" aby tím prokázali nějakou aktivitu, že ten zákon berou vážně. Už jsem četl v internetu nejednu ztížnost lidí kterých takto banka údajně bezdůvodně šikanovala a museli bance dokládat nějaké doklady o původu vlastních peněz. Jen tak bych to neignoroval a nečekal v klidu na to než se banka ozve s nějakými problémami.
arne1: Ano je to s velkou pravděpodobnosti asi nějaký dotaz na AML nebo jak se ten zákon nebo nařízení jmenuje.
O mailu jsem nic nepsal, ale ono mi ta výzva k aktualizaci údajů přišla mailem. Ty údaje jsem zkoušel aktualizovat ve svém IB do kterého jsem se přihlásil ze stránek ČSOB mými přihlášovacími údaji a kodem z SMS a ne na stránce z odkazu v tom mailu vedoucím kdo ví kde. Ten mail by mohl být nějaký podvodný tak jak to tu někteří se snaží podsouvat i když mne to za podvod nepřipadá, ale IB do kterého jsem se přihlásil by mohlo být jen velmi těžko podvodné.
Pro kontrolu vkládám kopií toho mailu aby jste se na to mohli podívat pokud to někoho zajímá.
![]() |
ČSOB.PDF | 121.73 kB |
Dobře, že jste sem dal kopii té výzvy. Vaši první větu jsem chápal tak, že chtějí zadat identifikační údaje klávesnicí. To bych nedělal. Jestli ale chtějí jen stisknout tlačítko a fomulář je vadný, tak bych zavolal na zákaznickou linku.
hlada: A jak jinak se dá na počítači v IB zadat identifikační nebo jakékoliv jiné údaje bez použití klávesnice?
Najetím kurzoru na kolonku fofmuláře a zmáčknutím levého tlačítka. Pokud to formulář neumožňuje, není žádný problém do čtvrt hodiny založit účet u lepší banky.
hlada: "Najetím kurzoru na kolonku fofmuláře a zmáčknutím levého tlačítka." A tím se do té kolonky formuláře samo vepíše např. adresa, tel. číslo atp.? Přestaň tu naivně psát takové nesmysly.
arne1: Také by mne to zajímalo co je to lepší banka. Asi pro každého nějaká jiná. Lidí se ztěžují na asi všechny banky protože na každé se dá najít něco co někomu nebude vyhovovat.
To nejsou žádné nesmysly! Nesmyslné je vaše obhajování banky, která se k vám chová uživatelsky nepřívětivě. Jaké rady tady očekáváte? Jestli jste do ČSOB tak zamilován, že chcete za každou cenu splnit vadně zadaný požadavek, tak musíte osobně na pobočku nebo zavolat. Když se budete chtít chovat racionálně, tak si založíte účet u banky, která nesplnitelné požadavky na klienty nemá. Osobně mohu potvrdit, že ČSOB je uživatelsky nejhorší banka, u které mám účet. Kdybych měl podobný problém, okamžitě ho zruším.
Osobní údaje bude chtít každá banka, ne ale formou nevyplnitelného formuláře.
hlada: To mi už připadá, že ty tvoje bláboly hraničí s trollováním. Už si asi pomalu uvědomuješ, že tu píšeš nesmysly a tak ses vyhnul odpovědět na můj dotaz jak se samo pouhým kliknutím do kolonky formuláře do ní něco vepíše. Podle tvého uvažování by lidi nemohli používat žádnou banku, protože v každé se občas vyskytne nějaký problém. Uživatelsky nejhorší banka bude asi pro každého jiná, protože každému může vyhovovat nebo nevyhovovat v bankách něco jiného. Podle mne ideální banka kde by úplně všechno bylo bez jakýchkoliv výhrad asi v Česku neexistuje.
Na mne se nezlobte. Já jsem nevyplnitelný formulář nesestavil. Já vám mohu jen z vlastní zkušenosti s různými bankami potvrdit, že v uživatelské přívětivosti jsou rozdíly a ČSOB je nejhorší. Vypadá to, že mnoho zkušeností s jinými bankami nemáte a tvrdošíjně trváte na vyplnění vadného formuláře. S tím vám těžko někdo poradí lépe než operátor na zákaznické lince. Už jste tam volal? Nemají stránky kódované jen pro konkrétní prohlížeč? Není potřeba mít nastavené nativní rozlišení? Kdybyste vyzkoušel jinou banku, tak byste zjistil, že s podobným problémem se u moderní banky už nesetkáte.
hlada: A zase samé bláboly. Na koho bych se tu v této diskuzi měl zlobit? Kdo tu píše ty bláboly o tom, že pouhým kliknutím do kolonky formuláře se do ní bez použití klávesnice vepíše nějaký údaj a nedokáže to ani vysvětlit? To jsi nám tu sdělil velkou novinu kterou asi nikdo kromě tebe neví, že v uživatelské přívětivosti jsou rozdíly a zároveň i blábol o tom, že ČSOB je v tom nejhorší. ČSOB v tom sice není nic moc, ale znám i mnohem horší banky např. mBank nebo Creditas a nyní s poslední aktualizaci mobilní aplikace se k ním připojila Moneta. Jak kódovaní pro konkrétní prohlížeč nebo nativní rozlišení můžou mít vliv na to jestli nějaký údaj je nebo není uvedený ve formuláři? Co je to podle tebe moderní bankla? Ty asi musíš ČSOB hodně nenávidět, že ji tu až takto pomlouváš a snažíš se mne přesvědčit na změnu banky.
