Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

3 a půl měsíce po TEP kyčle,problém

Od: babusaj odpovědí: 11 změna:

Pěkný večer v r.2020 všem.Psala jsem tady před časem,že mám po TEP kyčle,je to 3,5 měsíce,byla jsem v Košumberku týden po operaci přeložena z postele do postele do Košumberku,tam jsem byla měsíc,všechno v pohodě,spokojená,rozchozená,rozcvičená.Po návratu domů jsem postupně v bytě odkládala franc.hole,dělala,co šlo,čili během pár dnů všchno,jen ven zatím hole nosím,schody atd taky,jinak dělám doma všechno,úklid co zvládnu,pečení cukroví na Vánoce,vaření atd,jen mně zatím muž pomáhá s ponožkama,zapnout kozačky.Na kontrolu k p.dr.ortopedovi,co mně operoval,jdu příští týden v pátek.Kyčel nebolí,pokud se náhodou ozve,tak se zklidním a ten pohyb nedělám,potud si myslím,že je všechno v pohodě.Po návratu z Košumberku po asi dvou týdnech jsem si všimla,že mám oteklé nohy,neoperovanou malinko v kotníku vnejším,operovanou víc,kotník vnější,nárt,narůžovělé a oteklé proti zdravé noze,prostě jakoby jiný tvar lýtka,lesklé.Tak jsem raději šla k obv.dr.,dala mi prášky Detralex,ale je to stejné,zkusila jsem týden navíc nosit kompresní punčochy,je to pořád stejné,navečer víc.Nic nebolí,jen to vidím a vrtá mi hlavou proč,když jsem jinak v pohodě po všech stránkách,chodím a chodím co to jde,jednak mně to baví,jednak jsem ráda,že chodit můžu,dřív bylo horší,jen jsem kulhala.V Košumberku nás fačovali,nohy jsem si neprohížela ,jestli jsou oteklé,i doma jsem na to přišla náhodou,nenpadlo mně si nohy prohlížet.Píšu hlavně kvůli tomu,jestli jste někdo,kdo tuto operaci taky absolvoval tyto potíže taky měl,třeba to tak bývá,já nevím,paní dr.obvodní se nepodivovala,tak jsem si myslela,že je to normální,ale je mi to divné,nejsem na to zvyklá,naposledy jsem měla oteklé nohy v těhotenství před skoro 48 lety.Oteklá je spíš ta levá,operovaná,ta zdravá ani ne,spíš ji na ni fut taky koukám,takže už nevím,jestli je nebo není,proti té operované je hubenější a bílá,jiná.Třeba mi někdo k tomuto napíše,k dr.za týden stejně jdu,jen by mně to zajímalo,jak jste operovaní s kyčlema to měli Vy.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

3x

Jen k tomu Detralexu. Je na žilní nedostaečnost dolních končetin (nevím zda na otoky) a první zlepšení se dostaví po 3 měsíčním užívání. Detralex by se měl brát 6 měsíců v kuse a pak opakovat vyšetření DK. Alespoň takto to bylo u mne, ale nesjem po operaci kýčle.

liska5
hodnocení

0x

Babuso, neměla Vy jste jinou přezdívku? Někomu jsem hlásila, že jdu za pár týdnů po něm taky na TEP kyčle. Já už druhé. Jsem přes tři měsíce po operaci. V rehabilitač. ústavu v Hrabyni nás neomotávali. Cvičilo se dvakrát denně, i v sobotu /1x/. K tomu motodlahy, elektro, klece, vířivky, rotoped. To by z nás ty obvazy padaly. Přesto pozoruji taky lehce oteklejší kotníky. Taky víc ten u operované nohy. Na kontrole mi řekli, že co chci, že mám věk a že to jaksi patří k věci. Zdůraznili pokračovat doma ve cvičení a chodit plavat. Na náš archaický bazén tady nechci kvůli riziku nachlazení. Co mi pomáhá, to je rotoped. Několikrát denně si zašlapu. U televize v pohodě. Prostě krev musí kolovat a přitom kyčle je odlehčená. Taky si vařím často pohanku. Máti kdysi v lékárně kupovala žilní směs-kapky a chválila si to. Ségra nebyla na žádné operaci, je o dost mladší a Detralex bere léta. Já měla zato komplikace s jizvou. Špatně se hojila, tak jsem v Hrabyni místo bazénu chodila na laser. Sedm týdnů jsem tam byla. Nepočítám první týden v nemocnici.

