Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Potřebuji si zajistit důkazy - natočit a nafotit paní sousedku, že mne obtěžuje a hlavně tím prokázat, že paní sousedka lže.
Jenže je údajně chráněná díky gdpr. Co s tím? Paní nás šikanuje zametáním smetí a špíny na náš balkon. U komise tvrdila, že nemůže chodit, ale není to pravda, lže, před týdnem jsem ji potkala a několikrát ji viděla. Na úřadu tvrdila, jak lžu já, jak ona je nemohoucí atd. Že se musela nechat odvézt autem a takovýto nesmyly, přičemž jsem ji před týdnem potakala, jak si odněkud capká. Takže lže a vymýšlí si. Potřebuji to prokázata, že lhář je ona. Netušíte jak s tím gdpr? Abych se nedostala do rozkolu se zákonem já?
díky za každou radu.
Podle mého názoru si s GDPR nemusíte dělat starosti
NOZ § 88
(1) Svolení není třeba, pokud se podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob.
(2) Svolení není třeba ani v případě, když se podobizna, písemnost osobní povahy nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí na základě zákona k úřednímu účelu nebo v případě, že někdo veřejně vystoupí v záležitosti veřejného zájmu.
Jakmile ale zametající paní zveřejníte jinde, než na úřadu při jednání, pak byste potíže mít mohla
§ 90
Zákonný důvod k zásahu do soukromí jiného nebo k použití jeho podobizny, písemnosti osobní povahy nebo zvukového či obrazového záznamu nesmí být využit nepřiměřeným způsobem v rozporu s oprávněnými zájmy člověka.
Nevim jak gdpr, ale na ulici - veřejném prostoru bez výslovného zákazu si můžete točit co a koho chcete. Pokud vám někdo řekne "Nepřeji si, aby jste mě natáčeli" je to něco jiného, ale jak by to pak dělala třeba televize? S tím gdpr si to prostě prostudujte a je to. Pokud se vám nechce a hledáte rychlou radu, tak ta v sousedských vztazích moc nezafunguje. No ale upřímně, komise? Chápu věšíte bílé prádlo a ona vám tam háže staré listy muškátů a prach. To jí opravdu nepomůže slovní poučení? Bydlí nad vámi, víte kolika lidem vadí kuřáci sousedi. Zapalovat cigaretku jen tak na balkóně co hodinku a ani si nevyvětrá. Nebo jí taky můžete něco postnout na balón, teda pokud se snížíte na její úroveň. Jako myslím kupte si hadici, počkejte až bude zase zametat k vám a trošku si svůj balkón vysprchujte i sní a řekl bych jí k tomu, že mám víc než jeden nápad jak ji zpříjemnit život, že. No však ty filmy Zítra to roztočíme drahoušku např. Ovšem nevím jak souvisí chůze a nemohoucnost s tím, že je někdo prasopes. Prostě víte jak to je, jak se do lesa volá... Ale já bych si nechal balkón zasklít, ne sice levné, ale za to účinné opatření. Ono dnes na vás každý dlabe a nejlépe pomoz si sám.
Dobrý den,
slovní poučení tu bylo stokrát, a nic, jede si vesele svou. Na komisi jsme byli, jenže úředník argumentoval tím, že je paní stará, řekla jsem mu, že to není argument, a pak z její strany jenom lhaní. A ta nemohoucnost souvisí s tím, že ona na ten balkon nedojde, tudíž to nemohla mést. Ten úředník se jí snažil za každou cenu zprostit viny a mě dokázat, že to tak není. A to jsem slepá? Musím dokázat, že bábrdle prostě lže.
A ono nejde o bílé prádlo, ono jde o jakékoliv prádlo. Nemohu jej dát na balkon, protože ona mi na to namete veškerý bordel. Tím pádem jej musím vyprat znovu a navíc mám v bytě vlhko, a tvoří se mi plísně. Musím větrat a topit, a to stojí nemalé peníze. Navíc nemohu balkon používat vůbec. Vešekrý nepořádek si nosíme do bytu, i když máme rohožku atd. Udělala jsem vše proto, abych mohla nějak žít, ale už je to prostě neúnosné. Ono jde vše strpět do určité míry a doby. Já to vydržela 7 let.
