Nejste přihlášen/a.
Zdravím, asi tak rok a půl jsem nevyhazoval většinu odpadu. Vyhazoval jsem jenom věci co časem začnou zapáchat.
Je toho celkem dost (viz foto). Tak mě zajímá co z toho má cenu třídit a co rovnou hodit do komunálu.
Zde je seznam toho co jsem nahromadil a co zjistil nebo nezjistil jak s tím naložit.
PLASTY:
Co asi určite patří do plastů - PET láhve. To je už asi povinnost dávat do plastů.
-pak láhve od sprchačů, mýdel, jaru, cisticich prostredku
-potom tam asi patří - kelímky od jogurtů, krabičky od masa a pomazanek
-tvrdší obaly od syru a salamu -(jenom tímle mám naplněný 60litrovy pytel)
Nevim co s lehkými obaly s oznacenim PP5? jako:
-od testovin,rýže,chleba,zeleniny,ubrousků -(druhý 60litrový pytel)
-od bramburku,orisku,tyčinek,cokolád,párků
prej zaspinene obaly patří do komunalu. ja jsem to všechno vzdycky vyplachl vodu. tak by to tak zaspinene byt nemuselo.
-potom bych tam mohl hazet - igelitky,folie, potravinové sáčky
-polystyrenove krabicky od jidla taky umytý
-kartony od mleka a dzusu - do zluteho kontejneru pokud má oranžové označení
Slyšel jsem ale že co není PET lahev tak stejně většinou míří na skládku nebo do spalovny,
takže třídění něceho jiného než pet láhví je možná zbytečný ale i tak bych tam ty ostatní plasty dával, oni to tam ještě nějak dotřídí.
Možná tam raději nezázet všechno co se mi zdá být jako plast, aby se zase třídírny moc nezatěžovali.
K některým otazníkům jsem si tak ještě doodpověděl.
tvrde pruhledné obaly ve kterych bývá pečlivě zabalená malá elektronika -má označeni PET tak nejspis do plastu
co takový PLA plast z 3D tiskárny? - zřejmě do plastu
co lahve od cisticich prostredku např. domestos - má oznaceni HDPE2 ale prej kdyz má samolepku jako
nebezpečný odpad(s červenym trojuhelnikem) tak do komunálu
a nebo kdyz to vypláchnu tak to můžu hodit do plastu? -raději do komunalu
platove kapsle ze záchoda -sice budou asi plné bakterií ale má označeni PP5 -do plastu nebo komunálu? -vyberu si do plastu
co pipetty od covid testů? -spíš komunál
šedé esd antistatické sáčky od elektroniky? -do plastu
pouzite kartáčky a jednorazove holitka -zřejmě komunal
molitan a použité houbicky -zřejmě taky komunal
pak jsou obaly s kombinacemi materiálů, ty nejspíš patří do komunálu, protoze píšou že se to neda zpracovat
např. polivky ze sacku Vitana C/PAP ,obal od bramburku Lays C/PP, tuby od zubni pasty a sáčky od Nescafe C/LDPE
a co obaly kde jedna cast je papir PAP21 a druha plast PET1 - od zubních katáčků, kapsle do zachoda(bref)? - oddelit od sebe a dát do papiru a plastu
PAPÍRY:
-noviny,časopisy,kartonove krabice -tohle určitě do papíru
-krabičky od čaje, od cukru, od hermelínu, od zubni pasty -mají označení PAP21 takze asi do papíru
-co čínské žluté balíčky? je potřeba bublinkovou folii odstranit? a pokud neobsahují papír tak do plastu že?
