Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
s přítelkyní čekáme miminko. Rádi bychom se vzali, přítelkyni již bylo 18 let a mně je 16 let. Jsme finančně zabezpečeni, naši dali přítelkyni práci u nich ve firmě, koupili nám starší podkrovní byt a auto. Nyní žijeme spolu, ale rádi bychom šli trošku výš s naším vztahem, rád bych se chtěl nechat zplnoletnit, a tak si konečně vzít mojí přítelkyni...
Má otázka spočívá v tomto: Jaké jsou všechny výhody, anebo nevýhody zplnoletnění?
Př.: Budu moc volit, když budu zplnoletněný?
Všem moc předem děkuji za odpověď,
Filip.
NOZ § 37 Přiznání svéprávnosti
(1) Navrhne-li nezletilý, který není plně svéprávný, aby mu soud přiznal svéprávnost, soud návrhu vyhoví, pokud nezletilý dosáhl věku šestnácti let, pokud je osvědčena jeho schopnost sám se živit a obstarat si své záležitosti a pokud s návrhem souhlasí zákonný zástupce nezletilého. V ostatních případech soud vyhoví návrhu, je-li to z vážných důvodů v zájmu nezletilého.
Pokud soud vyhoví neznamená to, že budete moci vykonávat i to, co je jinými normami omezeno věkem 18 let.
"Zplnoletnění" je nesmysl, plnoletosti lze dosáhnout pouze dovršením 18 let. Soud může pouze přiznat svéprávnost, což není totéž, co plnoletost.
Zákon pojem "plnoletost" nezná - pouze
NOZ § 30 Zletilost
(1) Plně svéprávným se člověk stává zletilostí. Zletilosti se nabývá dovršením osmnáctého roku věku.
Ale šestnáctiletému děcku bych neorientování se v normách odpustila - zvlášť když má starosti se svatbou a řidičákem
@Jedubabicka > To vím. Ale kdybych byla použila zletilost, opticky by "zmizela" souvislost se zplnoletněním. ((-:
Šestnáctiletému tazateli s osmnáctiletou těhotnou partnerkou a starostí o řidičák (který mu před dosažením zletilosti nejspíš bude k ničemu) bych neznalost pojmu či obratu klidně odpustila.
Zdá se mi, že to nezná skoro nikdo. Téměř všude čtu jen otázky na "zplnoletnění", otázku ohledně přiznání svéprávnosti jsem potkala jenom jednou. )-:
@ivzez - Já vím, že víte - jen jsem tu citaci přiřadila tam, kam podle mě patří.
Jo - a na A1 je fakt věkový limit 16 let. Taková šílená teorie mě napadla - kterak pod záminkou svazku manželského s gravidní přítelkyní dosáhnout na řidičský průkaz
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.