Nejste přihlášen/a.
Proč se prosím dává číšníkům spropitné, a v dalších zaměstnáních ne? A jak tohle pravidlo vůbec vzniklo?
Děkuji.
Není pravda, že se dává jenom číšníkům - jsou i další profese, kde se cena zaokrouhluje nahoru - namátkou třeba kadeřnice, taxikáři, pokojské... Jde o peníze, dobrovolně dávané jako projev díku za dobře odvedené služby.
Nejstarší tvar je propitie (propití). Tak na př. v rožmberské Popravčí knize (vyd. Fr. Mareš v Pojedn. kr. č. spol. n. 1878) vyznává jakýsi lotr, že mlynář nad Žičem kazil most, aby se kupci u něho musili zastavovati a mohli tak býti olupováni; »a za to jest ten mlynář od lúpežníkóv propitie brával« (1401), t. j. dostával peníze, jež propíjel.
To je sranda. Dobře odvedenou práci si snad platím. Za špatně odvedenou práci bych ho hnal k soudu.
Trigelt se dává za služby(taxi,pizza,kadeřnice,holič,pedikerka,kosmetička,servírka...).Možná by to šlo dohledat,ale už z logiky to vzniklo proto,aby služby byly lepší,motivovalo to personál k lepšímu přístupu k hostům atd.nejen,že se tím ocenuje přístup personálu,ale prý se tím snaží muži "ohromit"i svůj doprovod,aby ukázali jak jsou galantní.Když budu chodit někam pravidelně nebo mi bude vozit pizzu jeden a ten samý milý kluk,tak přece chci aby mi na ni neplivl a byl stále milý
podle průzkůmů se personál ani netají tím,že se chovají dle výše sprotipného.
V každé zemi se to hrotí jinak,záleží na zvyklostech.Vyniká tím USA,hlavně proto,že tam se většinou stravují mimo domov,tudíž se ta tradice drží.Třeba v Číně spropitné nemaj,mají uplně jiné zvyklosti.
Já osobně jsem proti a dnešní doba od toho už upouští,více se platí kartami,kde jde spropitné podniku a né do kapsy personálu.Některé podniky si spropitné započítavají už sami do ceny,na což by měli upozornovat předem.Také si hodně lidi myslí,že o odměnování a motivaci personálu by se měli starat manažeři podniku.
anonym: já se setkala s tímhle... poradte.cz/...
Lucie, když cizí slovo, tak správně.
Je to ve skutečnosti TRINKGELD, složené slovo z němčiny, kdy "trinken" = pít a "Geld" jsou peníze. Takže je jasné, co to dohromady znamená. Jaga.
babojago - Lucie to napsala tak, jak to říká cca 99 % lidí. Určitě máte pravdu s tím správným tvarem, ale myslím, že tady už lze považovat ten výraz, který napsla Lucie, za zlidovělý. Není třeba opravovat pisatele za každou cenu.
Už v sedmnáctém století si hospodští a kavárenští hosté v Anglii přepláceli obsluhu, aby si pojistili její ochotu. Po občanské válce začali do Evropy cestovat Američané a rychle tuto zvyklost převzali. Následováním evropských tradic si tehdy totiž dokazovali vlastní světovost.
V Česku sice teoreticky také platí pravidlo deseti procent, ale řídí se jím málokdo. Finální odměna se většinou odvíjí od ochoty a leckdy i nálady obsluhy, kvality jídla a pití... zkrátka od celkového zážitku. Zákazníci dokážou být kritičtí, zároveň však umějí ocenit nadprůměrný servis a nadpozemský pokrm.
Spropitné u nás tedy funguje hlavně jako zpětná vazba pro zaměstnance. Přesto s ním mnozí majitelé restaurací automaticky počítají, a tak dávají personálu nízké mzdy s odůvodněním, že si "na své"přijdou díky velkorysosti hostů. To ovšem znamená vnášet do odměňování prvek nejistoty.
Já hlavně nechápu, proč mám dávat dýško číšníkovi, když jsem spokojený s kuchařem. Číšník je mi fuk.
Protože v každém slušném podniku se dýška dělí - a při velké spokojenosti můžete kuchaři nechat donést panáčka. On ho sice nevypije, ale to, co za něj zaplatíte, se přidá právě k těm dýškům.
Nemusíte dávat nikomu nic,jsou za to placeni a většinou vás stejně okradou,platy mají pěkné,vám v práci také nikdo žádná dýška nedá a pokud vím,tak takto je to ohodnoceno v americe,ale oni snad nedostávají žádný plat a divila byste se,kolik si taková servírka vydělá peněz,dělají to mé 2 dcery.
viktor,zajímalo by mne kde mají číšníci hezké platy. Mám mezi nimi hodně známých i kamaradů, protože jsem v minulosti taky pracovala jako servírka, takže vím, že to tak není. Za 14 hodinovou směnu obyvykle 1000-1200 kč. To mi jako hezký plat nepříjde.
To musí vypadat divně. Zaplatím kartou a k tomu přihodím na ubrus dvacku? Tak raději kartou neplatím.
Placení kartou a přidání bankovek do ruky číšníka jsem už několikrát viděla. Ve dvou případech to udělaly moje děti při rodinných oslavách, kdy nás u stolu bylo kolem deseti, takže útrata byla veliká. A koutkem oka jsem zahlédla, že tak platí více hostů.
Sama to se spropitným nepřeháním. Pokud platím za sebe nebo za dvě osoby, jedná se buď o malou útratu někde v kavárně, nebo za poměrně rychlý oběd z nabídky denního menu, kdy nějakou mimořádnou péči kuchaře ani číšníka nepředpokládám. Malé zaokrouhlední na desetikorunu zpravidla nedosahuje doporučovaných deset procent, ale jako lakomec si nepřipadám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.