-účtenky z obchodu prej do komunálu (jde o termopapír)
-papirove tašky a pytliky od kfc? -sice bývají trochu umaštěný ale hodím do papíru
-krabice od pizzy -prej kdyz je zaspinená tak do komunálu, já bych to ale i tak hodil do papíru
-co rolicky od toaletaku a obal od vajicek? - hodim do papiru,
prej je to 5x recyklovaný papír a dál se recyklovat nedá, ale někde jsem slyšel že existuje technologie na zpracování
a jinde zase že si můžu vybrat jestli do papíru nebo do komunálu
SKLO:
-sklenky od kečupu,tatarky,medu a oleje
-a kovové zátky do komunálu nebo kovu
KOV:
-plechovky se prej v Brně a v Ostravě můžou házet do zluteho kontejneru
-kontejnery na kov nejsou všude mají je hlavně v Praze a Olomouci
-spreje s označením ALU nebo FE - ty prej NEpatří do kovu ale do komunalu a jinde je to napsané zase naopak
TEXTIL:
pouzite nebo otrhane hadry,rucniky,prosteradla,deky,polstare,obleceni,boty
-tohle asi taky vsechno patri do komunalu a nebo do kontejneru na textil?
prej do textilu patří jenom nositelné oblečení, ale jinde jsem četl že tam můžu dávat i otrhané ale aspoň teda oprané
A na závěr co jsem ještě slyšel nebo četl:
nejde o to ani tak třídit jako spíš omezit nakupování produktů v plastových obalech tedy předcházet vzniku odpadu
a prej to nejhorší co se dá udělat je kupovat pivo v plastu, má se kupovat jen ve vratne lahvi nebo v plechovce
plastové obaly a nádobky se prej mají brát tak že se pouze půjčují a po spotřebování by se měli vrátit, tedy hodit do plastu
foto: imgur.com/...
odkazy:
tady podobna otazka poradte.cz/...
jaktridit.cz/...
samosebou.cz/...
trideniodpadu.cz/...
ekokom.cz/...
kamsnim.cz/...
a tady celkem zajímavá reportáž ceskatelevize.cz/...
Myslím si, že trpíte duševní nemocí a neberte to, prosím, jako urážku. Tohle shromažďování věcí je neštěstí. Znala jsem paní, kolem 75 let, trpěla tím. Doma nebylo k hnutí, postel zarovnaná, spala na židli vsedě. Záchod zarovnaný, konala potřebu do igelit. sáčků a ty pak skladovala v bytě stejně, jako ostatní krámy. Po její smrti tam nikdo nechtěl vstoupit. Ani hasiči.
Proč nemáte třeba někde doma několik tašek, /sklep, kůlna.../ tam to třídit a když se naplní, odnést do kontejneru. Proč to tak dlouho "sušíte" doma?
Takže: veškeré plasty do žlutého. Patří sem PET láhve /sešlapané/, plast. sáčky, kelímky od jogurtů, hořčice apod., krabice od džusů a mléka, polysyrén ano, molitan ne...Nikdy ne lino.
Ovšem plast. obaly od chemikálií /třeba to Savo/ do sběrného dvora, do spec. nádob.
Papíry do modrého - letáky, noviny, krabice /sešlapané/,nedávat ale papír voskovaný nebo podložený folií, silně znečištěný třeba oleji...
Sklenice, láhve a flašky do kontejneru na sklo. Bývá buď bílý pro bílé sklo a zelený pro barevné sklo. Někde ale bývá jen jeden pro všechno sklo.
Kov do šedého - kovy. Tam třeba víčka od sklenic, obaly od konzerv, rybiček apod.
Ostatní do směsného - tedy obaly ze staniolu, celofánu, molitan apod.
Na zbytky z kuchyně máme hnědou popelnici - BIO odpad. Tam třeba slupky z ovoce, zeleniny, skořápky za vajec, sáčky od čaje...
Hadry bych dala do směsného. Do kontejneru na oblečení jenom to, co lze dál použít. A to staré hadry nejsou.
Použitý olej z kuchyně slévám do plastové láhve a tu postavím na BIO popelnici v době odvozu.
A co je velké, třeba matrace, nebo stará lednice - do sběrného dvora. Pokud to bude ve Vašem obvodu, nebudete z toho ani platit.
A koukejte si doma udělat pořádek, je vidět že nemáte žádnou spřízněnou duši ženského pohlaví. Protože si nedovedu představit, že by takovýhle binec nějaká ženská tolerovala. A snesla!
