Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
bydlím s rodiči a rád bych se od nich odstěhoval. Mám přítelkyni již 2 a čtvrt roku, které bude za půl roku 18 a mně bude za rok 16. Napadlo nás se vzít, až jí bude 18 a mně 16 (zesvéprávnění), abych se mohl osamostatnit a odejít od rodičů. Mám brigádu u známého jako programátor, přítelkyně pracuje v hotelu v Praze jako kuchařka (praxe ze školy a potom samostatná brigáda na DPP), vydělávám 20 000 Kč měsíčně hrubého a přítelkyně 25 000 Kč hrubého, tudíž dohromady máme zhruba 33 000 Kč čístého za měsíc.
Potřeboval bych poradit. jak mám v 16 docílit zesvéprávnění, bez souhlasů rodičů. Na internetu jsem našel všelijaké diskuze týkající se tohoto tématu, někde se psalo, že soud vyhoví i bez souhlasů rodičů, pokud se prokáže, že je to ze závažných důvodů v žadatelově zájmu.
Popřípadě, jsou i jiné možnosti uznání svéprávnosti v 16 letech bez souhlasů rodičů?
Děkuji za jakoukoliv pomoc.
Nedoporučuju vám to. Jste oba příliš mladí, a pravděpodobnost, že spolu zůstanete, je hodně malá. Navíc - přestože pracujete jako programátor, měl byste studovat a vystudovat alespoň SŠ! Programovat se pravda nenaučí každý, ale i jako programátor časem budete potřebovat znalosti, ke kterým jen tak mimochodem, pri programování, nepřijdete.
Ale jinak jsem se kdysi s podobnou situací setkala: 16letý přivedl 17letou do jiného stavu, vzali se, když jí bylo 18, a on byl opravdu zesvéprávněn. Tak to bych vám tedy také nedoporučovala, začít hned s miminkem . (jak to dopadlo s onou dvojicí nevím)
Po dovršení 16 let se můžeš obrátit na soud, prokázat, že se o sebe dokážeš postarat (výdělečná činnost ani výdělek partnerky v tom podle mne nebude hrát roli, rozhodující by mělo být, jak a kolik si vyděláš ty) a že si dokážeš vyřídit vlastní záležitosti (např. s úřady, soudem apod.) a navrhnout přiznání svéprávnosti.
Stačit podle mne nebude ani ta DPP, protože na ni lze v kalendářním roce odpracovat pro jednoho zaměstnavatele maximálně 300 hodin, což odpovídá necelým dvěma měsícům. K osamostatnění potřebuješ stálý příjem.
Nedokážu posoudit, nakolik jsou tvé důvody vážné > to bude muset zvážit a posoudit soud.
Jestli tě tvůj známý zaměstnal až po dovršení 15 let a ukončení povinné školní docházky, je to v pořádku. Jestli nebyla splněna jedna nebo obě z uvedených podmínek, šlo o nelegální zaměstnání, o kterém by ses u sousu o přiznání svéprávnosti vůbec neměl zmiňovat, abys svému známému nezpůsobil problémy.
Internát a další vzdělávání, jestli se ti doma nelíbí. Moc se z domova do manželství nehrň = rada. Např.: cichnovabrno.cz/...
Až budeš dávat nějakou jinou "jistotu"než je brigáda. Mysli pak na svatbu. Byt není, co? Závažný důvod = mimčo na cestě, jak už je uvedeno výše. Možná.
...Jo tak zpět, mimčo už je na cestě. Pak žádný intr, ale večerní škola. stredniskoly.cz/...
Zesvéprávnění jedině soudem - soudmo: pravnilinka.cz/...
Že rodičům nejdeš na oči ... tě šlechtí. Není co dodat.
V 15 programátorem? Dnes je doba, kdy lidé uzavírají manželství tak okolo 35-40 let. Nikdo se do toho moc nehrne. Žijí bez papíru a mají se dobře. A vy dva ve vašem věku a bez rozumu, chcete uzavírat manželství. Také se může stát, že se v 17 rozvedeš, no a kam půjdeš? Pod most. Jestli je dotaz myšlen vážně: rada: NEDOPORUČUJI.
@filipcsc - Potřeboval bych poradit. jak mám v 16 docílit zesvéprávnění, bez souhlasů rodičů.
NOZ § 37 Přiznání svéprávnosti
(1) Navrhne-li nezletilý, který není plně svéprávný, aby mu soud přiznal svéprávnost, soud návrhu vyhoví, pokud nezletilý dosáhl věku šestnácti let, pokud je osvědčena jeho schopnost sám se živit a obstarat si své záležitosti a pokud s návrhem souhlasí zákonný zástupce nezletilého. V ostatních případech soud vyhoví návrhu, je-li to z vážných důvodů v zájmu nezletilého.
Obávám se, že ve vašem případě bude souhlas zákonných zástupců nutný - pouhé přání se "osamostatnit a odejít od rodičů" pravděpodobně soud neuzná za vážný důvod, který je ve vašem zájmu (pokud tedy ze svého výdělku neživíte rodiče, neplatíte nájem a jste denně bit ).
Totéž platí pro vaše "napadlo nás se vzít"
NOZ § 672
(2) Soud může ve výjimečných případech povolit uzavření manželství nezletilému, který není plně svéprávný a dovršil šestnácti let věku, jsou-li pro to důležité důvody.
Takový nápad rovněž nebude řazen mezi "důležité důvody", předpokládám.
Takže bohužel, vaši rodiče do toho mají co mluvit - a zřejmě i budou. ¨
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.