Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dala jsem se do třídění odpadu a zatím v tom trochu tápu. Obec nám neposkytla žádné nádoby, mám své vlastní. Když jsou plné, nosím je na náves do příslušných kontejnerů /plasty, papír, sklo, kov/, kuchyňské zbytky dávám do kompostéru.
S některým odpadem mám ale problémy - kam s ním?
1/ molitan - třeba houbu z koupelny či houbičky z nádobí
2/ Celofánové obaly: třeba sáčky od veky, křupek, brambůrek, luštěnin, kupovaného pečiva /třeba obal od vánočky či makového závinu/. Není to přímo plast, ale jak jsem psala, spíš celofán.Mohu do plastů?
3/ Hadry. Za mého dětství se sbíraly kosti a hadry. Pamatuji se matně na to. Dneska se hadry nikde nesbírají. Tím nemyslím oblečení pro charitu. To musí být ale pěkné a vyprané věci, které mohou ještě někomu pomoci. Já mám sice taky vyprané, ale jsou to už stará a prošoupaná natahovací prostěradla. K ničemu nejsou, opravdu hadry. Do kontejneru s oblečením by mě byla hanba to dát. Kam s tím? Do směsného odpadu?
4/ Často donesu potraviny /krájenou šunku, tvrdé sýry apod./ ve zvláštních obalech. Zvrchu je klasický papír, ovšem zespod je ještě průhledná folie, aby se obsah nepromastil. Mohu tyto obaly dát do papíru?
5/ Dříve se hodně výrobků dávalo do voskovaných kelímků. Stačí si vzpomenout na pivo či limču při fotbalovém zápase. Dnes už se používají plastové. Ale: občas máme doma velkou zmrzlinu /asi 1,5 l/ Manhattan, která je ve velikém voskovaném obalu. Takový maxikelímek z voskového papíru. Plast to není. Kam dát tento obal?
Děkuji za rady. Děda se mi směje, že to beru až moc poctivě. Ale nevadí, pořád lepší se zeptat, než to naházet tam, co je právě po ruce. Zdraví Jaga.
Krásne napsané.Dosť na prekvapilo,že papierove plata od vajec a ruličky od toaleťáku/kuchynských uterok do papieru.Veď všade píšu,že do papieru nepatrí,lebo sú už tolikrát recyklované,že už to viac nejde a preto patrí do směšného.A taky krabičky od cigaret som vždy dávala do papíru,ale vraj patria do směšného.PVC som hádzala do plastov,tak isto aj celofán,podle tabulky patrí do směšného.Obal od pasty som vyhadzovala do směšného,ale vraj sa má dávať do plastu.Velmi poučné.
Zdravím! Mám Vaše příspěvky moc ráda, tak na oplátku pomůžu já Vám
molitan - do směsného odpadu
celofán - směsný odpad
hadry - nejspíš směsný odpad
tyto obaly - asi směsný odpad, do papíru patří vesměs opravdu papír jako takový - do papíru by se prý měl vyhovat klasický papír, někde jsem četla, že do papíru nepatří např. ani obaly od vajíček
voskový papír - směsný odpad
Ev. tady fajn pomůcka - trideniodpadu.cz/...
Je super, že třídíte, mějte se fajn
Nevím kdy, ale snad všechny jednorázové obaly a výrobky mají být zakázané. Dopadne to jako se žárovkami. A vratné plastové obaly. K smíchu. V pondělí není nákupní den. Penny v samém centru. Bylo tam 67 aut a dvě jízdní kola. Jedno moje. Tak tihle občané se rozhodně se nebudou starat o plastovou láhev, aby dostali zpět zálohu. Zvláště když odhazují i ty skleněné od piva.
Také jsem četla, že ruličky, kapesníčky a plata od vajec se hází do černé popelnice na směsný, že vlákna jsou tak krátká, že se už s nimi nedá nic dělat.
Ohledně tuby od zubní pasty. Někde psali, že patří do směsného, ty tuby jsou mnohdy uvnitř pokovené a dále v nich zbývá dost pasty. Tudíž já dělám v rámci šetření takovou věc, že když domačkám pastu, tak ji zašroubuji a z druhého konce ji ustřihnu a v té tubě ve zbytku kartáček omáčím. Kolikrát mi to skoro vyjde na ještě 14 dní. Potom to přece jenom vysychá.
K bavlněným prostědralům, pokud jsou froté, tak já je rozstříhávám a používám na různé hadříky. Když je potřeba tuhle něco utřít /boty, bačkory/, a pokud je to světlé prostěradlo tak i do dřezu. Ale nejdříve prostěradlo dám vyvařit.
Zjistila jsem, že velmi dobře utírají binec. Nebo třeba umýt s nimi misky od žrádla pro zvířátka anebo po použití otřít popelnici, schránku na dopisy, dvířka od plynu, a hned vyhodit.
Jinak kolikrát přijdu ke kontejnerům a zaplakala bych. Lidi opravdu netřídí a naháží kamkoliv cokoliv. Nejvíce vadí zbytky od jídla, nedojedené pizy, mastné krabičky od mekáče, papíry v plastu, anebo i velké krabice v papíru, ale nesložené, takže zaberou místo.