Proto potřebuji to gdpr, jestli ji můžu natočit a nafotit, protože to je jediná možnost, jak dokázat, že paní je problémová a ulhaná.
Řešili jste tuto stížnost u Vás v domě na nějaké schůzi?
Existuje nějaký domovní řád, tak by to chtělo vyvěsit na nástěnku, jaký je správný postup při úklidu balkónu /používání lopatky/ a smetáčkem namést na tu lopatku a do smetí.
Zřejmě to je dlouhodobý problém, naštvalo by mě to tak, že bych její smetí smetla a vysypala na její dveře od bytu.
Pokud to nedělá ona, tak to dělá kdo? Kdo ji tam uklízí? Zařídit, aby byla proškolena tato osoba z příbuzenstva, nebo úklidové firmy.
Sdružení SVJ od toho dalo ruce pryč, žeprej to není v jejich kompetenci a odkázali nás na úřad. Ano, domovní řád existuje, ale jak uklízet, tam není. A rodina? Její dcera je to stejné - arogantní, agresivní, sprostá. Má i syna, ale ten ji nenavštěvuje. (ten se projevuje normálně)
Nic jí nikam sypat nebudu, opravdu by se to mohlo otočit proti mně. Trpěla jsem to 7 let - napřed jsem jí to v klidu vysvětlovala, pak jsem na ni ječela a posledních 5 let si toho nevšímám, v domnění, že když nebudu reagovat, že ji to přestane bavit. Nepřestalo. Ba naopak - začala to dělat častěji. Spoléhá na to, že je to těžko průkazné, a dělá ze sebe chudinku. Nezbývá mi nic jiného, než ji natočit a nafotit.
Je to šílený, smutný, štve mne to, že se s paní nelze rozumně domluvit, ale takto se žít už nedá. Ona mi mete nepořádek na balkon a já mám kvůli ní plíseň v bytě z důvodu vlhkositi a nemohu kvůli tomu ani prát. Takto bych si vyprala, dala na balkon sušák a měla bych pokoj. Ale kvůli ní prostě nemůžu. Když mám sušák v bytě vlhkost stoupně na 70-80% jinak tu mám 45-55%. Musela jsem si koupit vlhkoměr, abych větrala, potom musíte zatopit. Nemůžu dát vychladit buchtu, nemohu mít hrnce na balkoně, nemohu na balkoně sedět atd. Kdybych něco natírala, musela bych to mít na vyschnutí v bytě, protože ona je schopná mi to tímto zničit. Hází mi ostříhané vlasy na parapet, šedivá v baráku je jedině ona. Sousedi nad ní jsou černovlasí. Když přelije občas kytky, čert to vem, mávla jsem nad tím vždy rukou - stane se. Ale aby mi metla neustále nepořádek prach, špínu, a vše na můj balkon, už náhoda není, ne jednou jsem ji přistihla a ne jednou jsem jí to říkala. Já i přítel.
Zasklít balkon si nemůžeme nechat, za prvné to stojí hodně peněz a potřebuji souhlas všech vlastníků jednotek. A není to řešení. Takže proto aby paní mohla házet smetí dolů, já si mám zasklít balkon? A co zazdít okna? Abych neviděla její vlasy na parapetu? A co vytrhat parapety? Asi chápete, že toto řešení je absurdní.
To otráví neskutečně život.
Co nějaká levná markýza? Ta by se nedala dát, aby všechen bordel zůstal na plachtě?
Nemusela by být ani moc široká, jenom takový pruh metr nebo metr a půl široká. Dělají na míru, dle přání zákazníka. Jenom namátkou. markyzy-venkovni-vysuvne./...
@zuhud - Sdružení SVJ od toho dalo ruce pryč, žeprej to není v jejich kompetenci a odkázali nás na úřad. Ano, domovní řád existuje, ale jak uklízet, tam není.
SVJ má pravdu - řešení přestupků není v jejich kompetenci. A i kdyby byl v domovním řádu detailní popis způsobu úklidu, stejně vám to k ničemu nebude, protože není způsob - kromě zákonného, jak uživatele bytů donutit k jeho dodržování.
