Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se dává číšníkům spropitné?

Od: platce odpovědí: 29 změna:

Proč se prosím dává číšníkům spropitné, a v dalších zaměstnáních ne? A jak tohle pravidlo vůbec vzniklo?

Děkuji.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Není to odpověď na Vaši otázku..

Ale vzpoměl jsem si na slova našeho učitele ekonomie.

"V restauraci Vás poprvé okradou tak, že porce masa je menší než by měla být..., podruhé Vás okradou, když Vám číšník špatně spočítá útratu...a potřetí vy pitomci mu dáte ještě spropitné."

pitr125
hodnocení

0x
Protoze je to slusnost a majitele zdiraji v dnesni dobe cisnika z kuze,driv to byl pan spolu se zelinarem a reznikem,ted je to chudak
mot
a z jakeho duvodu by mel byt čisnik Pán? Je potreba mit nějake extra schopnosti, abych si dokazal zapsat co mi jiny clovek rika a nasledne ve vhodny okamzik premistit talir z kuchyně ne na stul.
Ze vy budete cisnik a zijete v predstave, ze jste neco extra? :)
fakus*

Nikdo mu nepřikazuje tuto práci dělat. Může jít někam jinam. Třeba k pokladně do supermarketu.Tam dostane tak prd a bude držet hubu. Nedávám jak obsluze v restauraci, tak ani kurýrovi od které koli spoolečnosti. Zaplatil jsem si dobírku? Je to jejich služba, tak proč platit 2x?

hodnocení

0x

Není pravda, že se dává jenom číšníkům - jsou i další profese, kde se cena zaokrouhluje nahoru - namátkou třeba kadeřnice, taxikáři, pokojské... Jde o peníze, dobrovolně dávané jako projev díku za dobře odvedené služby.

Nejstarší tvar je propitie (propití). Tak na př. v rožmberské Popravčí knize (vyd. Fr. Mareš v Pojedn. kr. č. spol. n. 1878) vyznává jakýsi lotr, že mlynář nad Žičem kazil most, aby se kupci u něho musili zastavovati a mohli tak býti olupováni; »a za to jest ten mlynář od lúpežníkóv propitie brával« (1401), t. j. dostával peníze, jež propíjel.

nase-rec.ujc.cas.cz/...

priklad1*

To je sranda. Dobře odvedenou práci si snad platím. Za špatně odvedenou práci bych ho hnal k soudu.

jurajjuraj*

casto se soudis treba s kadernici ze te spatne ostrihala?

priklad1*

Neznám co to je holič či kadeřnice

72mona
hodnocení

0x

Ale dává se i v jiných zaměstnáních. Kadeřnice, řemeslník, prodavačka... prostě ve službách.

Jde o projev spokojenosti, ne o povinnost. M.

lucie*
hodnocení

0x

Trigelt se dává za služby(taxi,pizza,kadeřnice,holič,pedikerka,kosmetička,servírka...).Možná by to šlo dohledat,ale už z logiky to vzniklo proto,aby služby byly lepší,motivovalo to personál k lepšímu přístupu k hostům atd.nejen,že se tím ocenuje přístup personálu,ale prý se tím snaží muži "ohromit"i svůj doprovod,aby ukázali jak jsou galantní.:-DKdyž budu chodit někam pravidelně nebo mi bude vozit pizzu jeden a ten samý milý kluk,tak přece chci aby mi na ni neplivl a byl stále milý:-Dpodle průzkůmů se personál ani netají tím,že se chovají dle výše sprotipného.

V každé zemi se to hrotí jinak,záleží na zvyklostech.Vyniká tím USA,hlavně proto,že tam se většinou stravují mimo domov,tudíž se ta tradice drží.Třeba v Číně spropitné nemaj,mají uplně jiné zvyklosti.

Já osobně jsem proti a dnešní doba od toho už upouští,více se platí kartami,kde jde spropitné podniku a né do kapsy personálu.Některé podniky si spropitné započítavají už sami do ceny,na což by měli upozornovat předem.Také si hodně lidi myslí,že o odměnování a motivaci personálu by se měli starat manažeři podniku.

doplněno 16.05.19 10:35:

anonym: já se setkala s tímhle... poradte.cz/...

Lucie, když cizí slovo, tak správně.

Je to ve skutečnosti TRINKGELD, složené slovo z němčiny, kdy "trinken" = pít a "Geld" jsou peníze. Takže je jasné, co to dohromady znamená. Jaga.

babojago - Lucie to napsala tak, jak to říká cca 99 % lidí. Určitě máte pravdu s tím správným tvarem, ale myslím, že tady už lze považovat ten výraz, který napsla Lucie, za zlidovělý. Není třeba opravovat pisatele za každou cenu.

