Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sběr borůvek - hřebeny

Od: drago* odpovědí: 14 změna:

Nevíte, kde se dají koupit česače - hřebeny na sběr borůvek? Krásný a zřejmě i vychytaný hřeben tady předvedl JABRAKA, něco podobného by uvítal i já. Díky za typy

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Ještě jednou se zastanu česání borůvek hřebenem.Němci na Šumavě používají dodnes po tři generace děděné,ze dřeva vyřezané sběrače borůvek a nikdo porosty nepoškozuje.Jak jsem už řekl jinde,co se týká listků,stejně krátce po sklizni borůvčí všechny lístky shazuje.Nu a staří hospodáři,ti nechávali na pláních porost spást dobytkem,borůvčí se zmladilo a o to větší byla příští rok úroda,nehledě na přírodní hnojení.

Já se svým kombajnem natrhám skoro 1 l borůvek než je vysypu,a v tom litru vytřídím 100 lístků.

Řekl bych,že při ručním sběru jsou větší škody pošlapáním porostu,protože se člověk na jednom místě zdržuje mnohem déle.

JABRAKA

dragotin

JABRAKA: Nemůžete mi Váš vychytaný hřeben prodat?

jabraka*

Mohu říci,že je velmi jednoduché ho vyrobit.Je třeba k tomu nerez drát 3 mm a bodovka na sváření.Dráty se položí vedle sebe a vytvoří rošt o rozteči 3,5 mm.Ten se postupně přiboduje na pásky od obou konců 8 cm a ohnou se v ohýbačce v nakresleném profilu.Pak se na pásky připevní bočnice a držadlo a může se česat.Dráty na předním konci se zabrousí dokulata.

JABRAKA

Sběr borůvek - hřebeny
meri*

CHodim na boruvky a sbiram je hrebenem jiz od svych ctrnacti let a po zkusenostech mohu rict ze se nic nenici za druhe praxi se to i naucis je to me hoby

toni*
hodnocení

1x

Doporučuji vám koupit 2 hřebeny - do každé ruky jeden. Ať tu přírodu co nejdříve zplundrujeme.

nechci se tu zastávat hřebenů na borůvky... ale myslím, že pokud se to dělá rozumně a ne na "krev" nemusí to borůvkám ublížit. Růže se také stříhají a dokonce by bez toho ani moc nekvetly. Věřím tomu, že po hřebenu jsou schopné okamžitě regenerovat a příštím rokem to na nich není znát... pokud nějaký blbec neorve i ty poslední lístky.

lidka*
hodnocení

0x

Podívejte se na tuto nabídku: aukro.cz/... Já mám po babičce prakticky stejný tvar, jenom všechno vyrobené v kovu. Tento se mi zdá celkem pěkný.

existují nějaké instrukce jak se to používá?

alf*

instrukce - co vím, tak sice "sběr" hřbenem zakázán není (vyjma parků a chko, tam se nesmí ani ručně) co ovšem zakázano je je poškozování porostů a tomu se při použití hřebenu nikdo nevyhne.

doplněno 07.07.09 08:01:

tak myslím, že to vypadá jako zákaz hřebenů, když si člověk přečte § 19 odst. 1 a § 20 odst. 1 písm. f zákona č. 289/1995 Sb.

a doplnit může zákon č. 114/1992 Sb. tam je to na více místech, třeba § 5 odst. 1

lidka*

Já jsem s tím neuměla, raději jsem sbírala ručně pěkně kuličku po kuličce. Ale jak to manžel předváděl, tak bral větvičku do jedné ruky a odspodu borůvky z keříku stáhnul do hřebenu. Ten měl víc uzavřený vrchní díl zásobníku, na něm držadlo (také plechové), takže se tam vešel asi celý keříček. Určitě by to šikovný kutil bez problému vyrobil. Ale zase to sbíralo sebou hodně lístečků, tak se muselo pořádně přebírat. Je fakt, že pokud se i se hřebenem zachází opatrně a nedupe se v borůvčí, tak to paseku v lese nenadělá. Vždyť jsem měla v chaloupce dva po jeho babičce. Pro ně byl sběr borůvek šance pro přivýdělek a borůvky jsou zde pořád. Asi by se mělo v lese víc kontrolovat, kdo lesy ničí. Ale určitě to nejsou jenom sběrači borůvek. Přeci jenom by bylo potřeba si přírody trochu víc vážit, aby se nám to nevraceno např. ve formě děsivých povodní. *zed*

hodnocení

0x

Clymane. Ptal si se na instrukce.

Polaci, co najizdi do Krkonos na boruvky to delaji tak, ze hrebenem projedou z jedne strany keriku na druhou a ve vysledku maji vic vetvicek a listi, nez boruvek. Ale jim je to jedno, jim na ceskem boruvci nezalezi.

Kdyz uz se cese pomoci hrebenu, melo by se zajet do keriku, pod hrebenem kerik pridrzet a zatahnout hreben zpet a nahoru. A takhle postupovat kousek za kouskem. Pri takovemhle postupu se boruvci prakticky neponici.

Ze je to nelegalni je jina.

borůvky si pěstujeme i doma, do lesa na ně chodí manželka, já bych se z toho zbláznil... takovou trpělivost nemám, tak je raději nesbírám *smich*

ropak*
hodnocení

0x

Rozhodně nevím ,proč zakazovat hřeben na sběr borůvek.Je plno věcí, které se nesmějí dělat v lese jako trěba hůlákání ,odebírat mláďata matkám,ničení hub které neznáme a tak bych mohl pokračovat do aleluja.

jabraka*

A hlavně nechodit zbytečně mimo cesty,nikdy nevíš,co tam zašlápneš.Zvláště skupiny rozdováděných dětí.Ty by bez vedoucího skupiny neměly v lese co dělat.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma hřeben na borůvky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]