Nejste přihlášen/a.
Přesně tak, 0,50Kčs. Bylo zabalené jen v papíru bez dřívka a chutnalo, jako kdyby v něm byly piliny (škrábalo na jazyku)
A ten Míša stál myslím 2,-Kčs
A nebylo to "eskymo" kokosové? Já si teda pamatuji na něco, co opravdu chutnalo jako kokos. Bylo to v čokoládě, ale myslím, že to dřívko mělo. Ale tohle bylo opravdu moc dobré. A levné. Ale cenu si už nepamatuji.
No když už řešíme to eskymo - nebylo náhodou i velké eskymo a to bylo právě na dřívku a s čokopolevou? Mně se právě zdá, že jsme záviděli tomu, kdo měl zrovna víc peněz a mohl si koupit to "velké"
Já věděla, že to bylo polité polevou a na dřívku. A mne to teda opravdu šíleně chutnalo. Dokonce jsem se pokoušela vyrobit si takovou zmrzlinu doma ještě teď, ale takové chuti jsem teda nedosáhla. A to jsem nešetřila a mám zmrzlinovač. Dala jsem šlehačku a koupila kokosové mléko a stejně to nebylo ono. Kdyby náhodou někoho tady napadlo jak to vyrobit, tak bych byla moc ráda.
Ceny byly nízké, ale platy také.. Miloval jsem eskymo za 50hal. bylo dobré, ne jak někdo píše že škrábalo v krku. Tam žádná chemie nebyla. Dnes? Vše ošizené na váze a stokrát drahé. Nejen nanuk. Různé probináčky s dvojím dnem, váhou 023,2g... Bude to jako to bylo v itálii výpalat půl milionu a chleba 300. Ale to už nebude ani koruna..
Z let šedesátých pamatuju
"eskymo" - v čokoládě, placaté, bez klacku, zabalené ve voskovaném papíru (hodně se prodávalo v kinech) za 0,50 Kčs,
"nanuk" - v podstatě totéž jako eskymo, jen větší a na klacku (rozdíl chuti už si nepamatuju) za 1,50 Kčs (bez záruky)
"polárka" - rozměr jako nanuk, bez čokoládové polevy, na klacku za 1,- Kčs
"míša" - provedení jako nanuk, obsahoval tvaroh, cenu už si nepamatuju (nekupoval jsem, nechutnal mi)
Později se objevila "polárka Maxi". ta snad stála 2,-Kčs.
V té době ještě existoval malý a velký polárkový dort (tuším za 16,- a 32,- Kčs) Ten byl původně v papírové krabičce a měl tlustou čokoládovou polevu.
Nic jiného neexistovalo. Různé dřeně a podobné výrobky se objevily až mnohem později.
doplněno 09.02.22 08:42:
Nutno ale dodat, že v té době byl průměrný plat cca 1700,- Kčs, takže nelze srovnávat.
Zapomněl jsem na "ruskou zmrzlinu" - kvádřík zrzliny v oplatce, balený v papíru za snad 3,- Kčs. To byla bezkonkurenční zmrzlina, byla málo k sehnání a prodává se (po mnohaleté přestávce) prakticky ve stejném provedení dodnes.
Ruská zmrzlina byla bezkonkurenční. Dodnes si pamatuju tu chuť smetany. S tím co se prodává teď se to moc srovnat nedá.
SMC mražených výrobků (1960)
Eskymo: Kčs 0,50 (mléčný krém v polevě, bez dřívka)
Polárka: Kčs 0,80 (smetanový krém bez polevy, na dřívku, v provedení kakaovém nebo vanilkovém)
Míša: Kčs 1,00 (tvarohový krém v hořké čokoládě, bez dřívka)
Nanuk: Kčs 1,00 (smetanový krém kakaový nebo vanilkový v čoko polevě, na dřívku)
Kopečková zmrzlina: Kčs 0,70/kopeček (vanilková, jahodová, meruňková; na oplatkovém platíčku s prohlubní)
Sovjetskoje moroženoje: Kčs 3,00 (smet. krém zakrytý na dvou plochách oplatkou)
vše výše uvedené ve tvaru pravidelného kvádru
od cca 1964
Duo: Kčs 1,20 (smetanovo kávový krém, na dřívku, špička kryta čoko polevou, dvoubarevný, tvar zploštělý)
Ledňáček: 0,70 (podobný eskymu, trochu větší a na dřívku)
Míša Grand: Kčs 2,00 (podobný jako Míša; větší a na dřívku)
Tak ještě jsem si vzpomněl, co tady u nás v kraji bylo v sedmdesátých letech k dostání:
Ledňáček za 1,-Kčs
nanukový dort ( později byly různé příchutě) za 10,50Kčs?
Ruská zmrzlina za 3,-Kčs
Polárka v kelímku 4,-Kčs
Pierot - a tady už fakt nevím
Rollo - cenu si vůbec nepamatuji
A jak jsem psal, že to eskymo bylo při lízání "drsné", tak to bylo vlastně proto, že tam byl kokos
Rollo bylo za 1,60 Kčs. Bylo větší, než klasický nanuk a moc mi chutnalo.
Nevzpomínáte si někdo na LEDO? Bylo to ve voskovaném kulatém malém kelímku, s voskovaným víčkem. Cena někde kolem dvou korun. Růžové, jahodová chuť, bylo to ale i smetanové, žádná voda. Dobrota velikánská.
Ruskou zmrzku za 3 Kčs z té doby pamatuji. Smetanová chuť, vynikající. Jenže v té době se 3 koruny sháněly dost těžko, takže to bylo jen občas a za odměnu. Navíc jsem nemusela ty oplatky, dávala jsem je taťkovi.
Když někdy ke konci 60 nebo počátkem 70 let začali porodávat Míšu-byl to kvádřík stejně jako eskymo v papíru bez "špejle" (dřívka) s čokopolevou a stál 0,5 kčs.,slovy padesát haléřů.stejně jako eskymo
" ...někdy ke konci 60 nebo počátkem 70 let začali porodávat Míšu..."
Míša na 100% existoval už v roce 1962. A byl na klacku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.