Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jde nějak změnit národnost?

Od: ludl odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, mám dotaz. Jde nějak změnit národnost např. na Americkou? Díky

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

ČSÚ - Uvedení národnosti je svobodnou volbou

Celý text zde statistikaamy.cz/...

hodnocení

2x

Neplete si národnost a státní občanství.

Tazatel si plete úplně všecjno. Nejeen americká národnost, ale ani americká státní přísločnost neexistyje (i kduž s trochou dobré vůle lze "americká národnost" chápat jako hovorovou zkratku za "občanství USA".A navíc existují pojmy jako etnická příslušnost, etnickž půvov.

hodnocení

2x

Národnost asi změnit nelze,ale za to státní občanství ano. Národnost máte díky narození se v nějaké národnostní skupině .Česká v Čechách ,někteří lidé nejen na Moravě mají moravskou (např já v Jižních Čechám mám Moravskou!)na Ostravsku slezskou,jeden kamarád ze slovenska žijící JH má maďarskou,těchto vlastně znám víc...

hodnocení

2x

Podle definice použité při sčítání lidu 2011 se národností rozumí příslušnost k národu, národnostní nebo etnické menšině. Dále podle této definice není pro určení národnosti v Česku rozhodující mateřská řeč ani řeč, kterou člověk používá nebo lépe ovládá, ale jeho vlastní rozhodnutí. Je možné se hlásit k jedné i více národnostem nebo také k žádné.[1]

Např. Anthony Giddens definuje národnost jako "kulturní hodnoty a normy, které odlišují členy určité skupiny od jiných lidí".

hodnocení

1x

Národnost znamená příslušnost k nějakému národu, tak jak ji člověk cítí. Každý může pociťovat nejužší vztah k více národům a může také svou národnost měnit. S americkou národností je to složité, neboť všichni Američané (tím mám na mysli občany USA) jsou potomky původního obyvatelstva nebo imigrantů z mnoha evropských, ale i asijských zemí. Proto Američané ztotožňují svou národnost s občanstvím, nikoli s etnickou příslušností. Ještě jen dotaz - vy se cítíte být Američanem?

ludl
hodnocení

Aha.

Ano, citím se tak. Cestuji tam už delší dobu a miluju to tam, vždy se sem nerad vracím a přemýšlím o úplném přestěhování se tam, anglicky mluvím myslím si suprově, mám rád ty lidi, krajinu, politiku. Česko se mi nelíbí, krajina je sice pěkná, ale ty lidi, ta politika už pomalu nic není naše a už se mi tu opravdu nelíbí. Do států jezdím hlavně do new yorku.

vernon
Nemůžeš se cítit američanem, když američanem nejsi... Turisto...
Můžeš se tam odstěhovat (když ti to amíci dovolí) a můžeš po několika letech požádat o americké občanství, ale národností i myšlením budeš stále zaprděný čecháček...
P.S. Co je zajímavého na americké politice? Blonďatý pošuk v čele této nebezpečné země? Vždyž tam mají v mnoha věcech ještě větší bordel než je tady... Vím to, taky jsem tam byl (San Francisco).

ludl® - anglicky možná umíš, ale podle tvého vyjadřování jsi ducha mdlého...

hodnocení

0x

Zajímavá diskuze o tomto zde: poradte.cz/...

iz*
hodnocení

0x

Nelze. Ač právní úprava umožňuje prohlásit, že máte národnost jakoukoliv, ve skutečnosti národnost změnit nelze. Pokud se někdo narodí jako Čech, zůstane Čechem až do konce života, i kdyby si v jeho průběhu národnost "papírově změnil" třeba desetkrát.

"Americká národnost" neexistuje. Amerika = dva světadíly a spousta států + národností.

jana2*

ivzez: Všimla jsem si,že máte vždy podložené a cíleně odborné rady. Mohla bych se zeptat: Myslíte,když mám národnost slovenskou po rodičích,ale já jsem se narodila v Čechách,tak také nemohu změnit svou národnost na českou.Díky za odpověď.

iz*

@Jana2, tentokrát mám »jenom« logiku.

Pokud jsem Češka, mohu o sobě třeba tisíckrát napsat, že jsem Němka, ale nebude to pravda, i kdybych "v papírech" měla napsáno »německá národnost«. (Národnost odvozuji od národa, nikoliv od přání.)

rigel

Třeba má spolužačka , narozena na Slovensku ( v tehdejším Československu ), otec Maďar, matka Češka, musím se zeptat, jaké je národnosti a kdo jí to vybral.

v článku na wiki to vypadá, že národnost člověk změnit může

cs.wikipedia.org/...

Nelze změnit národnost? Já jí tedy měnit nehodlám, ale můj otec má národnost německou, po matce jsem Čech, v papírech mám národnost česká a měl jsem možnost se přihlásit k německé národnosti (papírově, přesně jak píšete) a i požádat o německé státní občanství. Což jsem v devadesátých letech neudělal a dnes už je to asi s ohledem na volný pracovní trh jedno. Samostatnou kapitolou je pak můj otec, kterému v různých dokumentech osciluje národnost mezi polohami česká a německá (v některých je: nemá/neuvedena). Takhle je to u lidí narozených do Německé říše / Velkoněmecké říše a smíšeného manželství. Chleba (nejen ohledně národnosti) se začal lámat až v roce 1945 s odsunem a neodsunem.

Z toho vyplývá, že národnost je za jistých okolností možno zvolit, ne vždy je to však vůle zainteresované osoby nebo jejích rodičů...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]