Makýzu máme, ale co si tím pomohu? Bordel budu mít na markýze a pak si nepořádek "zaroluju", a navíc markýzu musíte zasunout v případě větru, protože se může poškodit. A dělá tmu. Navíc na ní seshora dosáhne a je schopná mi ji zničit. Nikdy jsme ji nepoužívali, protože chci v bytě slunce, teplo a světlo.
Myslím si, že jsem opravdu projevila hodně dobré vůle nenarušovat sousedské vztahy a být nekonfliktní. Bohužel, vše je jenom horší, a dnes vím, že to věčný domlouvání, vysvětování atd. byla chyba.
Asi bych také již nevěděla, jak se bránit a mít zcela běžnou možnost užívání bytu.
Jedině to napsat natvrdo. Bude ten Mikuláš.
Čert aby babu vzal.
No, mně na úřadu řekli, že si ji měli předvolat a napomenout ji. Jestli to tak bylo, nevím. Sousedka napadla souseda nad ní, aby ji zaplatil peníze za to, že ji vytopil. Ten na ni ječel přes celý barák, že jí nedá ani korunu, co si kráva myslí atd. Doslova ječel. Když jsem se ptala správce, že by paní měl zaplatit aspoň barvu, když ji seshora vytopili, tak mi pan správce řekl, mezi čtyřma očima, že ona lhala, že ji soused nahoře vytopil 4x, ale pak se zjistilo, že to bylo jenom 2x. Ale v očích ostatních sousedů je paní milá a slušná.
Já tady tímto už dost trpím i psychicky. Nedokážete si představit, co to je, být na balkoně, mít tam kávu, pletení a třeba oplatky. Zajít do bytu, mezitím něco dělat, vrátit se a mít všude špínu a nepořádek, protože ona metla. Kafe musíte vylít, oplatky vyhodíte. Takto jsem musela vyhodit i buchtu, loni plech s cukrovím, kolikrát jsem prala 2x prádlo ani nemluvím. Proto jsem přestala balkon úplně používat. Prádlo suším doma, musím, několikrát za sezonu podzim-zima kuput savo proti plísni a umývám a odstraňuji plíseň. Než odvětrám vlhkost, trvá to i 3 dny. Musíme v tom tady všichni žít, dýchat to. Nedokážete si představit, že si zametete, vytřeme balkon, a za hodinu máte na balkoně opět její bordel a špínu. Nemůžu stoupnout ani bosou nohou na balkon, vše se vám přilepí na ponožky, bosé nohy, pantofle. Mám doma dvě podložky - na WC a u vany. Podemnou nikdo nebydlí, ale i přesto si je klepu doma do vany a spláchnu vodou do odpadu. Otevřete si ventilačky, ona hodí smetí dolů, a vy najdete na koberci bordel. Sítě proti hmyzu nezachytí vše. Zachytí listí,ale ne prach. Není to zase tak dlouho, co jsem měla otevřené balkonové dveře a větrala jsem, a paní fuk smetí dolů a nám to vletělo do bytu. Takže musíte zavřít, vzít vysačavač a uklid to. Připadám si jako její služebná, je to ponižující.
Vyzkoušela jste vše. Co můžete dělat.
Natáhla bych tu markýzu i za cenu, že bude v bytě šero.
Nechala bych ji nastálo a vítr by něco odfouknul a déšť zbytek spláchl. Nebo ať to tam všechno je. Lepší bordel na markýze, než v bytě.
Stažení před větrem by bylo aktuální tak jednou - dvakrát v roce?
Než se nechat psychicky týrat, tak raději budu mít proti sousedce celoročně markýzovou bariéru i za cenu, že si ji zničím. Navěsila bych tam vánoční světýlka. Až se byt uvolní, tak bych koupila novou.
Možná, že časem babu bude rozčilovat plácání plátna a bude to ona, kdo si bude stěžovat, abyste to zatáhla. A potom můžete ,,vysvětlit,, proč to tak máte.
No to stojí za úvahu. Ale stažení markýzy je vícekrát. A někdy tak fouká, že opravdu hrozí poškození. A navíc ona na markýzu dosáhne a je schopná mi ji třeba proříznout. Ještě se snažím sehnat číslo na bývalého majitele bytu, a zeptat se ho.
Oni ty markýzy nejsou zrovna levná záležitost.
Tak hlavně si tu markýzu vyfotografujte, abyste měla důkaz, že byla celá a babka ji prořízla. Třeba bude mít zábranu tam vysypat to smetí.
