Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závěť ve prospěch vnučky

Od: sepi® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den všem,

mamka před několika lety sepsala závěť, ve které vydědila moji mladší sestru, a jako dědice nechala zapsat sestry dceru - tzn. mamky vnučku.

Nyní čekáme na dědické řízení já a vnučka (moje neteř), ale problém je, že neteř není plnoletá.

Byla jsem u sepsání závěti, a tenkrát nás notářka upozornila, že pokud by neteř nebyla plnoletá v čase úmrtí mamky, musela by mít nějakého zástupce. A otázka zní - ten zástupce může být z rodiny, nebo někdo z OSPODu? Já si myslím, že z rodiny to nikdo být nemůže, že to má být nezúčastněná osoba.

Že má sestra nárok na dědictví ze zákona vím, ale předpokládám, že závěť nenapadne.

Děkuji za odpovědi a přeji hezký den )

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nezúčastněná osoba to být nemusí, jen nesmí hrozit střet zájmů a opatrovník musí s tímto jmenováním souhlasit. Může zastoupit i advokát nebo OSPOD (bez souhlasu), ale pozůstalostní soud musí při jmenování opatrovníka vždy přihlédnout k nejlepšímu zájmu dítěte.

Z. č. 292/2013 Sb.Zákon o zvláštních řízeních soudních

§ 119 Zvláštní opatrovník

Hrozí-li střet zájmů mezi dědicem a jeho zákonným zástupcem nebo opatrovníkem nebo střet zájmů více dědiců zastoupených stejným zákonným zástupcem nebo opatrovníkem, soud jmenuje dědici pro řízení o pozůstalosti usnesením zvláštního opatrovníka.

Občanský soudní řád § 29

(1) Není-li zastoupena fyzická osoba, která jako účastník řízení nemůže před soudem samostatně jednat, ustanoví jí předseda senátu opatrovníka, je-li tu nebezpečí z prodlení. Stejně se postupuje, stanoví-li tak zvláštní předpis.

(4) Opatrovníkem podle odstavců 1 až 3 soud jmenuje zpravidla osobu blízkou, případně jinou vhodnou osobu, nebrání-li tomu zvláštní důvody. Advokáta lze jmenovat opatrovníkem, jen jestliže jím nemůže být jmenován někdo jiný. Jinou osobu než advokáta lze jmenovat opatrovníkem, jen jestliže s tím souhlasí. Nerozhodl-li soud jinak, opatrovník ustanovený podle odstavců 1 až 3 vystupuje v řízení před soudem prvního stupně, v odvolacím a v dovolacím řízení.

hodnocení

já na Vás myslela, když jsem ten dotaz psala )) věříte mi?.))

pokaždé, když čtu Vaši odpověď, tak si říkám, jak to všechno znáte a obdivuji Vás, že tomu rozumíte, ale napište mi lidsky - může tedy neteř zastupovat matka, jako zákonný zástupce, i když je to právě ona, kdo byl vyděděn?

děkuji ))

hodnocení

0x

Podle mého názoru nemůže, protože by k tomu konfliktu zájmů mohlo dojít - neznám závěť a nevím, zda byla vaše sestra vyděděna ze zákonných důvodů, stejně jako váš předpoklad, že závěť nebude napadena není jistota.

Čímž netvrdím, že názor soudu může být jiný - a předjímat ho nelze.

hodnocení

Děkuji za odpověď :)

taky
hodnocení

0x

Vydědění je poměrně složitý proces a používá se v krajním případě, když se dcera za života chovala zcela nepřiměřeně ke své matce, vedla nezřízený život, nebo byla trestně stíhaná. Je poměrně těžké toho dosáhnout, protože jeden poslaný lístek na Vánoce stačí na to, aby jevila zájem o svou matku. To že se v závěti nezmíní jako dědic pouze znamená, že se její zákonný podíl může zmenšit na polovinu. Aby nedědila by se musela vzdát dědictví.

@taky - že se její zákonný podíl může zmenšit na polovinu
Ne.

NOZ § 1643

(2) Je-li nepominutelný dědic nezletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí tři čtvrtiny jeho zákonného dědického podílu. Je-li nepominutelný dědic zletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí čtvrtina jeho zákonného dědického podílu.

A s tím "íístkem na Vánoce" to taky není tak úplně pravda - zákon v § 1646 k vydědění jasně uvádí

b) o zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl

taky

zákon může psát co chce, my jsme měli konkrétní případ, kdy se vydědění provést nepodařilo i přes naprostý nezájem syna o otce... a v tomto případě z příspěvku není jasné zda k vydědění došlo, nebo pouze k opomenutí dědice v závěti...

ejyl

Ono i naopak to není úplně pravda. Protože např. ani 20let absolutně bez zájmu, nemusí stačit k vydědění. (viz např. rozsudky nejvyššího soudu.)

hodnocení

Upřesním pro úplnost - byla vyděděna ze zákona, a je si toho vědoma. Proto si myslím, že závěť nenapadne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]