Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvek na bydlení v novém bytě

Od: previt® odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

měl bych jednu otázku ohledně příspěvku na bydlení. Sestra se minulý rok rozešla s partnerem a teď od února bydlí sama v novém pronájmu. Předtím nájem přímo neplatila, pouze přispívala partnerovi do společného rozpočtu.

Kdyby si teď požádala o příspěvek na bydlení, jak by se to počítalo? Chápu správně, že by dokladovala příjmy/výdaje za poslední čtvrtletí roku 2018 a tím pádem by nyní nejspíše neměla na příspěvek nárok, protože minulý rok měla defacto nulové výdaje? Tím pádem bude muset počkat minimálně do dubna, aby dokladovala první čtvrtletí roku 2019, kdy už bude mít platby svého nového pronájmu?

Díky.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ano, rozhodné období je předchozí kalendářní čtvrtletí.

Detailně viz portal.mpsv.cz/...

hodnocení

3x

A nešlo by to udělat tak, že by si sestra našla bydlení, které ze svého příjmu utáhne? Nechce se mi jí na to přispívat..Ale jsem asi sobec..uznávám. Nemám dostatečné sociální cítění..

epyhexeh

Normativní náklady na bydlení, ze kterých se tento příspěvek počítá, jsou dnes na spodní hranici, za kterých lze nájemní bydlení vůbec sehnat.

Tedy člověk je stejně tlačen do toho nejlevnějšího bydlení, které najde. I díky příspěvku na bydlení jsou tyto nájmy vyšroubované. Třeba tady v Č. Budějcích je normativní náklad 5.767kč. Za tyhle prachy tady ale seženeš tak akorát 20m2 garzonku ve špatném stavu a v ghettu.

lister

Jsem stejného názoru jako @martincakl
Když na to nemá, tak ať sama nebydlí. Existují různé spolubydlení. Nebo ať si najde levnější bydlení nebo lépe placenou práci. Když mám jen na Rapida, tak si nepožádám sociálku aby mi doplatila Octavii.

jabraka*
hodnocení

2x

Při nové žádosti o přspěvku na bydlení je nutno kromě formulářů úřadu je nutno přinést také smlouvu o bydlení a výpočetní list bytu.Tam pronajímatel uvede všechny části výpočtu nájmu.Náklady na energie jsou pak zálohově stanoveny od dodavatelů.To je nutno také doložit.Samozřejmě v letošním roce žádost přichází v úvahu až po skončení prvního čtvrtletí,tedy na začátku dubna.ˇUřad pak vyplatí příspěvek za první čtvrtletí během dubna.

JABRAKA

hodnocení

Díky za radu.

Ten příspěvek za první čtvrtletí zpětně jí vyplatí automaticky? Nebo jak se to musí nějak zohlednit v té žádosti?

Předpokládám, že v žádosti část C ("Žádám o přiznání dávky ode dne") bude muset mít psáno 1.4.2019, aby rozhodné období bylo 1. čtvrtletí 2019, že?

111®
hodnocení

0x

Podmínky jsou:
- platná nájemní smlouva podle NOZ (nový občanský zákonník) na ten který konkrétní byt v domě (třeba "byt č.1"? "byt č.2")
- trvalé bydliště v tom ve smlouvě uvedeném bytě
- doložení nákladů na bydlení (energie, vodné a stočné, odpady, topení, platby nájmu)
- splnit (vejít se do) určitý příjmový limit podle počtu osob ve společné domácnosti - ten se dozvíte na ÚP nebo si ho můžete zkusit vypočítat sama podle tabulek na internetu
Zdroj: poradte.cz/...

fram
hodnocení

0x

Vaše sestra musí dorazit s těmito formuláři a s nájemní smlouvou

formulare.mpsv.cz/...

formulare.mpsv.cz/...

formulare.mpsv.cz/...

- a s účty, které za bydlení zaplatila. Se zbytkem si poradí zdatné úřednice. :) Ať se jí dobře bydlí.

danys*
hodnocení

0x
Ať jde bydlet k vám nebo jí finančně založte, je to mnohem jednodušší než žádat o dávky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]