Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
potřebovala bych poradit ...bydlím u rodiču v rod domě ,který je řešený jako jedna bytová jednotka s dvougeneračním bydlením. Mám nájemní smlouvu na celé horní pato (kuchyn.pokoje,wc,koupelna a samostatný vchod).Jsem rozvedená mám s exmanželem 4 děti a s nejmladším jsem na MD.Muhu si zažádat o příspěvek na bydlení ,když to nejsou 2samostatné bytové jednotky ale dvougeneracní bydlení?
Zdravím,
dvougenerační je dům, ne žádné bydlení. V domě může být jak jeden, tak více bytů. Podle vašeho popisu máte samostatný byt (solo vchod, kuchyň, koupelna, wc, pokoje). Takže ano - máte nárok na příspěvek na bydlení při splnění určitých podmínek.
Podmínky jsou:
- platná nájemní smlouva podle NOZ (nový občanský zákonník) na ten který konkrétní byt v domě (třeba "byt č.1"? "byt č.2")
- trvalé bydliště v tom ve smlouvě uvedeném bytě
- doložení nákladů na bydlení (energie, vodné a stočné, odpady, topení, platby nájmu)
- splnit (vejít se do) určitý příjmový limit podle počtu osob ve společné domácnosti - ten se dozvíte na ÚP nebo si ho můžete zkusit vypočítat sama podle tabulek na internetu
Protože se jedná o dvougenerační dům, je možná, že nemáte pro každý byt samostané měřiče elektřiny, vody, máte společné topení atd.), navíc je možné že smlouvy s dodavateli nejsou psané na vás. Pak se vám vyplatí spočítat si alikvotní části těchto nákladů a zahrnout je do částky nájmu, protože jinak byste je nebyla schopná doložit a zbytečně byste se připravovala o možnost uplatnění těchto nákladů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.