Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak legálně pokácet ohrožující strom?

Od: jp odpovědí: 18 změna:

Moje zahrada sousedí s neudržovaným lesem, který má několik majitelů. Přes plot se naklání vysoký starý jehličnan. Mám obavy, že dříve

nebo později spadne na můj pozemek a na chatu. Co s tím? Kam požádat o pokácení, případně o povolení pokácení,

myslím, že by to firma za cenu dřeva udělala.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Nejdříve musíte vyzvat majitele, aby konal. Pokud nekoná, musíte sehnat někoho, kdo určí, zdali opravdu hrozí nebezpečí, jak sdělujete Vy. Poté odbor životního prostředí, klidně dá i vyjímku, pokud to opravdu ohrožuje Vaše zdraví nebo majetek.

floro*
hodnocení

4x
Obratit se na majitele. Pokud nevyresi, obratit se na prislusny obecni nebo mestsky urad.
Druhou strankou je, jestli je opravdu rizikovy nebo jde jen o vas dojem. Nakloneny strom jeste neznamena, ze je nebezpecny.
Firma nic za cenu dreva delat nebude. Jestli jde o rizikove kaceni, je to mnohem drazsi nez par polen. Firma dava v sazku zdravi personalu i odpovednost za skodu. Je to prace jako kazda jina, za kterou se plati.
jp
hodnocení

Firma nic za cenu dřeva nebude? To se mýlíte, jsou firmy, které to přímo na svých stránkách nabízí. Jestli to bude dražší

než dřevo je možné, pak se to doplácí.

jofa*

Loňskou zimu jsem kácel ( frma) v zahradě dva stříbrné smrky v 1 m výšce po obvodě 2,5 metrů. Stromy pár metrů od domu a elektr.vedení. Soukromý podnikatel vše obstaral. Povolení, pokácení, včetně odvozu větví a kmeny řozřezal na špalky. Dřevo jsem si nechal. 10 000 kč za jeden smrk. Lacinějšiho jsem široko daleko nesehnal. jeden chtěl předběžně i 15 tisíc za jeden. Nakonec jsme se dohodli na 18 000 za oba smrky. Popravdě, když jsem to viděl, jak to v zimě v mrazech dělají včetně techniky, aby se nikde nic nepoškodilo, za míň jak cca 8 tis. (jeden), bych to nikomu nedělal ani náhodou.

zajimave

Teta na podzim nechala pokácet taky stříbrný smrk na dvoře, vše pak odvezli včetně bordelu nic neplatila a ještě dostala pár stovek. Z větví prý pak dělají adventní věnce či co.

Ale to se každý bavíme o jiném typu kácení... Jedno je rizikové z lana nebo plošiny a druhé jednoduché podříznutí u země.
Tohle jsem dělal teď nedávno a ve dvou lidech to zabralo skoro pět hodin.
Takže toho dřeva by muselo být alespoň 10m3 aby to bylo pro zákazníka zadarmo.
Jak legálně pokácet ohrožující strom?
Jak legálně pokácet ohrožující strom? #2

zajimave - Jenže je tu drobný rozdíl - Vaše teta nechala pokácet vlastní smrk na vlastním dvoře (je otázka, jestli legálně), kdežto tazatel hodlá pokácet cizí smrk na cizím pozemku bez vědomí majitele, navíc by za to chtěl zaplatit cizím dřevem.

jp
hodnocení

magdon - nešiřte bludy, čtěte pozorně, odpovídejte konkrétně a ne na věty vytržení z kontexu. Dotaz zní ,, jak legálně...", nikdo nikomu nic nekrade.

jp - Nešířím bludy, dotaz jsem četl pozorně. Právě že dotaz zněl "jak legálně pokácet..." Ten strom ale nepatří tazateli (což zřejmě uniklo Vám) a poražení cizího stromu na cizím pozemku a zaplacení cizím dřevem bez souhlasu majitele není v žádném případě legální.

hodnocení

3x

Takže vy od někoho chcete pokácet strom na cizím pozemku a zaplatit mu za to dřevem, které není Vaše *sok*? To je docela úsměvné . Není to tak trochu krádež? Co za to dřevo od Vás dostane majitel stromu?

asd1
hodnocení

2x

Legálně = oznámit vlastníkovi ohrožení a vyzvat ho k odstranění stromu. Pokud nebude konat tak to necháte odstranit a náklady po něm můžete vymáhat. Je třeba zdokumentovat že opravdu ohrožoval, nejlépe posudek od arboristy..

Nebo ten strom bez úřadování prostě zmizí a vy jste to nebyl...

figurek*
hodnocení

2x

no tak pravda, je to víc než rok, co jsme svedli papírovou bitvu sami proti jedenácti. Šlo o šest stromů, které se naši sousedi se rozhodli vykácet. Prý ohrožují úplně všechno, střechy, domy, fasády, podezdívky pod sousedními ploty, vodovodní trubky atd. Viz můj někdejší dotaz tady na poradně.

poradte.cz/...

My jsme tuto bitvu vyhráli a stromy jsme zachránili. Dnes je z nich objekt veřejného zájmu a jsou pod ochranou obce. Kdo je poškodí, ten dostane pokutu od 50.000 výš a jestli je někdo poškodí podle nějaké domluvy nějakého sdružení vlastníků, pak následná pokuta může být likvidační, od půl milionu KČ výš.

Rozmyslete si co chcete udělat. Vy osobně můžete žádat o cokoliv, ale k takové žádosti potřebujete odborný posudek. Nejdříve musíte mít černé na bílem, že strom skutečně je nebezpečný a teprve potom máte šanci s vaším nápadem uspět. Jinak se ani nenamáhejte a strom naříznout nebo jinak poškodit nebo načerno pokácet raději nezkoušejte. Přišlo by vás to draho.

marfusa*
hodnocení

1x

Na našem pozemku jsme měli borovici napadenou plísní. Byla hodně vysoká a pokácení odborníkem stálo 3000 Kč.

Je obrovský rozdíl jestli ten strom stojí na volném prostranství, nebo jsou pod ním střechy/dráty atd...
Když by se to mělo pouštět celé po kouskách dolů, silně pochybuju že se do 3tis vejde.
Nicméně jako první bych opravdu oslovil majitele a podle toho pak pokračoval dál.

111®
hodnocení

1x

záleží od obvodu ve výšce 1,2m. Od 80cm musíte mít souhlas obce, kácí se ve vegetačním klidu

arakain77*
hodnocení

0x

Nikde bych se neptal a šla by rychle k zemi.Aspoň já bych to tak vyřešil.

Arakain77 - To bych nedoporučoval. Už se to tu řešilo, mohlo by to vyjít docela draho.

donno
hodnocení

0x

pišete že spadne dřive nebo pozdeji.to spadne každý strom.asi vam vadi.všichni chataři maji kolem sebe stromy tak to by bylo stížnosti na uřady ale chvala bohu, neni každy cimprlich z prominutím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]