Nejste přihlášen/a.
DOBRÝ DEN JE MI 56 LET A PŘED 46-48 LÉTY SE NÁM NARODIL BRATŘÍČEK, ALE PRÝ MĚL BOHUŽEL SRDEČNÍ VADU A PO 2-4 MĚSÍCÍCH PRÝ ZEMŘEL, TAK NÁM TO TVRDILI RODIČE, KTEŘÍ UŽ MNOHO LET NEŽIJÍ. ALE NIKDY NENAVŠTĚVOVALI ŽÁDNÝ HROB. A TAK PO MNOHA LÉTECH JSEM NABYLA PODEZŘENÍ, ŽE BY SNAD MOHL BÝT DÁN K ADOPCI. V NEMOCNICI V ARCHÍVU MI ŽÁDNÉ INFORMACE NECHTĚLI POSKYTNOU, ŽE JE TO UŽ HODNĚ DÁVNO A ŽE BY STEJNĚ MUSELI MÍT SOUHLAS S ADOPTOVANÝM. POKUD MI NĚKDO DOKÁŽE PORADIT JAK VŠE ZJISTIT, TAK PŘEDEM DĚKUJI. JD
Souhlasím s pavkou, že v první řadě se obraťte na matriku, pokud znáte přesné místo narození. Jinak se podívejte na mou odpověď v příspěvku, který zde byl před časem a kde jsem odpovídala na to, kde jsou uloženy archivní materiály ohledně narození děcka: poradte.cz/...
BYDLELI JSME V HAVÍŘOVĚ, ALE MALÝ SE NARODIL ASI V KARVINÉ, V HAVÍŘOVĚ TENKRÁT JEŠTĚ NEMOCNICE NEBYLA.
Jarmilko, Karviná i Havířov spadá pod Moravskoslezský kraj, takže v každém případě by to byl :
kr-moravskoslezsky.cz/... Zkuste třeba nejprve mejlíkem poslat žádost o informaci, na koho se obrátit a co pro to musíte udělat. Neříkala bych, že máte podezření na adopci, ale spíš, že potřebujete znát datum úmrtí vašeho bratra a nebo kopii úmrtního listu. A podle odpovědi bude zřejmé, jestli skutečně šlo o úmrtí.
doplněno 28.03.10 14:44:Narození - rodný list vydává matriční úřad MěÚ v místě, kde došlo k narození.- Originál oddacího listu se vydává zdarma, každý další za správní poplatek 100,- Kč.
Úmrtí - Úmrtní list vystavuje matriční úřad podle místa matriční události. Originál úmrtního listu vystavuje matriční úřad podle místa úmrtí. Každý další duplikát podléhá správnímu poplatku ve výši 100,- Kč.
Přesně bych to udělal taky tak, jak radí kolegové.
I když na matrice by takovéto údaje neměli podávat, z vlastní zkušenosti ale vím, že ten, kdo tem sedí, je taky člověk, a Vaši prosbu Vám oplatí otevřením příslušného šuplíku, nebo nahlédnutím do počítače.
Držím palce
MÁM ZAJÍT NA MATRIKU DO HAVÍŘOVA KDE JSME BYDLELI, NEBO DO KARVINÉ, KDE SE BRATR NARODIL?
Nebudu to tvrdit ze znalosti zákona, ale ze zkušenosti. Matriky (ty starší - nevím jak se to rozhoduje, zda ty vedené farami nebo od určitého roku i obecními úřady - jsou ve Státním archivu v Praze meti Chodovem a Spořilovem, velká barevná budoa) jsou veřejně přístupné. Moje máma mi pomocí nich sestavila rodokmen do roku 1800. Jen musíte vědět kterou knihu (období) chcete a koho hledáte. Údaje o adopcích už ale myslím veřejné nejsou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.