nov
babusaj
hodnocení

liska5,díky za odpověď,byla jsem jen "babuša" a napsalo mi to,že je to registrované,i když jsem jinou babušu nenašla,proto jsem k tomu dala J-zkratka mého jména.V Košumberku jsem byla měsíc,v pohodě,jizva zahojená hned,bez problémů,chodila jsem taky brzo,uvidím,co mi na otok hlavně operované nohy řekne dr.ortoped,který mně operoval příští týden v pátek.Rotoped nemám,V Košumb.jsme taky cvičili ,asi všechno co i Vy,jen ta klec -co to je?To asi ne.

liska5

V klecích jsou nad lehátky závěsné aparáty, kam se připevní končetina a aktivně s ní vleže pohybujete podle nastavení závěsu.

Babušo a bolí Tě nový kloub? Já když se zvednu ze sedu nebo ráno vstanu, tak musím to bolestivé pnutí v kyčli rozchodit. Jsem z toho dost zaskočena, neboť u první nohy / 2006/ tyto problémy nebyly. Byla jsem brzy zcela fit. Dokonce i teď koncem rehabilitace mne noha vůbec nebolela a teď mne bolí každý krok.Chodím už i venku bez berlí, ale trochu pajdavě. Zkoumám, jestli to není od páteře, od kříže. Přemýšlím, jestli jsem neudělala chybu, že jsem hned po příchodu šla na nákup a s těžkým batůžkem zpět. A tak vlastně 2x týdně. Pokaždé je mi líp, když se z toho vyjezdím na rotopedu, kde ta noha je vlastně vyvěšená. Rotoped mám už roky, kvůli předešlé noze. Zn.: HouseFit. Operovaná jsem byla 24.9. a 1.10. mne převezli do Hrabyně, odkud jsem přijela 20.11.2019.

babusaj
hodnocení

Liska5,tak to mně nenapadlo,že to je klec,taky jsme to měli,dochází mi,že to nad lehátkem toto bylo,to jsem moc ráda neměla,měli jsme každý svýho fyzioterapeuta,někdo říká kineziologa,takže u ní to probíhalao,taky jsme měli masera,jednou v léčbě,další kdo chtěl za peníze,chodila jsem,protože mně zlobí záda celkově,teď momentálně kromě jindy i krční.Kyčel mně nebolí,bolela jen pár dní po operaci a nenechala jsem si dávat léky na bolest ani v nemocnici,ani v Košumberku,jsem na ně alergik a všechno stejně ze mně jde ven,i v nemocnici,kdy mi je zpočátku dávali-nevěděla jsem to,zkusili jiné než jsem kdy v životě jedla,jen mi ty 3 dny po operaci bylo divné,že pořád se navaluju a pak už i co dovntř,bylo venku,že jsem si v duchu říkala známé povídání"operace se zdařila,pacient umřel zdráv",tak jsem se zeptala,jestli náhodou mi nedávají na bolest.Měla jsem narkozu.Rotoped pořizovat nebudu,na jaře skočím na kolo,snad to půjde,spíš čekám,jestli mi dovolí po RTG franc.hůlky odložit,mám je jen venku a na schody,jinak už funguju normálně.Operovaná jsem byla 16.září.Pamatuju si,že jsme si o tom psaly.Doufám,že ta druhá kyčel nebo koleno bude v klidu,bylo v Košumb.hodně lidiček,kdy během pár let druhá kyčel nebo koleno a jak píšeš,tak taky tak.- v dubnu budu mít 73 let,tak operace bych mít už nemusela,ale mně se hodně ulevilo,chodila jsem s tím bez léků 3 roky,už spíš kulhala než chodila,nohu jsem nenerovnala,byla pořád ohnutá,takže mně se hodně ulevilo a jak to šlo,tak jsem chodila,chodila a chodila,a byla šťastná,že můžu a ta bolest byla nic proti tomu před operací.