Můžeme se ještě domýšlet, že je paní nad Vámi psychicky nemocná, jak píšete i dcera je nějak jiná. Tak prostě s ní nic nepořídíte.
Odstěhujte se do nějakého bytečku v rodinném domku, kde nebudete mít sousedy nad sebou. A též bez výtahu, koukla jsem na dotaz zadaný v roce 2017.
Já pořád, co mi to připomíná - stejnou záležitost jste tu probírala před necelými dvěma lety poradte.cz/... - dostala jste prakticky stejné rady jako dnes a téměř stejně jako dnes jste "vysvětlovala"proč to a to nemůžete.
Co jste od toho 24. 02. 2017 vlastně udělala, když situace vypadá nezměněna?
Neberte to zle, ale z vaší rétoriky mi přijde, že si za to možná můžete trošku sama. No kromě peněz snad souhlas nebude problém, myslím, zvlášť když jim na schůzi prednesete to co nám zde. A je to myslím dokonalé řešení vaší situace.Jste trošku demagog, nezdá se vám? Když srovnáváte zasklení balkónu se zazděním oken. Jen podotknu, víte kolik balkónů je ve městě nepoužitelných. My bydleli ve dvou bytech, jeden v centru města otočený k dětskému hřišti a když jste jeden den sundala pověšené prádlo, tak druhý den jste tu šňůru poutírala a hadra byla zase černá za jeden den o podlaze ani nemluvím. V druhém bytě byl balkón otočený k parkovišti a opět to samé stále prach a byl nepoužitelný. A myslíte, že to jde vyřešit? Vy máte jednoho občana nad sebou a nevíte si s ním rady, protože to buď stojí peníze, nebo prostě chcete využívat balkón za každou cenu. To je pak těžko, markýzu máte, ale nepoužívate, protože... Vlhkoměr jestli máte zatepleno, nebo nová okna, stejně doma potřebujete, stejně tak jako větrat - v zimě nárazově. A ano topíme všichni víte a taky všichni větráme, právě kvůli plísni, světe div se. Doporučuji prát, nebudete mít v čem chodit a na ten úřad pak ani nepůjdete. V zimě taky věšíte na balkón prádlo a dáváte si kafíčko? Jinak nechat si kafe na balkóně, když nademnou bydlí takový trol, je prostě vaše blbost. Ona je sice hovado, ale vy jste blbec, když vám dělá takové naschvály a vy si tam opakovaně dáte kafe. A řekl bych, že ta paní není jediná kdo tak uklízí balkón. No mě by zajímalo, kdyby to neuklízela a pak by vám to tam vítr sfouknul, jak by jste to řešila? A když to řeknu hrubě, buďtě ráda, že nad vámi nebydlí rómská rodina, nejlépe se třemi dospívajícími syny. Jako co chcete slyšet? Zamordujte ji. Dokonce už i víte, že se vás gdpr netýká, pokud to máte jen na úřad. Tak ji natočte, zavolejte opakovaně policii, ti udělají záznam, a pak můžete i říci, že ani policie s ní nepohla pro vás to bude +.
Já bych oplácel stejnou mincí, jak psal někdo výše, dal bych ji to k jejím dveřím, zaklepu a k tomu jí řeknu něco podobného co jednou řekl můj známý, taky takovému dobráckému sousedovi - počkej ty zm.de, tě jednou skopu ze schodů, lol, a byl klid. Na hrubý pytel hrubá záplata.
No takže si to milý pane rozebereme:
- paní mi mete bordel na balkon - viděla jsem ji několikrát. A vy mi tu budete argumentovat větrem? Ono je rozdíl vítr a schválnost.
- využívání balkonu za každou cenu. Prosím? Balkon je součást bytu, a za druhé jej mám plné právo využívat. A kafe na balkoně v zimě? Tak to už je úplně mimo mísu, nemyslíte? A ano, i v zimě lze sušit prádlo na balkoně a bez problémů.
