Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
máme tady babičku,její dceru /dále matka/ a dceřiného syna /dále vnuk/. Finanční situace zúčastněných slušná,rodinné vztahy na bodu mrazu.Babička vnuka 10 let neviděla,s matkou se nestýká. Vnukovi bude dvanáct. Babička se rozhodla darovat hned vnukovi asi 150tkč,ale tak,aby to dostal v osmnácti a aby se k penězům nedostala matka. A aby v případě náhlé smrti babičky částka nespadla do dědictví,nebyla nějak zdaněna atd...Vymysleli jsme vkladní knížku na vnukovo jméno,uloženou u babičky. Jenže to by prý tu knížku musela založit matka a ta nespolupracuje... Má někdo nápad,jak na to?
Děkuji všem. Zkopíruji,vytisknu a pošlu babičce celé toto vlákno,ať se s tím popere. Potom někdy to ještě oživím,jak to dopadlo.
Děkuji,něco takového jsem chtěl číst... Pojištění mě nenapadlo... Dám vědět,jak to dopadlo...
Jakmile bude vnuk zletilý, může mu babička darovat a vnuk s penězi může libovolně nakládat, tedy možnost "aby se k penězům nedostala matka" nepřichází v úvahu.
Pro případ smrti lze sepsat závěť, případně
NOZ § 2063 Darování pro případ smrti
Darování závislé na podmínce, že obdarovaný dárce přežije, se posuzuje zpravidla jako odkaz. Podle ustanovení o darování se řídí, přijme-li obdarovaný dar a vzdá-li se dárce výslovně práva dar odvolat a vydá o tom obdarovanému listinu. Tím není dotčen § 2057.
Vzhledem k rodinným vztahům doporučuji notářský zápis.
Ohledně nezletilého jsem psala nedávno k ustanovení opatrovníka:
... nesmí hrozit střet zájmů a opatrovník musí s tímto jmenováním souhlasit. Může zastoupit i advokát nebo OSPOD (bez souhlasu), ale pozůstalostní soud musí při jmenování opatrovníka vždy přihlédnout k nejlepšímu zájmu dítěte.
Z. č. 292/2013 Sb.Zákon o zvláštních řízeních soudních
§ 119 Zvláštní opatrovník
Hrozí-li střet zájmů mezi dědicem a jeho zákonným zástupcem nebo opatrovníkem nebo střet zájmů více dědiců zastoupených stejným zákonným zástupcem nebo opatrovníkem, soud jmenuje dědici pro řízení o pozůstalosti usnesením zvláštního opatrovníka.
Občanský soudní řád § 29
(1) Není-li zastoupena fyzická osoba, která jako účastník řízení nemůže před soudem samostatně jednat, ustanoví jí předseda senátu opatrovníka, je-li tu nebezpečí z prodlení. Stejně se postupuje, stanoví-li tak zvláštní předpis.
(4) Opatrovníkem podle odstavců 1 až 3 soud jmenuje zpravidla osobu blízkou, případně jinou vhodnou osobu, nebrání-li tomu zvláštní důvody. Advokáta lze jmenovat opatrovníkem, jen jestliže jím nemůže být jmenován někdo jiný. Jinou osobu než advokáta lze jmenovat opatrovníkem, jen jestliže s tím souhlasí. Nerozhodl-li soud jinak, opatrovník ustanovený podle odstavců 1 až 3 vystupuje v řízení před soudem prvního stupně, v odvolacím a v dovolacím řízení.
Zdroj: poradte.cz/...
S tou vkladní knížkou na vnukovo jméno jste to vymysleli dobře a asi to bude nejlepší. Ovšem k vašim rodinným vztahům bych asi nic nechtěla - vlastní zkušenost.
Jedubabičko,čekal jsem,že se ozvete právě Vy. Bohužel slova Notář,Soud,Právník jsou zakázané... To se babička vztekne,že ty peníze dá radši útulku anebo charitě. Potřebuje jednoduché řešení,ona na částka není až tak velká,aby se do toho montovali právníci...
Sisi,ta knížka - jenže se zdá,že tu by právě musela založit nespolupracující matka.
Zatím to vypadá,že se peníze uloží u jiného člena rodiny a pokud se babička osmnáctin vnuka nedožije,ten jiný člen je předá. Jenže to není top řešení,dají se očekávat hlášky typu - babička tam určitě nechala více a ty jsi si část nechal atd...
Mmchdm,naštěstí to není má přímá rodina,jen se to děje v mé blízkosti.
@berger - ona na částka není až tak velká,aby se do toho montovali právníci...
Aha - takže raději "hlášky typu - babička tam určitě nechala více". No, když babička myslí...
Ještě mě napadá - když je "nespolupracující matka", nepomohl by spolupracující otec?
Doporučil bych se zeptat v několika bankách- varianty investičních spoření, podílových fondů atd - kdy smlouva bude napsána na babičku, ale oprávněnou osobou bude její vnuk...
Co se týče dědictví, v první linii se snad ještě pořád neplatí daň. No a v případě poslední vůle u notáře a konkrétním uvedení svého záměru může zajistit vnuka, vydědit dceru...
Například při úmrtí tchána museli čekat všichni spolumajitelé RD na 18 let nejmladší dcery, spoludědičky... Nikdo to nedokáže napadnout, obejít...
Peníze jen tak uložené jsou mrtvé a ztrácí hodnotu - takže investovat do jistých fondů... s výnosy alespoň ve výši inflace...
to JMLC,-radši je budu mít umořené,než o ně přijít ,-v inestičním nebo podílovém fondu,-sám jsem se o tom informoval a radši je mám ,-ve štrozoku,-než je dát -nějakému bankéři,-který na hov-no investuje a já o ty prachy přijdu,jsou to samí vychcánkové a ve finále na ůrocích,nebo výdělku 0 od 0 pojde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.