Nejste přihlášen/a.
Jak vyrobit hřebeny na borůvky? Nevím, jak na to.
Nemáte někdo nějaký podrobnější návod?
Předem díky
Chudáci rostlinky, další nepřežijí nájezdy borůvkářů, kterým se nechtějí borůvky trhat rukama.
Dobré dopoledne,
i kdyby to nebylo zakázané, je to surové. Pyšně se chováme jako páni přírody. Dostali jsme ji od Pána Boha do správy a každý správce vydává ze své činnosti zprávu.
Naše zpráva se přírodě nelíbí, viz např. povodně. Podřezáváme větev nejen sobě, ale hlavně svým potomkům. Jestliže se dobrovolně neukázníme, bude s námi zle. Jak? Deště, sucho, pandemie, hlad, boj o vodu, AIDS (v Africe vymírají celé národy) ...
Přemýšlejme. Naši předkové nebyli hloupí: Dvakrát měř, jednou řež.
Já si nemyslím, že by to bylo vůči přírodě surové. Já jsem se s hřebenem na borůvky setkala poprvé asi před 45 roky, když jsem se přistěhovala do Jizerských hor. A ten hřeben byl po babičce, které v té době bylo někde skoro osmdesát let a na borůvky s ním chodila od dětství. A i když trhali také na výdělek, nemuseli při tom ničit přírodu, pokud se chovali ukázněně a ohleduplně. Takže si myslím, že to není tím, že by se borůvky trhaly hřebenem, ale v chování člověka a vztahu k přírodě. Člověk, který si neváží přírody může trhat borůvky rukama, ale přitom poničí borůvčí a bezohledně podupe všechno okolo. Je to jenom a jenom o lidech. Já samozřejmě souhlasím s tím, že se nechováme k přírodě tak, jak bychom měli a jak by si to příroda zasloužila. A je pravda, že nás za to příroda trestá. Je třeba, abychom si vážili jejích darů. Mně třeba vadí i stromy obsypané třešněmi a jiným ovocem, keře rybízu, které nikdo neotrhá. Takže alespoň zavařuji co se dá, co mi kdo nabídne a nelituji práce, co s tím je. Když už nemusím do práce, tak je to v pohodě. Ale dělala jsem to i předtím. Mám v paměti jednu velice moudrou větu: Když už nám to příroda pracně urodí, nesmíme to nechat bez užitku! Takové plýtvaní s dary přírody bychom si neměli dovolit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.