Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluh platit nebo ne?

Od: nochiola* odpovědí: 10 změna:

Prosím poraďte. dnes mi přišla upomínka na částku 1500Kč.Od jedné nejmenované firmy.Prý mi byli doručovány balíčky s nějakýma léky na hubnutí či co do schránky. Já ale nic doporučeně nepřebírala.

Ted po mě chtějí tyto peníze už je to předané na nějakém exekučním oddělení.Co mám dělat?Mám zaplatit aniž o těchto balíčkách nevím nebo se mám dohadovat? Jak to je ze zákona?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stany*
hodnocení

4x

viz

www.chovancik.cz//...

doplněno 14.01.10 13:36:

www.helvetia.cz/i/...

qwert*

Proboha, co je ten horní odkaz zač? Avast mi řve jak pominutý!

pu®
hodnocení

3x

Nochiolo, mrkněte sem: chovancik.cz/...

Najdete tam spousty a spousty podobných příběhů a rad, jak se se situací postižení vyrovnávali. Jinak samozřejmě mají pravdu všichni přispěvatelé - ať dokáží, že jste něco převzala, a pak po Vás mohou něco vymáhat. Jestli něco posílali nedoporučeně, nemohou mít v ruce důkaz, že právě Vy jste si nějaký balíček vzala. I tak je to ale samozřejmě situace nepříjemná, tak Vám budeme držet pěsti, abyste se těchto "podnikatelů"co nejdříve zbavila. *mala*

doplněno 14.01.10 13:40:

Pardon, Stany mě předběhl, omlouvám se za duplicitní odpověď - když jsem psala, ještě tam nebyla.

perda*
hodnocení

2x

Pokud jste si nic neobjednala a ani nepřevzala pak nic neplaťte. Vyzvěte je v doporučeném dopise s dodejkou ať Vám předloží objednávku od Vás, s tím, že Vy jste u nich nic neobjednávala. Můžete odkázat na přislušné ustanovení v odkazu níže a doplnit, že znáte svá práva a budete se případně bránit.

Platí totéž jako zde: www.poradte.cz/sp/...

petr123*

Nejenom ať předloží objednávku, ale hlavně i potvrzení pošty o převzetí balíku. Objednávka se dá zfalšovat, potvrzení ne. A jestli něco poslali bez objednávky jen jako dopis jen tak do schránky s tím, že to musíte zaplatit, tak ať si trhnou nohou... Nemáte žádnou povinnost platit něco co jste si neobjednala, navíc oni v takovém případě nemají ani žádný důkaz že jste jejich zásilku převzala. Pošta totiž nemá žádnou evidenci o obyčejných dopisech ani balících. Proto také v jejich případě nijak neručí za doručení.

A ještě poznámka - je zbytečné říkat "od nejmenované firmy". Řekněte jejich jméno naplno ať se o nich ví. Navíc máte větší pravděpodobnost že vám se ozve i další "zákazník" této vykutálené firmy.

doplněno 14.01.10 13:21:

A mimochodem - špatně jste položila otázku. Dluh je když někomu něco dlužíte. Pokud po vás někdo neoprávněně vymáhá peníze tak nejde o žádný dluh, spíš o vydírání.

nochiola*
hodnocení

objednala jsem si uvítací balíček za 49kč doporučeně.to jsem převzala.pak jsem se odstěhovala a již jsem o ničem nevěděla nic takového nepřebírala.nevím tedy co mám dělat.Firma se jmenuje helvetia direct marketing.dokonce mi přišlo z exekučního oddělení at sdělím novou adresu nebo zadají společnosti, kteří se na to specializují a ty mě najdou.

nochiola*
hodnocení

mám jim tu adresu dát nebo ne?to snad není moji povinností ne?

perda*

Objednávku jste tedy učinila a Stany sem správně dal Smluvní podmínky firmy, kde se píše:

Dodání zboží

Společnost dodá zboží kupujícímu na jím uvedenou adresu prostřednictvím České pošty, s.p. nebo
prostřednictvím jiného autorizovaného doručovatele. První zásilka bude kupujícímu dodána do 1-3
týdnů od obdržení jeho objednávky. Následně bude společnost kupujícímu zasílat každých 20 dní
pravidelné zásilky zboží až do doby, kdy kupující smlouvu vypoví. Pro co nejrychlejší vyřízení
Vašeho požadavku zasílejte, prosím, písemnou výpověď na kontaktní adresu zákaznického oddělení:
Helvetia Direct Marketing s.r.o., PO BOX 21, 530 02 Pardubice.
Takže jste uzavřela kupní smlouvu, na základě které Vám potom dodávali každých 20 dní zboží. Pokud jste tedy dle platných podmínek smlouvu nevypověděla, jsou bohužel v právu a pravděpodobně vymáhají náklady za dopravu zboží.

petr123*

Souhlasím, zavázala jste se k dalšímu odběru zboží a dokud to nezrušíte tak vám to budou posílat dál a vy byste jim za to měla platit.

Nicméně pokud jste skutečně tu zásilku neobdržela tak je s touto informací kontaktujte. Tím že jste neobdržela zboží jste předpokládám neměla ani žádnou výzvu k platbě - takže ani při nejlepší vůli jste to zaplatit nemohla. Toto jim sdělte a zároveň je informujte že vypovídáte smlouvu a už nechcete další zboží.

Jo a malá poznámka na závěr, kterou tady neříkám poprvé. Jak by ten svět byl krásný kdyby lidé četli smlouvy které podepisují...

stany*
hodnocení

2x

Zavolal bych na tu firmu ( predpokladam 99Kc/min hovoru ) a slusne se zeptal, za co konkretne to je a jestli muzou dolozit ze jsem neco prebiral. Pokud jste nic neobjednala, neprevzala atp, nejake exekucni oddeleni Vam muze byt ukradeno. Pohledejte na netu nazev firmy co ji udajne dluzite a asi se budete divit ze nejste prvni co ma byt podvedena. A jeste jedna vec, penize ktere jednou date z ruky uz nikdy neuvidite, ani kdyby jste vyhrala vsechny soudy sveta.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]