babusaj
hodnocení

Liška5,znovu si čtu,co si píšeme,tak doplním-nekulhám,ani jsem nekulhala,když jsem se rozchodila,té kleci ,co jsme taky měli jsme říkali,že chodíme cvičit do stanu,asi ty rehabilitace budou všude stejné.Taky jsem tahala nákupy,v batůžku až potom,kdy jsem tahala tašky namotané na ruce a držela se francek,to jsem myslela,že domů nedolezu,naštěstí mám Penny kousek.Když jsem někdy něco přehnala s pohybem,tak se kyčel taky ozvala a bolele,tak jsem přstala.V Košumberku při přijetí hned řekla paní dr.,co se nesmí,na co si dávat pozor,no občas se mi povedlo udělat přesně to,co se nesmí,ale neúmyslně,automaticky jak dřív.Bála jsem se vykloubení kyčle,bylo tam pár lidí,co si tím prošli a operovali je nanovo,naštěstí se mi to nestalo,i když jsem asi měla i štěstí,asi po týdnu v Košumb nám na pokoj vlítla oknem vosa-taky nesnáším,bylo v říjnu krásné počasí,já jsem automaticky vylítla z postele,popadla noviny a vosu jsem honila po pokoji,dokud jsem ji nerozplácla,na druhém konci pokoje-pak mi došlo,že se hůlek nedržím a ítám jak pominutá po pokoji,sousedka na vedlejší posteli jen vytřeštěně na mně koukala-no pak mi to došlo a bála jsem se jít zpátky na postel,plížila jsem se podél zdi.I doma se mi povedlo dělt,co se nesmí,takže jsem ráda,že se nic nestalo.Protože tam byla paní už po třetí reoperaci,jednou se ohnula pro něco,podruhé v noci nesprávný pohyb,potom tam už byla v orteze od pasu,no fakt jsem měla víc štěstí než rozumu,protože ty prudší pohyby pro něco se mi taky povedly.Vadí mi jen ty otoky,hýbu nohama,chodím,nějak to je pořád,tak uvidím,co mi pan dr.řekne,

liska5

Na to by mohly pomoct lymfomasáže. Někde píšou lymfodrenáže. Ruční jsou lepší, jak tím nafukovacím přístrojem. Jestli k někomu občas chodíte na masáže, proberte to s ním. Prostě v nohách lymfa stagnuje. Její řečiště je propojeno s cévném systémem. Možná, když to vezmete přes obvoďáka, a on Vás někam pošle, tak by to mohla proplácet pojišťovna.

patynka
hodnocení

Tak liško5,zjišťovala jsem,proč mi nejde ta moje "babuša",v prosinci se jiná Babuša zaregistrovala,takže registrovaná má přednost,mně to nevadí,jen jsem si změnila to svoje na "patynka"-pejsek,co mi už odešel za Duhový most-jorkšírek.Hlavně i proto,abychom si s registrovanou Babušou navzájem nepletly svoje příspěvky.Jo, a mám raadost,že ty kotníky oteklé nemám sama-směju se-,neumím používat smajlíky.A nějak odhaduju,že jsme v podobném věku,spíš já jsem ta starší babka?Nás ráno bandážovaly sestřičky,večer sundávaly a na vířivky všechno nanovo,to samé na lymfodrenáž-říkávala jsem sestřičkám,že stejně jdu po snídani na vířivku nebo lymfodrenáž,stejně namotaly,tam zas odmotaly a pořád dokola,že prý musí,měly by průšvih,kdyby někdo viděl,že nejsme zamotané.Na-masáže jsem chodila jen v Košumberku.Už jsem si dnes sundala nástavec na WC-přivezla jsem si ho z Košumb.,dostala jsem ho tam zdarma domů,jsem prcek,tak se hodil,ale už zvládám i bez něj.Když jsem doma zjistila otoky,tak jsem se narvala do těch kompresních podkolenek-s pomocí muže,sama tu operovanou nohu bych nedokázala,stejně to nepomohlo,bylo to vidět i přes ty podkolenky víc,no nechám se překvapi příští pátek,co se dozvím,buď mi řekne,že se to časem zklidní nebo něco poradí nebo někam pošle,možná by to ty lymfodrenáže chtělo,je odborník a fajn.Ještě se zeptám-něco bych chtěla dr.ort.co mně operoval a jdu k němu,dát,dávalas něco?Moje dcera dávala po operaci anestezioložce,sestrám na Jipce a na ortopedii,panu dr. primářovi ne,to jsem chtěla sama,jen nevím co?Dávalas něco?Nemyslím bonbošku,kafe,alkohol,to asi dává každý a příčí se mi to,nevědí co s tím-dcera je zdravotní sestra.Už jsem toho zas napsala na román.

