Nejste přihlášen/a.
Přesně tak, 0,50Kčs. Bylo zabalené jen v papíru bez dřívka a chutnalo, jako kdyby v něm byly piliny (škrábalo na jazyku) ![]()
A ten Míša stál myslím 2,-Kčs
A nebylo to "eskymo" kokosové? Já si teda pamatuji na něco, co opravdu chutnalo jako kokos. Bylo to v čokoládě, ale myslím, že to dřívko mělo. Ale tohle bylo opravdu moc dobré. A levné. Ale cenu si už nepamatuji.
No když už řešíme to eskymo - nebylo náhodou i velké eskymo a to bylo právě na dřívku a s čokopolevou? Mně se právě zdá, že jsme záviděli tomu, kdo měl zrovna víc peněz a mohl si koupit to "velké" ![]()
Já věděla, že to bylo polité polevou a na dřívku. A mne to teda opravdu šíleně chutnalo. Dokonce jsem se pokoušela vyrobit si takovou zmrzlinu doma ještě teď, ale takové chuti jsem teda nedosáhla. A to jsem nešetřila a mám zmrzlinovač. Dala jsem šlehačku a koupila kokosové mléko a stejně to nebylo ono. Kdyby náhodou někoho tady napadlo jak to vyrobit, tak bych byla moc ráda. ![]()
Ceny byly nízké, ale platy také.. Miloval jsem eskymo za 50hal. bylo dobré, ne jak někdo píše že škrábalo v krku. Tam žádná chemie nebyla. Dnes? Vše ošizené na váze a stokrát drahé. Nejen nanuk. Různé probináčky s dvojím dnem, váhou 023,2g... Bude to jako to bylo v itálii výpalat půl milionu a chleba 300. Ale to už nebude ani koruna..
Z let šedesátých pamatuju
"eskymo" - v čokoládě, placaté, bez klacku, zabalené ve voskovaném papíru (hodně se prodávalo v kinech) za 0,50 Kčs,
"nanuk" - v podstatě totéž jako eskymo, jen větší a na klacku (rozdíl chuti už si nepamatuju) za 1,50 Kčs (bez záruky)
"polárka" - rozměr jako nanuk, bez čokoládové polevy, na klacku za 1,- Kčs
"míša" - provedení jako nanuk, obsahoval tvaroh, cenu už si nepamatuju (nekupoval jsem, nechutnal mi)
Později se objevila "polárka Maxi". ta snad stála 2,-Kčs.
V té době ještě existoval malý a velký polárkový dort (tuším za 16,- a 32,- Kčs) Ten byl původně v papírové krabičce a měl tlustou čokoládovou polevu.
Nic jiného neexistovalo. Různé dřeně a podobné výrobky se objevily až mnohem později.
doplněno 09.02.22 08:42:
Nutno ale dodat, že v té době byl průměrný plat cca 1700,- Kčs, takže nelze srovnávat.
Zapomněl jsem na "ruskou zmrzlinu" - kvádřík zrzliny v oplatce, balený v papíru za snad 3,- Kčs. To byla bezkonkurenční zmrzlina, byla málo k sehnání a prodává se (po mnohaleté přestávce) prakticky ve stejném provedení dodnes.
Ruská zmrzlina byla bezkonkurenční. Dodnes si pamatuju tu chuť smetany. S tím co se prodává teď se to moc srovnat nedá.
SMC mražených výrobků (1960)
Eskymo: Kčs 0,50 (mléčný krém v polevě, bez dřívka)
Polárka: Kčs 0,80 (smetanový krém bez polevy, na dřívku, v provedení kakaovém nebo vanilkovém)
Míša: Kčs 1,00 (tvarohový krém v hořké čokoládě, bez dřívka)
Nanuk: Kčs 1,00 (smetanový krém kakaový nebo vanilkový v čoko polevě, na dřívku)
Kopečková zmrzlina: Kčs 0,70/kopeček (vanilková, jahodová, meruňková; na oplatkovém platíčku s prohlubní)
Sovjetskoje moroženoje: Kčs 3,00 (smet. krém zakrytý na dvou plochách oplatkou)
vše výše uvedené ve tvaru pravidelného kvádru
od cca 1964
Duo: Kčs 1,20 (smetanovo kávový krém, na dřívku, špička kryta čoko polevou, dvoubarevný, tvar zploštělý)
Ledňáček: 0,70 (podobný eskymu, trochu větší a na dřívku)
Míša Grand: Kčs 2,00 (podobný jako Míša; větší a na dřívku)
Tak ještě jsem si vzpomněl, co tady u nás v kraji bylo v sedmdesátých letech k dostání:
Ledňáček za 1,-Kčs
nanukový dort ( později byly různé příchutě) za 10,50Kčs?
Ruská zmrzlina za 3,-Kčs
Polárka v kelímku 4,-Kčs
Pierot - a tady už fakt nevím
Rollo - cenu si vůbec nepamatuji
A jak jsem psal, že to eskymo bylo při lízání "drsné", tak to bylo vlastně proto, že tam byl kokos ![]()
Rollo bylo za 1,60 Kčs. Bylo větší, než klasický nanuk a moc mi chutnalo.
Nevzpomínáte si někdo na LEDO? Bylo to ve voskovaném kulatém malém kelímku, s voskovaným víčkem. Cena někde kolem dvou korun. Růžové, jahodová chuť, bylo to ale i smetanové, žádná voda. Dobrota velikánská.
Ruskou zmrzku za 3 Kčs z té doby pamatuji. Smetanová chuť, vynikající. Jenže v té době se 3 koruny sháněly dost těžko, takže to bylo jen občas a za odměnu.
Navíc jsem nemusela ty oplatky, dávala jsem je taťkovi. ![]()
Když někdy ke konci 60 nebo počátkem 70 let začali porodávat Míšu-byl to kvádřík stejně jako eskymo v papíru bez "špejle" (dřívka) s čokopolevou a stál 0,5 kčs.,slovy padesát haléřů.stejně jako eskymo
" ...někdy ke konci 60 nebo počátkem 70 let začali porodávat Míšu..."
Míša na 100% existoval už v roce 1962. A byl na klacku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.