Jaga.
Navíc mě dost pobavilo Vaše sdělení, že jste vyhazoval jen to, co by mohlo zapáchat. Na té Vaší hromadě vidím plno obalů od uzenin a masa. Myslíte si tedy, že to opravdu zapáchat nezačalo? To smrdí určitě široko daleko, jako když se tchoři žení. Svatá prostoto.
Když něco spotřebuji, obal uklidím hned, okamžitě a střelhbitě. Ale je možné, že to máte jako lákadlo na ženy - místo sbírky motýlů. Na tuhle Vaši sbírku bych opravdu nepřišla.
Jago, pán snad psal, že ty obaly myje. A také si myslím, že tohle už hraničí s psychickou poruchou. Já mám známou, je to vzdělaná ženská, právnička a přesně tohle dělá. Ta teda neskladuje úplně všechno, jako tady ten pán, ale i tak se jí podařilo zaneřádit celý barák. V místnostech má narovnané krabice a uvnitř všelijaké hadry není možné tam dát nábytek. V místosti, ve které žije, a kde i spí, má všude hadry, a zase ty záhadné krabice úplně všude. Půl postele má zarovnanou igelitovými taškami, které přepadávají i na to její místo. Už je jí kolem 60 let, trpí i obezitou, má asi130 kilo, a ještě ke všemu velmi vážně onemocněla je po operaci, a tak většinou leží na té půlce postele a pořád odstrkuje ty igelitky, protože jak se v posteli převaluje, tak to na ni padá a když k ní někdo přijde na návštěvu, tak musí napřed někde najít židli, sundat z ní hadry a tu si přinést k její posteli. Je to příšerné. Do kuchyně nelze vstoupit, všude krabice. Ona nevaří, jídlo jí nosí její bývalý manžel, který žije sám a stará se o ni, ale nebydlí spolu. Její způsob života je nesnesitelný. To má tento tazatel ještě smysl pro pořádek a má ten odpad jakž-takž srovnaný, to ona nemá, prostě dělá v místosti hromady z nacpaných igelitových tašek a papírových krabic. Jídelní stůl má totálně zarovnaný vším možným, není tam místo ani hrníček. Jediné co má v provozu je nějaký vařič na vodu, když si uvaří čaj, nebo kávu. Už za ní ani nikdo nechce chodit na návštěvu, protože je tam strašně divná atmosféra a člověk vyleze a je mu z toho psychicky blbě, protože si nedokážeš vysvětlit, jak v takovém bordelu může jinak normální ženská žít. A kolikrát se jí několik holek nabízelo, že k ní přijdou na brigádu a zadarmo a s radostí, jí celý barák uklidí, ale ona prostě nechce.
P.S.
A jejím případě určitě nejde o žádnou záchranu planety. Je to prostě nemoc.
Zdravím, projeďte si weby, které sám zmiňujete...
Co mě tak praštilo do očí, na podrobný rozbor nemám kapacitu: kartáčky - ideálně oddělit hlavičku - tu do směsi a zbytek těla (rukojeť) hodit do plastu. To samé holítka - ideálně ulomit tu část se žiletkou a tělo hodit do plastu.
Obaly od vajíček a roličky od toaleťáku do papíru NE! - to už je zpracovaný papír a patří do směsného odpadu. Krabice od pizzy (pokud je ušpiněná) tak taky do papíru nepatří, patří do směsného odpadu. To samé ušpiněné obaly od KFC - tašku, ve které si to nesete domů, hodit do papíru, ale ty malé krabičky, ve kterých je to jídlo, patří do směsi.
PP5: do plastu, viz: samosebou.cz/...
Ještě vám tam chybí stohy novin a časopisů, sousedka mela tím zavalenou celou předsíň, opravdu by to chtělo nějaké léčení. Například naproti našemu domku jsou hned 4 kontajnery, na plasty, na sklo barevné, bílé, na papír a ještě vlastně na oděvy a boty, každý týden to naštěstí odvážejí. To tam nikde v okolí nemáte?