liska5

Patynko. V případě mé první kyčle před 13lety jsem byla velmi spokojená, relativně dost jsem vydělávala, a tak jsem ortopedickému oddělení dala sponzorsky 10 tisíc, cíleně na dovybavení koupelen / tehdy je předělávali/. Nebylo to nikomu do kapsy, dostala jsem certifikát, jako povrzení. Podpisy, razítka. // Tentokrát jsem spokojená nebyla. Nic dávat nebudu. Můj pan primář, co mi dělal první kyčli byl pro nemoc dlouhodobě nepřítomen, tak mne operoval někdo, kdo se mi ani před ani po operaci neukázal. Zjišťovala jsem přes sestřičky, kdo to byl. Řekly jméno, ale neznám. Na cestu do sanity směr rehabilitace mi sundali z rány krytí, což byla z nezahojeného boku hloupost, rvát to do riflí bez náplasti mi vadilo. Že prý se to tak praktikuje. Navíc jsem měla nad jizvou dva velké půchýře, že mne něčím poleptali. Dodnes nevím čím, jen se to muselo opečovávat, jako rána. Do týdne jsem dostala zimnici, z rány teklo, CRP vysoké, tak mne vrátili zpět do nemocnice. Tam mi ránu vyčistili, ale neměli místo, tak mi dali antibiotika na 3 týdny a poslali mne sanitou zpět. Celkem tam a zpět přes 90km, a to mi bylo mizerně. První měsíc jsem tam kromě procedur chodila na převazy a ledovala. Na bazén jsem proto nemohla. Zato ráno svého fyzioterapeuta a každé odpoledne skupinová cvičení, to bylo nejužitečnější. Aj na vycházky po okolí jsem chodila. O fr. holích samozřejmě. Krásné počasí bylo.// Pozn.: jsem o 3 roky mladší./

Smajlíky? Koukněte na tu lištu nad textem, co píšete. Vpravo je jeden žlutý smajlík. Ťukněte na něj. Rozkryje se vám na výběr více různých smajlíků. Klikněte na toho, co se Vám hodí a on Vám naskočí v textu. Případně ho vymažete, jako každé písmeno.

patynka
hodnocení

Liško5,před chvilkou jsem přišla z denní procházky,užívám si je,protože před operací to nešlo,trochu víc zmrzlá,fouká tu.Já nemám dotykový mobil,pořád tlačítkový,asi bych ho už nepochopila,tak zatím starý.proto si odpovědi nebo jiné věci tady čtu,až pustím noutbuk,až si k tomu tady "odskočím".No jak jsem četla,ta druhá operace byla pro zlost s tím zánětem,mně převáželi v poloze ležmo,jizvu jsem měla přikrytou a zalepenou takovou mřížkou,odkrývali až po 14 dnech od operace dr.v Košumberku,vyndávala i svorky ,jizva byla dobrá hned,mazala jsem ji i tak sádlem,co jsem si uškvařila a sebou brala.Venku zatím se držím fr.holí,doma ne,venku raděj ano,až co mi dr.řekne,někdy při blbém pohybu taky kyčel zabolí,ale většinou to je v pohodě-jestli třeba nemáte problém kvůli tomu zánětu,že by tam ještě něco zůstalo?Byla jste u dr.?Já jsem měla docela strach při převážení na rehabku sstarou sanitkou v poloze ležmo,protože mně připoutali u kotníků a na prsou,čili jsem měla nohy u seb a týden po operaci,bolelo to jak čert,něco takového pořád varovali,že být nohy a kolena nesmí,jenže saniťáci mají zase své předpisy,tak jsem si mikinu,co jsem měl u sebe nacpala mezi kolena,abych tam měla nějakou mezeru a byla jsem ráda,že jsem dojela,jeli jsme 1,5 hod.,samá objížďka.Ale máme to za sebou,těšímse,že budu zas chodit do lesa na houby,někam do přírody,tak snad bude všechno OK a nepřekvapí zas něco jinýho.Sníh u nás není,tak můžu courat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]