Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak prodávat své výrobky

Od: michaltopic* odpovědí: 8 změna:

Byví mě vyrábět věci ze dřeva. Zjistil jsem, že by o to byl zájem. Stojí mě to peníze, čas a docela dost i práce. Když si vezmu cenu a počet kusů, tak to teoreticky může hodit i několik tisí měsíčně.

Co bude obnášet prodej? Musím mít ŽL a kolik by případně stále? Jak na daně? Neznám Danu a nech ždně Daně platit, ale dnešní svět ... EET? Hlášení úřadu, poplatky a tak? Co prodejní burzy? Tam se platí poplatek za místo, ale co když příjde kontrola z ŽÚ?

Máte někdo zkušenosti?

Jsem amatér, ale chtěl bych do toho jít.

Díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Ano, jakmile začnete něco vyrábět za účelem dosažení zisku, potřebujete živnostenské oprávnění. Jestli se nic nezměnilo, zaplatíte za 1.000 Kč. Začít byste podle mne měl nastudováním živnostenského zákona a dalších souvisejících předpisů.

Problematika je široká, není tu dostatečný prostor Vám zde vše vysvětlit.

michaltopic*
hodnocení

Děkuji za odpověď. V tomto duchu jsem to vyčetl i na internetu. Jen mě zjímá, jestli se tu najde někdo, kdo mi uvede třeba nějaký konkrétní případ z vlastní zkušenosti.

iz*
hodnocení

1x

Michale, poradila bych udělat to obráceně. Napřed si nastudovat předpisy, zvážit svou výchozí situaci (jste zaměstnanec nebo student, nebo snad důchodce?), své možnosti a záměr a potom se ptát konkrétně.

Jiná situace bude v případě, že půjde o SVČ vedlejší, jiná v případě SVČ hlavní.

Další otázka je, jestli jako amatér nebudete potřebovat odborného garanta.

michaltopic*
hodnocení

Jsem normální zaměstnanec a výrobky nemají nic společného s tím, co dělám v práci.

matesj
Takže začnete podnikat na vedlejší činnost,založíte si živnost...třeba výroba a prodej(výrobků ze dřeva...).Zajděte na ŽÚ ,tam se vám budou věnovat.Otázka daní a zdanitelných příjmů směřujte na Finanční úřad.Nezapomeňte informovat zaměstnavatele o vaší vedlejší činnosti.Uvidíte postupem času,jak se vám povede...
Pro výrobní prostory by jste měl hledat vhodné prostory k tomu určené...

hodnocení

1x

No, já jsem si už zjistila, že si rozhodně udělat živnost jako vedlejší. Do výdělku 15000 za rok se nepodává daňové přiznání. ŽL stojí stále 1000 Kč, ale můžete si do něj nasmlouvat mnoho oborů činnosti. Když jsem se ptala na možnost stánkového prodeje na vedlejší ulici, musíte si zařídit povolení vlastníka komunikace. EET nevím. Rozhodně budete okolo toho hodně běhat. Já to budu řešit příští turistickou sezonu.

rigel

A co je ta hlavní činnost ( aby vaše živnost mohla být vedlejší )? Pokud by tou hlavní bylo zaměstnání, tak daňové přiznání musíte podat pokud vaše ostatní příjmy ( z podnikání, pronájmu...) budou vyšší než 6000 Kč

iz*

@Andrea2:

Do živnostenského oprávnění (či živnostenského listu) nelze nic "nasmlouvat". Lze jen v rámci volné živnosti zvolit více činností.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]