Jednou jsem se do takové velké krabice podívala a natřídila z ní plno plastu, potom než jsem ji rozložila, tak na dně jsem našla krásné nůžky do domácnosti, nové. Nechápu to, že nikomu nechyběly, že nehledal. Někteří lidé se mají víc než dobře.
Brečet dovede každý. Máte pro to něco udělat. Vyfotit, sehnat důkaz kdo byl ten viník. Oznámit Obecnímu úřadu a pak se budete divit co se stane. Ale vzdychat jací jsou lidé je k ničemu. Výchova k ničemu nevede. Kolikrát nepomůže ani pořádný flastr. Většinou ti VIP co mají dost peněz mají načinčané domovy a bordel co doma ukliděj odvezou někomu jinému. Tu do lesa, ze svého jaguára výhoděj do příkopu, tu zase kontejner.
Jaký důkaz? Sebrat DNA ze slin, nebo otisky palců z nůžek, z krabic apod? Hrát si na detektiva, že mají malé dítě podle krabiček od hraček?
Nikoho jsem neviděla, kdo by to tam hodil!
Baba důchodkyně, nemá co dělat, tak šmíruje a bonzuje. Vy jste byl také úspěšný koukám na příspěvek výše. Měl jste asi číslo automobilu?
Žvanit to ti jde. Ale něco pro věc udělat, na to nemáš. Stačí fotka. Jasně kecat a kecat jakej tam je bordel, ale ať se o to postará někdo jinej. S takovejma lidima se nic nevyhraje. Někteří jen kecaj, jiní se postaraj. Zkus se někam zařadit.
Vsadím se, že co se týče tříděného odpadu jsi také pěkné hovado. Hlavně, že mne nikdo nevidí.
Už nepijte. Nevím, proč mi tykáte. A říkáte, že žvaním. Jemu už důchodce, a ke Kontejneru chodím na procházku bez telefonu, tak o co jde. Dělám tam kolikrát pořádek na co dosáhnu. Tak se laskavě zklidněte. Navíc mám starou Nokii, nevím jestli to znáte, tak nijak moc zvlášť nefotí, nepotřebuji to, stačí mi volání a SMS.
Já třídím všechno, žádný hovado, najděte si moje příspěvky o třídění z dřívější doby. Mám garáž /bez auta/ jezdím ekologicky na kole, kde mám na všechno pytle a pytlíky. Dávám extra i tetra paky a nyní i zvlášť jsem založila pytlík na hliníkový uzávěry od jogurtů. Tož asi tak.
Zjistěte si jak vypadají kontejnery na tom náměstí a co se děje s jejich obsahem. Možná vás potom ta iniciativa přejde.
Taky jsem nahlásil jedno hovado, MUŽE který přímo přede mnou vyspal do plastu veškerý bordel. Na komisi předvolali ženskou, majitelka auta. Ohradil jsem se, že to není vyník. Odpověď "Vy máte právo pouze odpovídat na otázky a jinak držet "hubu"".
Město pouze splní požadavky MŽP a tím to končí. Zvýšené náklady přenese na občany. Mně vloni zdražili poplatek 7x. Prostě nelze trestat vážené občany, podnikatele. Jak by to vypadalo, ráno mu dát pokutu a večer s ním zasednout v hospodě k jednomu stolu.
Po šetření MŽP mi bylo sděleno, že nemusejí být kontejnery na kovový odpad, že mohou kovy občané nosit do Kovošrotu 2 km. Jinak asi MŽP rezidmgnovalo. Prý se konzervy a plechovky od piva budou dávat do plastu.
3) hadry patří do kontejneru na šatstvo. Z nevyužitelného, roztrhného a špinavého se vyrábějí zemovky, izolační materiál a další věci. Šatstvo se třídí, něco jde do opětovného prodeje, charity, levných secondhandů a to, co již nelze použít putuje na zpracování do průmyslu.
4) zvláštní obaly na salám - pokud jde, tak plastovou průhlednou část oddělit od papíru. Někdy mi to jde rozdělat (papír pak do papíru a fólii do plastů) a někdy nejde (pak směsný odpad - je to plast+papír dohromady)..
5) na voskovaném obalu bývá někdy značka - tu si najděte na internetu a podle toho vytřídit nebo směsný odpad
2) klasický celofan se nedává do plastu, není recyklovatelný. Chleba, veka apod. bývají balené spíše do "sáčkového" materiálu, což je plast, nikoli klasický celofán.
1. Směsný odpad. (matrace a větší kusy do sběrného dvora)
2. Plast
3. Většina kontejnerů je charitativně ekologických.(běžně se pak prodává na váhu jako čístící hadry do dílny)
4.Směsný odpad.Do papíru nepatří žádný mastný ani špinavý papír! (ani obaly od vajec- jedná se o poslední recyklát z papíru)
5. Směsný odpad.Nelze recyklovat.
Právě jsem narazil na web kamsnim.cz/... kde lze kromě mapy s kontejnery zadat i konkrétní odpady a poradí to, kam ho vyhodit. Je to podle popisu nová věc, řada míst alespoň u nás tam zatím chybí...
R.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.