Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
s přítelkyní čekáme miminko. Rádi bychom se vzali, přítelkyni již bylo 18 let a mně je 16 let. Jsme finančně zabezpečeni, naši dali přítelkyni práci u nich ve firmě, koupili nám starší podkrovní byt a auto. Nyní žijeme spolu, ale rádi bychom šli trošku výš s naším vztahem, rád bych se chtěl nechat zplnoletnit, a tak si konečně vzít mojí přítelkyni...
Má otázka spočívá v tomto: Jaké jsou všechny výhody, anebo nevýhody zplnoletnění?
Př.: Budu moc volit, když budu zplnoletněný?
Všem moc předem děkuji za odpověď,
Filip.
2x
NOZ § 37 Přiznání svéprávnosti
(1) Navrhne-li nezletilý, který není plně svéprávný, aby mu soud přiznal svéprávnost, soud návrhu vyhoví, pokud nezletilý dosáhl věku šestnácti let, pokud je osvědčena jeho schopnost sám se živit a obstarat si své záležitosti a pokud s návrhem souhlasí zákonný zástupce nezletilého. V ostatních případech soud vyhoví návrhu, je-li to z vážných důvodů v zájmu nezletilého.
Pokud soud vyhoví neznamená to, že budete moci vykonávat i to, co je jinými normami omezeno věkem 18 let.
0x
"Zplnoletnění" je nesmysl, plnoletosti lze dosáhnout pouze dovršením 18 let. Soud může pouze přiznat svéprávnost, což není totéž, co plnoletost.
Zákon pojem "plnoletost" nezná - pouze
NOZ § 30 Zletilost
(1) Plně svéprávným se člověk stává zletilostí. Zletilosti se nabývá dovršením osmnáctého roku věku.
Ale šestnáctiletému děcku bych neorientování se v normách odpustila - zvlášť když má starosti se svatbou a řidičákem ![]()
@Jedubabicka > To vím. Ale kdybych byla použila zletilost, opticky by "zmizela" souvislost se zplnoletněním. ((-:
Šestnáctiletému tazateli s osmnáctiletou těhotnou partnerkou a starostí o řidičák (který mu před dosažením zletilosti nejspíš bude k ničemu) bych neznalost pojmu či obratu klidně odpustila.
Zdá se mi, že to nezná skoro nikdo. Téměř všude čtu jen otázky na "zplnoletnění", otázku ohledně přiznání svéprávnosti jsem potkala jenom jednou. )-:
@ivzez - Já vím, že víte
- jen jsem tu citaci přiřadila tam, kam podle mě patří.
Jo - a na A1 je fakt věkový limit 16 let. Taková šílená teorie mě napadla - kterak pod záminkou svazku manželského s gravidní přítelkyní dosáhnout na řidičský průkaz ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.