Nejste přihlášen/a.
Moje zahrada sousedí s neudržovaným lesem, který má několik majitelů. Přes plot se naklání vysoký starý jehličnan. Mám obavy, že dříve
nebo později spadne na můj pozemek a na chatu. Co s tím? Kam požádat o pokácení, případně o povolení pokácení,
myslím, že by to firma za cenu dřeva udělala.
Firma nic za cenu dřeva nebude? To se mýlíte, jsou firmy, které to přímo na svých stránkách nabízí. Jestli to bude dražší
než dřevo je možné, pak se to doplácí.
Loňskou zimu jsem kácel ( frma) v zahradě dva stříbrné smrky v 1 m výšce po obvodě 2,5 metrů. Stromy pár metrů od domu a elektr.vedení. Soukromý podnikatel vše obstaral. Povolení, pokácení, včetně odvozu větví a kmeny řozřezal na špalky. Dřevo jsem si nechal. 10 000 kč za jeden smrk. Lacinějšiho jsem široko daleko nesehnal. jeden chtěl předběžně i 15 tisíc za jeden. Nakonec jsme se dohodli na 18 000 za oba smrky. Popravdě, když jsem to viděl, jak to v zimě v mrazech dělají včetně techniky, aby se nikde nic nepoškodilo, za míň jak cca 8 tis. (jeden), bych to nikomu nedělal ani náhodou.
Teta na podzim nechala pokácet taky stříbrný smrk na dvoře, vše pak odvezli včetně bordelu nic neplatila a ještě dostala pár stovek. Z větví prý pak dělají adventní věnce či co.
zajimave - Jenže je tu drobný rozdíl - Vaše teta nechala pokácet vlastní smrk na vlastním dvoře (je otázka, jestli legálně), kdežto tazatel hodlá pokácet cizí smrk na cizím pozemku bez vědomí majitele, navíc by za to chtěl zaplatit cizím dřevem.
magdon - nešiřte bludy, čtěte pozorně, odpovídejte konkrétně a ne na věty vytržení z kontexu. Dotaz zní ,, jak legálně...", nikdo nikomu nic nekrade.
no tak pravda, je to víc než rok, co jsme svedli papírovou bitvu sami proti jedenácti. Šlo o šest stromů, které se naši sousedi se rozhodli vykácet. Prý ohrožují úplně všechno, střechy, domy, fasády, podezdívky pod sousedními ploty, vodovodní trubky atd. Viz můj někdejší dotaz tady na poradně.
My jsme tuto bitvu vyhráli a stromy jsme zachránili. Dnes je z nich objekt veřejného zájmu a jsou pod ochranou obce. Kdo je poškodí, ten dostane pokutu od 50.000 výš a jestli je někdo poškodí podle nějaké domluvy nějakého sdružení vlastníků, pak následná pokuta může být likvidační, od půl milionu KČ výš.
Rozmyslete si co chcete udělat. Vy osobně můžete žádat o cokoliv, ale k takové žádosti potřebujete odborný posudek. Nejdříve musíte mít černé na bílem, že strom skutečně je nebezpečný a teprve potom máte šanci s vaším nápadem uspět. Jinak se ani nenamáhejte a strom naříznout nebo jinak poškodit nebo načerno pokácet raději nezkoušejte. Přišlo by vás to draho.
Na našem pozemku jsme měli borovici napadenou plísní. Byla hodně vysoká a pokácení odborníkem stálo 3000 Kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.