No když už počesku, tak triNgelt. Určitě ne trigelt

@mikihans - máš samozřejmě pravdu, tak toho jsem si vůbec nevšiml. Správná připomínka, máš 1+ ;)

hodnocení

0x

Už jste se setkali s doporučeným spropiným vytištěným přímo na účtence? Spokojen 10%, Velmi spokojen 15%, Nadšen 20% atp.

vernon
Hrubě nespokojen - sleva 100%... :-D

hodnocení

0x

Už v sedmnáctém století si hospodští a kavárenští hosté v Anglii přepláceli obsluhu, aby si pojistili její ochotu. Po občanské válce začali do Evropy cestovat Američané a rychle tuto zvyklost převzali. Následováním evropských tradic si tehdy totiž dokazovali vlastní světovost.

V Česku sice teoreticky také platí pravidlo deseti procent, ale řídí se jím málokdo. Finální odměna se většinou odvíjí od ochoty a leckdy i nálady obsluhy, kvality jídla a pití... zkrátka od celkového zážitku. Zákazníci dokážou být kritičtí, zároveň však umějí ocenit nadprůměrný servis a nadpozemský pokrm.

Spropitné u nás tedy funguje hlavně jako zpětná vazba pro zaměstnance. Přesto s ním mnozí majitelé restaurací automaticky počítají, a tak dávají personálu nízké mzdy s odůvodněním, že si "na své"přijdou díky velkorysosti hostů. To ovšem znamená vnášet do odměňování prvek nejistoty.

forbes.cz/...

hodnocení

0x
Já pokud jsem spokojený(což je v 99%) vždy dýško ze slušnosti dávám. Ale kudla se mi otvírá v kapse, když už mají zpropitné naúčtováno rovnou na účtence...

hodnocení

0x

Já hlavně nechápu, proč mám dávat dýško číšníkovi, když jsem spokojený s kuchařem. Číšník je mi fuk.

Protože v každém slušném podniku se dýška dělí - a při velké spokojenosti můžete kuchaři nechat donést panáčka. On ho sice nevypije, ale to, co za něj zaplatíte, se přidá právě k těm dýškům.

Fakt jo? To slyším prvně.

Asi nekamarádíte s nikým, kdo v takoém provozu dělá.

Nemusíte dávat nikomu nic,jsou za to placeni a většinou vás stejně okradou,platy mají pěkné,vám v práci také nikdo žádná dýška nedá a pokud vím,tak takto je to ohodnoceno v americe,ale oni snad nedostávají žádný plat a divila byste se,kolik si taková servírka vydělá peněz,dělají to mé 2 dcery.

m123*

viktor,zajímalo by mne kde mají číšníci hezké platy. Mám mezi nimi hodně známých i kamaradů, protože jsem v minulosti taky pracovala jako servírka, takže vím, že to tak není. Za 14 hodinovou směnu obyvykle 1000-1200 kč. To mi jako hezký plat nepříjde.

lucie*

..tak to bych měla nechávat dýžka i zdravotním sestrám:-D

@viktor: ne, v jiných profesích nedávají zaměstnavatelé dýška, to máte pravdu. Jinde dávají 13. a 14. plat, roční bonusy, výkonnostní bonusy, atd. což třeba číšníci s servírky většinou nemají.

liska5
hodnocení

0x

To musí vypadat divně. Zaplatím kartou a k tomu přihodím na ubrus dvacku? *smich* Tak raději kartou neplatím.

Placení kartou a přidání bankovek do ruky číšníka jsem už několikrát viděla. Ve dvou případech to udělaly moje děti při rodinných oslavách, kdy nás u stolu bylo kolem deseti, takže útrata byla veliká. A koutkem oka jsem zahlédla, že tak platí více hostů.

Sama to se spropitným nepřeháním. Pokud platím za sebe nebo za dvě osoby, jedná se buď o malou útratu někde v kavárně, nebo za poměrně rychlý oběd z nabídky denního menu, kdy nějakou mimořádnou péči kuchaře ani číšníka nepředpokládám. Malé zaokrouhlední na desetikorunu zpravidla nedosahuje doporučovaných deset procent, ale jako lakomec si nepřipadám.

Dělá (dělalo) se to proto, aby se spropitné nemuselo danit. Platím stejně, tzn. útratu kartou a dýško bokem hotově.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]