Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
přečetla jsem už spoustu různých článků na netu, ale moc moudrá z toho nejsem. Tak mě napadlo se zeptat ještě tady, třeba se tu najde někdo, kdo prostě ví a o informace se podělí
A o co tedy jde:
Jsem zaměstnanec, ale smlouvu mám vždy jen na dobu určitou - 7 měsíců v roce - je to prostě sezónní práce. Ve zbylých měsících jsem většinou evidovaná na ÚP.
Chtěla bych si začít přivydělávat prodejem vlastnoručních výrobků (ať už např. přes Fler, nebo přes vlastní web, nevím), každopádně mi jde o to, co vše musím udělat, abych splnila všechny zákony a tak?
Měla bych si asi zřídit ŽL. Hlásit něco na sociálním a zdravotním? Danit/nedanit? Daňové přiznání za mě každý rok podává zaměstnavatel - toho bych tědy měla asi informovat, že mám ještě další příjem, že? Dokládat příjem jak a komu?
Vůbec se v tom nevyznám, tak budu ráda za jakékoli info - díky moc
Jde mi také o to, že v případě sezony by šlo o vedlejší příjem, ale mimo sezonu by to bylo jak? Jako hlavní příjem? A jak by to bylo s úřadem práce?
Výroba a prodej vlastních výrobků za účelem dosažení zisku je podnikání, k němuž budete potřebovat živnostenské oprávnění.
V případě souběhu se zaměstnáním by šlo o vedlejší samostatnou výdělečnou činnost (SVČ).
Vy ale chcete podnikat v době, kdy zaměstnána nebudete > v tom případě půjde o SVČ hlavní, takže hned od začátku budete muset odvádět alespoň minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění.
Není možný souběh evidence na ÚP a podnikání. Budete-li chtít začít vyrábět a prodávat, budete muset ukončit evidenci na ÚP.
Pro začátek doporučím živnostenský zákon + související předpisy a web JakPodnikat.cz (tam jsem ještě na žádnou nesrovnalost nenarazila, navíc autorka informace často aktualizuje > potkávám tam platné aktuální informace).
Poznámky:
Zaměstnavatel za nikoho nepodává (není k tomu oprávněn) daňové přiznání (DP), to si musí každý podat sám. Provádí pouze roční zúčtování daně z příjmu (RZD) na základě písemné žádosti zaměstnance. Jakmile začnete podnikat, nebude už zaměstnavatel moci RZD provést. Budete si od něj muset po skončení roku vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech a odvedených daních a sama podat DP.
Článků je v internetu tolik, že jsou informace z nich nepřehledné. Navíc ne všichni autoři článků sledují změny a články aktualizují. Proto je lepší dát přednost přímo zákonům a souvisejícím předpisům nebo se informovat na živnostenském odboru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.