Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proplacení dovolené ve zkušební době

Od: petr9 odpovědí: 5 změna:
Dobrý den Nastoupil jsem do práce 4.1.2018 a naposled v práci jsem byl 1.2.2018. Ve výplatnici za měsíc leden mám napsáno že mám odpracováno 20 dní a ten jeden den navíc za únor mi šoupli do přesčasů. Ve výplatnici za měsíc únor mám uznán na nárok na dovolenou dva dny. A když jsem se jich ptal tak mi řekli ,že nemám nárok na proplacení dovolené ,že jsem tam nebyl dýl než tři měsíce. Ted mi navíc přišla další výplatnice za únor a tam mám jen výpis neplacené volno 2 dny a k proplacení -40. Přitom mi řekli, že za ten den co mám odpracovanej v únoru mi pošlou dohromady v lednové výplatnici. Mám nárok na proplacení tedy? Jak se mám popřípadě bránit?Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Napsal jste, že jste byl v práci naposledy, což nemusí být totéž jako odpracovat. Jestli jste odpracoval 21 pracovních směn, máte nárok na proplacení jedné dvanáctiny roční výměry dovolené. Jestli jste odpracoval 20 pracovních směn, nevznikl Vám na dovolenou nárok.

Problém podle mne bude s vykazováním odracované doby. Jestli jste si nechal 21. pracovní den proplatit jako přesčasy, nevykázal zaměstnavatel 21 odpracovaných směn. Nesprávné se mi jeví i vykázání dvou dnů neplaceného volna za únor.

Máte-li k dispozici kopii své docházky potvrzené nadřízeným nebo nejméně dvěma (radši vtřemi nebo více) kolegy, ofoťte ji a kopii přiložte k písemné výzvě k proplacení jedné dvanáctiny dovolené. Zašlete zaměstnavateli doporučeným dopisem s dodejkou. Pokud by zaměstnavatel výzvě nevyhověl, musel byste jej žalovat.

doplněno 21.03.18 12:24:

Zákoník práce (děkuji Maruně za připomínku, měla jsem odkazy dát rovnou):

Dovolená za kalen/... (nárok vzniká po odpracování 60 směn ► § 212);

Dovolená za odpra/... (§ 214)

V případě dovolené za odpracované dny vznikne nárok na jednu dvanáctinu výměry za každých odpracovaných 21 pracovních směn ► maximálně na dvě dvanáctiny (po odpracování dalších 18 směn by už vznikl nárok na dovolenou za kalendářní rok nebo na poměrnou část dovolené).

Připojím i odkaz, který v předchozí otázce přidala Marunaa ► jde o článek z 19. června 2015 na portálu sPrávo, autorem je Adolf Maulwurf: Skončení pracovní/... (Článek je dobrý, jenom pozor na překlep v předposledním odstavci ► v § 217, odst. 4 jde o dobu některých překážek na straně zaměstnance, nikoliv o překážku na straně zaměstnavatele.)

krtek66
hodnocení

0x

i přes to, že ti každý měsíc náleží 1/20 dovolené, na to abys měl prakticky nárok na dovolenou musíš odpracovat souvisle alespoň 60pracovních dní. Vzhledem k tomu, že měsíc má 30dní z toho cca 20pracovních takže 20x3 (měsíce) se rovná 60dní a tys tam byl pouze jeden měsíc čili 20dní..takže nárok nemáš

Souhlasím s krtkem, neodpracoval 60 dní.

iz*

Chybná odpověď! Na roční výměru dovolené nebo na poměrnou část dovolené vzniká nárok až po odpracování 60 dnů. V případě poměrné části dovolené je nárok na jednu dvanáctinu (nikoliv dvacetinu) výměry za každý celý odpracovaný měsíc.

Dokud nevznikne nárok na celou výměru nebo na poměrnou část, má zaměstnanec nárok na dovolenou za odpracované dny vy výši jedné dvanáctiny (nikoliv dvacetiny) za každých odpracovaných 21 pracovních směn.

Ivzes má zase pravdu, pokud bys sem hodila odkaz na § ZP, nemusely by tady vznikat takové zmatky

To už jsme jednou řešili, tady je to jasně psáno.

§ 214

Zaměstnanci, jemuž nevzniklo právo na dovolenou za kalendářní rok ani na její poměrnou část, protože nekonal v kalendářním roce u téhož zaměstnavatele práci alespoň 60 dnů, přísluší dovolená za odpracované dny v délce jedné dvanáctiny dovolené za kalendářní rok za každých 21 odpracovaných dnů v příslušném kalendářním roce. Ustanovení § 212 odst. 1 věty druhé platí i zde.
Zdroj: poradte.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]