Nejste přihlášen/a.
Zdravím,dostala se mi do ruky účtenka,z jedné restaurace která má několik poboček po ČR a u ceny je i spropitné.Není rozepsáno o co šlo,jen 1ks...1455kč+100kč spropitné.V ČR není zvykem ůčtovat spropitné a myslím,že to je i nezákonné,ale třeba je tím myšleno něco jiného co neznám.Setkali jste se s tím někdo?
Nakrmte tu bestii!
Nenažraný stát, špatně hospodařící a vyhazující peníze oknem, zavádí danění zpropitného. Je to příjem /upachtěnýho číšníka s platfusem/ a musí se tedy zlegalizovat a zdanit.
Již se o tom psalo. Na západě a hlavně za velkou louží je to běžná praxe.
Pokud v budoucnu přejdeme na bezhotovostní platební styk /zruší se hotové peníze/, tak to je jenom malá ukázka, co nás, potažmo vás čeká, my starší se toho nemusíme dožít.
Proto nikdo nechtějte,aby se přestalo platit naší skutečnou měnou. Virtuelní peníze v bance jeden máte a druhý den se k nim již nikdo nedostane, /tedy po rozhodnutí a během jedné vteřiny/.
Pokud jde spropitné přímo zaměstnanci na nějaký služební účet /každý má přidělěné číslo na pokladně, takže se ví komu, co jde, kdo co objednával a účtoval/, a celkové zpropitné se potom převede do mzdy, kde se zdaní a odvede zdravotní a sociální pojištění, tak vlastně na tom bude člověk lépe, protože si tím zvedá i vlastní starobní důchod, nebo kdyby se něco zlého přihodilo invalidní.
A jestli ta stokoruna právě tady uvedená, jde do výplaty, tak ta daň státu se asi stejně dopočítá z hrubého příjmu.
Také jsem se s tím setkala, že o tom mluvili, že to je vlastně nezdaněný příjem a jde to mimo systém. Tímhle by se to napravilo, ale jak to nakonec v poslanecké sněmovně dopadlo, nevím.
Na jednej strane máte pravdu,no na druhej nie.Ak si všimnete účtenku,tak položka sprepitné nie je zaťažená daňou.
slavco31 - pokud spropitné není vyžadováno a předem dohodnuto (např. jako couvert), tak by DPH podléhat nemělo, proto na účtence je bez daně z přidané hodnoty. nicméně zdaněné daní z příjmu být musí - pokud je příjemcem spropitného podnikatel, tak by se mělo v účetnictví projevit (a danit) jako tržba. pokud je příjemcem spropitného zaměstnanec, tak by se mělo projevit (a danit) jako součást mzdy. alespoň co jsem před časem pochytila z jakéhosi účetního článku. ale sama už roky neúčtuji, takže jsem si to v legislativě neověřovala.
Je to docela šokující, zpropitné je snad dobrovolné. Záleží snad jen a pouze na zákazníkovi, koli (a zda vůbec něco) je ochotný zaplatit navíc. Možná by stálo za to upozornit příslušný kontrolní úřad.
Před nějakým časem o tom bylo v Černých ovcích,ovšem už si to moc nepamatuji.Šlo o to,že některé podniky(převážně pražské)automaticky připočítavaly spropitné,cizincům to nepřijde divné...a mysím,že říkali,že je to u nás nezákonné.Jak je to v případě,že podnik předem upozorní,že učtuje spropitné,to nevím,ale myslím,že si tohle taky dovolit nemůžou.
Pokud někdo dobrovolně platí spropitné a platí kartou,tak to potom tu učtenku chápu.Jak si to vybere danný číšník to už netuším,aby to šlo opravdu jemu do kapsy...jinak z účtenky nejde vyčíst,zda je to dobrovolné nebo naučtované spropitné,tak proto se ptám jakou má kdo zkušenost.
Ale to spropitné samozřejmě JE dobrovolné. Akorát když ho připíšeš k platbě kartou, objeví se na účtence (jak jinak).
Spropitné by mělo činit tolik, kolik zákazník uzná za vhodné. Doporučení číšníků a servírek neberu vážně. Žádná norma na spropitné neexistuje a podniky si nemohou samy nic přičítat.
Spropitné je (přes všechna možná doporučení) na svobodném rozhodnutí zákazníka. Neuzná-li to za vhodné, nemusí dávat žádné spropitné.
"Spropitné by mělo činit 10%..."
A to jako proč? Já vím, že se to často uvádí, ale spropitné je čistě na mém rozhodnutí. Když budu například v restauraci spokojený, jídlo bude výborné, personál příjemný, obsluha rychlá, prostředí útulné... dám slušné spropitné. Když naopak budu čekat na jídelní lístek 1/4 hodiny, na teplé pivo 20 minut, řízek bude tvrdý a číšník dá najevo, jak ho moje přítomnost obtěžuje, nedám ani korunu. Spropitné si musí zasloužit.
Spropitné 10% chápu jako průměr v restauracích v Česku. Jistěže to není pravidlem, ale když utratím 100,-Kč, jsem spokojená, tak 10,-Kč oželím...
Prostě platí ...Bez peněz do hospody nelez...
A jak je to ve světě?
Článek jsem si ze zvědavosti přečetla. Ale nemají správné informace o cizích zemích. V jedné jsem žila 25 let a nikdy jsem se nesetkala s tím, ža by se spropitné automaticky přičítalo k účtu. NIKDY! Spropitné se dávalo při placení, pod ubrousek a v hotovosti, protože se z 99 % se platilo kartou. Mluvím o restauracích, ne o bistrech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.