Doporučují zvářit jestli dále pokračovat v těch tvých blábolech.
kveten: A zkoušel jsi si přečíst pravidla této por/... včetně toho Z4? Kvalitu bankovních infolinek dobře znám a tak bych si nebyl až tak jistý, že by mi tam dokázali něco k tomu poradit nebo, že by mi neporadili zajít s tím na pobočku.
Tak je s podivem, že jste to ani nezkusil.. tam zavolat. A dopředu předjímáte, že vám neporadí. Spoustu věcí jde vyřešit telefonicky, abyste právě na tu pobočku zbytečně nemusel.
Já bych se na pobočce zastavil, možná by dokonce mohla stačit pobočka Poštovní spořitelny na poště. Je to nejjednodušší řešení.
Nakonec mi asi nic jiného nezbude než ta pobočka, ale rád bych to vyřešil bez toho. Ty na tu pobočku nepotřebuješ jít a tak je nejjednodušší někomu poradit aby si tam zašel.
Máte 3 možnosti:
1) Neřešit to.
2) Vyřešit to po telefonu nebo osobně.
3) Přejít k nějaké moderní bance a poslat celou zkostnatělou ČSOB do prrr.
1) A pak řešit to, že mi kvůli tomu omezi nebo zablokují některé bankovní služby.
2) A bez toho to nějak nejde?
3) To problém neřeší. V každé bance se dá najít něco co člověkovi více či méně nevyhovuje nebo nějaké problémy.
1) Tak to řešte hned.
2) Možná jo, nebuďte jak beran a zavolejte do banky.
3) Ve většině bank si dnes zřídíte účet přes net během pár minut, nová banka to případně sama vyřeší se starou, postará se o převod prostředků, trvalých příkazů atd... a pak už neotravují, vše si vyřídíte sama v IB. Takle fungují normální banky. Ale ČS, KB a ČSOB jsou pořád 100 let za opicema.
Nakonec bych ale taky řekl, že se klidně může jednat o nějaký podvod. Prostě volejte banku.
NIC NEAKTUALIZUJTE A ŽÁDNË IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE NIKAM NEPIŠTE!
ČSOB ani žádná jiná banka nic takového nevyžadují! Je to podvod.
Momentálně mám účty u osmi bank včetně ČSOB a nikdy se mi nestalo, že by některá z nich chtěla jakékoli údaje po internetu. Naopak téměř všechny před vyplňováním podobných formulářů důrazně varují.
To je bulvární článek z jednoho pohledu. Kdyby se mi něco takového stalo, okamžitě bych účet zrušil.
Jsou banky fungující pouze po Internetu. I ty mají právo znát osobní data - mají to v povinnostech. Jak píšu, Revolut chce cca po půl roce novou kopii dokladu vyfocenou současně s mým selfi.
A před čím kdo varuje, je celkem jedno. Pokud to banka žádá ve svém zabezpečeném internetovém prostoru tak není naprosto žádný důvod jí nevyhovět. Bláboly o sdělování dat mejlem a kdo ví co ještě sem nepatří, jsou off-topic.
hlada: Je to normální článek o tom co se asi nějakému klientovi ČSOB stalo. To, že po něm požadovali aktualizaci osobních údajů tak na tom není nic divného nebo neobvyklého, protože baky mají na to úprávo. Podivné na tom je jak s tímto klientem jednali a, že mu kvůli tomu vyhrožovali zrušením účtu. Bohužel v bankách pracují různí lidí kteří nějakým nedopatřením nebo zanedbáním něčeho způsobí některým klientům nějaké problémy nebo nepříjemnosti.
arne1: Ano, banky mají právo znát osobní data svých klientů a asi jim to i nařizuje zákon tyto data evidovat a aktualizovat. Pokud to banka žádá zadat např. v IB po přihlášení se tam tak také nevidím důvod proč tomu nevyhovět. V mým případě je ale problém v tom, že to banka po mne sice žádá zadat v IB, ale bohužel neumožňuje mi tam zadat zprávný můj zdroj příjmu a tím aktualizaci dokončit.
... třeba ani netuší, že tam mají chybu. Jednou jsem klientovi počítal auto, bylo to Hyuandy, a u jedné pojišťovny ten typ prostě nešel zadat. Ani se nedekodoval z VINu, ani nešel vybrat ze seznamu výrobců. Telefonát na infolinku, slečna se strašně divila, vyzkoušela si to a pak řekla že to nahlásí jako chybu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.