Solidně našlápnuto k hoarding disorder. Možná důsledek původně chvályhodné snahy o záchranu planety, ve finále, za pár let, to bude stavební kontejner bordelu, který nikdo třídit nebude a tedy vlastně odpad skončí na skládce. Takže kam s ním? Rychle do barevných kontejnerů a doma uklidit, navštívit možná psychologa a nechat si poradit. Tohle skutečně přesahuje běžné chování.
Klidně všechno do směsného, jen sklo do skla. Je to nejbezpečnější. Ostatní mohou skončit v oceánu.
A jak je to možné že to může skončit v oceánu? když to jde do třídírny a z třídírny pak do spalovny nebo na skládku
Pěkně jste se do mě pustili. Já věděl že budu spíš zveřejňovat svou demenci než svou ochutu třídit.
Mám to rozdělený do několika pytlů viz další foto : imgur.com/...
Na prvních třech fotkách půjde všechno do žlutýho kontejneru.
S těmi sáčky PP5, píšou že mastné a znečištěné obaly (zřejmě tedy od bramburku,tyčinek,čokolád,..)
nepatří do plastu, takže tenhle pytel dám do směsi.
Ty obaly od chemikálií poznám teda podle některých z těchto výstrah civop.cz/... ,
takže láhve domestosu a jaru dát do směsi nebo do dvora, jak jsem pochopil.
Do papíru jsem přidal ty plata od vajíček a roličky od toaleťáku a přídám k nim ještě obálky s bublinkovou fólií.
Tu fólii bych měl ještě odstranit, ale prej to tak moc nevadí když bude obalka v celku.
A ty plechovky ještě sešlapu, aby se neřeklo.
Myslím že bych takto mohl pomoci na třídících linkách, dávat k sobě jeden typ odpadu ve větším množství.
Sice jenom jedna pětina z vytříděného plastu jde pak na recyklaci (jak jsem se dozvěděl v té reportáži),
ale jak to tak bývá, tak tyhle pytle pojedou nejspíš rovnou do spalovny, no co už.
Řekněme že to celý bylo jen takový experiment, kolik jeden člověk vyprodukuje odpadu za rok a půl
a kolik lidí ho označí za blázna.
Když to všechno povyhazuju budu už vyléčený?
Vy si asi myslíte, že jsem tu hromadu obalů měl v pokoji celou dobu.
Všechno jsem to měl poschovávané a kdyby ke mě někdo přišel ničeho by si nevšiml.
Jinak do dalšího třídění si asi nachystám už jen 3 pytle.
Jeden čistě na PET láhve, druhý na ostatní pevný plast, polystyren, nápojové kartony, plechovky a
popřípadě tam budu dávat jenom čisté lehké obaly a sáčky. Tyto dva půjdou do žlutýho kontejneru.
Do papírové tašky budu dávat to co patří do modrýho kontejneru a
všechno ostatní (krom teda ještě skla) poletí do třetího pytle na směsný odpad.
Až něco z toho naplním, půjdu to vynést.
A zbytky od jídla budu dávat bokem do sáčků, ty budu průběžně vynášet.
Budu pořád nemocný když to budu tímto způsobem třídit?
Neměl bych raději všechen ten odpad házet z okna, abych byl "normální"?
Jinak děkuji za odpovědi.
odkud berete ty moudra
při recyklaci se ty petky asi vubec nečistí co
nezajima me co bylo drive, dnes se to vozi kam
a k čemu mi bude krb když v něm nemám pálit žádný odpad
prej bych tím vyprodukoval za den víc škodlivin než spalovna za rok
a spalovny nejsou všude, to se všechen odpad vozí z celý republiky na pár míst?
Rok a půl? Proč?
Naplním pytel, vyhodím. Neskladuju doma x pytlů. Někdy ani to ne. Jdu z domu, vezmu 2 prázdný petky a hodím je do plastů. Proč bych si měla zas.rat byt bordelem. Nezlobte se, ale vy jste jak z jiné planety.
Chápu, že to myslíte dobře, ale čeho je moc toho je příliš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.