- větrání: normálně stačí vyvětrat 2x denně, na 5 minut. Kvůli tomu, že nemohu řádně používat balkon, tak mám v bytě takovou vlhkost, že se vám ani nezdá. Tu za 5 minut určitě nevyvětráte. Takže potom musím zatopit, což stojí ne malé peníze. A ono větrat 2x denně a kvůli prádlu i 5x denně je diametrální rozdíl, který pocítíte velmi citelně na peněžce. Jestliže vám se to líbí a vyhovuje vám to takto žít, je to čistě vaše věc. Ale nevnucujte mi vaše divné názory a přestaňte to laskavě bagatelizovat. Vy neuklízíte, vy nejste postižený a z vaší kapsy to nejde.
A že paní není jediná kdo tak uklízí balkon není pro mne argument. Takže když se zavelí výskok z okna, taky vyskočíte? Já ne, ale vy evidentně ano.
A romská rodina? No tak to už je úplně "argument" k popukání.
Takže než příště budete popudivě, zcestně a nelogicky jednat, zamyslete se třeba nad tím, jestli vaše argumenty nejsou argumentačními fauly.
PS: Ale když je to tak strašně moc prima, jak píšete, očekávám od vás příspěvek na úklidovou firmu, topení a těším se, až naklušete s kýblem, savem a odstraníte mi tu plíseň. Díky moc.
Jo a s tím oknem jste to nepochopil. ale to neva.
To určitě neočekávám. Ale nerada vyvolávám konflikty a nedělám to, že na první vyletím. Prvně se snažím řešit věci prostě podobrém, pak jsem to zkusila si toho nevšímat. Bohužel, nepomohlo to.
PS: jsem ráda kvůli tomu gdpr. Protože na úřadu mi řekli, žeprej ji nesmím točit a ani fotit. Když jsem řekla, že jak mám teda zajistit důkazy, pán mi řekl, žeprej mám smůlu. A ejhle, tady mi řekli, že to pravda není a že je na to §88 NOZ. Ale to by měl ten pán na tom úřadu vědět, ne?
No uvidíme, jak to dopadne, kdyby něco, dáme odvolání a koupíme kameru. Nic jiného nám nezbývá. Než to řešit touto formou. Když to po dobrém, rozumně a ani ignorací nejde.
Ale nerada vyvolávám konflikty a nedělám to, že na první vyletím. Prvně se snažím řešit věci prostě podobrém, pak jsem to zkusila si toho nevšímat. Bohužel, nepomohlo to.
Tak to řešte. Už vám bylo řečeno, že pokud natáčíte nějaký přestupek, nebo protiprávní jednání, pak není se záznamem problém. Pokud se bojíte cokoiv udělat, přestěhujte se. Asi to bude nejlepší, než se další roky trápit.
nebo počkejte až sama umře, nebo bude odvezena někde jinde, když trvdí že je nemohoucí.
Věřím že je to nepříjemná věc, ale vám taky utíká čas,tak se pro příště nebojte něco udělat hned.
Nebojte, už mi došla trpělivost. Počkáme na vyjádření úřadu - z přestupkové komise a dnes bude válečná porada, na co připevnit kameru, aby zabírala její balkon, ale aby na ni nedosáhla a nemohla ji ukrást, nebo zničit.
Už se dělá, byli jsme na komisi, čekáme, jaký bude verdikt.
Ona právě nemohoucí není - chodí pomalu, ale chodí. To bylo jenom takové šméčko a lež z její strany. Pan úředník ji to samozřejmě věřil. A říkal, když paní nemůže chodit, nemůže mést dolů bordel, protože nedojde na balkon. Do plínek nevyměšuje, takže když dojde na toaletu, dojde i opačným směrem na balkon. Ale když jsem mu to říkala, tak to neslyšel a ještě to několikrát zopakoval, že to nemůže mést, protože je nemohoucí. Taky mi řekl, že ji nesmím ani fotit a ani točit, že je to protizákonné, a že by mne ona mohla žalovat. Takže mne vyloženě uvedl v omyl.
Teď mě ještě napadlo, nějaká obcanská iniciativa. Skupina lidí, ne ze vchodu, ji postupně navštíví a řekne ji, že to není v pohodě, takové malé osobní černé ovce. Možná od jiných a více lidí jí to dojde. Co vy víte. Jestli je troll, tak pak jedině ta kamera a klidně zažalovat, ono běhání po soudech a placení hloupostí, nakonec omrzí. Nezapomeňte však, že může být také jako vy postižená.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.