Nejste přihlášen/a.
Jak vyrobit hřebeny na borůvky? Nevím, jak na to.
Nemáte někdo nějaký podrobnější návod?
Předem díky
2x
Chudáci rostlinky, další nepřežijí nájezdy borůvkářů, kterým se nechtějí borůvky trhat rukama.
0x
Dobré dopoledne,
i kdyby to nebylo zakázané, je to surové. Pyšně se chováme jako páni přírody. Dostali jsme ji od Pána Boha do správy a každý správce vydává ze své činnosti zprávu.
Naše zpráva se přírodě nelíbí, viz např. povodně. Podřezáváme větev nejen sobě, ale hlavně svým potomkům. Jestliže se dobrovolně neukázníme, bude s námi zle. Jak? Deště, sucho, pandemie, hlad, boj o vodu, AIDS (v Africe vymírají celé národy) ...
Přemýšlejme. Naši předkové nebyli hloupí: Dvakrát měř, jednou řež.
Já si nemyslím, že by to bylo vůči přírodě surové. Já jsem se s hřebenem na borůvky setkala poprvé asi před 45 roky, když jsem se přistěhovala do Jizerských hor. A ten hřeben byl po babičce, které v té době bylo někde skoro osmdesát let a na borůvky s ním chodila od dětství. A i když trhali také na výdělek, nemuseli při tom ničit přírodu, pokud se chovali ukázněně a ohleduplně. Takže si myslím, že to není tím, že by se borůvky trhaly hřebenem, ale v chování člověka a vztahu k přírodě. Člověk, který si neváží přírody může trhat borůvky rukama, ale přitom poničí borůvčí a bezohledně podupe všechno okolo. Je to jenom a jenom o lidech. Já samozřejmě souhlasím s tím, že se nechováme k přírodě tak, jak bychom měli a jak by si to příroda zasloužila. A je pravda, že nás za to příroda trestá. Je třeba, abychom si vážili jejích darů. Mně třeba vadí i stromy obsypané třešněmi a jiným ovocem, keře rybízu, které nikdo neotrhá. Takže alespoň zavařuji co se dá, co mi kdo nabídne a nelituji práce, co s tím je. Když už nemusím do práce, tak je to v pohodě. Ale dělala jsem to i předtím. Mám v paměti jednu velice moudrou větu: Když už nám to příroda pracně urodí, nesmíme to nechat bez užitku!
Takové plýtvaní s dary přírody bychom si neměli dovolit. ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.