Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tvar kořenů černé borovice

Od: figurek* odpovědí: 7 změna:

dobré poledne.

Potřeboval bych pomoc. Naši sousedi se domluvili a požádali o povolení k vykácení borovic, které máme na společném pozemku před domem. Prý ohrožují vodovodní potrubí. Jenže to vodovodní potrubí je minimálně deset metrů daleko a k němu nejbližší borovice má výšku kolem osmi metrů.

Já budu vzdorovat do poslední chvíle. Pomůžete mi někdo? Nemůžu nikde najít nějaký použitelný schematický obrázek tvaru kořenového systému černých borovic.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska*
hodnocení

3x

Měli jsme několik borovic, tak daleko kořeny nedosáhly, většinou jdou dolů a ty boční jsou zhruba v šíři koruny. Na inspektorátu životního prostředí by měli být chytřejší. Nebo někoho z nejblžšího Lesního závodu, či dotaz na odborníka z Lesnické fakulty. Jestli se sousedi stmelili proti Vám, tak Vám nezávidím..Zřejmě jim nejde jen o potrubí

asd1
hodnocení

3x

10 m daleko potrubí ohrozit nemůže = je to jen záminka ke kácení. Asi jim vadí, že stromy dávají stín, čistí vzduch a vyrábí kyslík... Bohužel když "se jim to nepovolí", tak to zalejou kyselinou/ Roundupem, strom uschne a je vymalováno. Příp. v noci naříznou pilou jakože "neznámý vandal" a dolů musí.

Ale už teď bych zasázel nové stromy, aby se za 10 let mohly ty už velké pokácet - přerostlé u baráku nedělají dobrotu. Domluv s nima sázení nových a kácení až ty malé trochu vyrostou = nejdřív za 5 let - to by mohl byt kompromis přijatelný pro obě strany...

Jak zde již zaznělo, v létě si místo stínu borovice roztáhnete slunečník. To je potom velká škoda.

Mám u baráku planou třešeň. Kdyby rostla kdekoliv jinde, už bych si s ní dávno poradil, ale roste na tak bezvadným místě, že by byla věčná škoda ji porazit. Krásně se v jejím stínu sedí. I krb jsem si postavil nedaleko.

hodnocení

2x

Nejsem botanik, ale tyto borovice mám u chalupy, a domnívám se, že 10m daleko od osmimetrového stromu kořeny už nejsou, resp. jsou tak tenké, že nemůžou cokoliv ohrozit.

Na obrázku je cca šestimetrová borovice u chodníku, vodovodní potrubí vede pod ním, zhruba metr od kmene a VaK je v klidu.

Tvar kořenů černé borovice

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, borovice (vlastně všechny její druhy) mají hlavní kůlový kořen a ten se rozrůstá do kořenů postranních. Dle mého názoru nemůže postranní kořen mít takovou sílu, aby ohrozil kovové potrubí v nezámrzné hloubce. Obrázek viz odkaz. Zdravím!

docplayer.cz/...

antra
hodnocení

0x

Před lety se přes náš lesík přehnal hurikán který vyvrátil spoustu černých borovic vysokých 10 metrů a více. Kořenový systém byl v průměru asi tak 2,5 - 3 metry.

hodnocení

0x

Kdysi se říkalo, že borovice, má pod zemí to samý, co nad zemí. Ovšem podle mých zkušeností je kořenový systém trochu menší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]