Nejste přihlášen/a.
Přeji pěkný den. Chci se zeptat na to, když jsem dal ve firmě kde jsem jezdil jako řidič MKD výpověď...bylo to sice dohodou, ale bylo to díky tomu, že mě nutili překračovat aeter a byly mi kvůli tomuto kráceny peníze. Odjel jsem v zahraničí celý měsíc únor a nyní mi přišlo na výplatu pouze včetně diet 7,500 kč. Zvažuji podat stížnost na inspektorát práce. Ve smlouvě mám min. mzdu 14tisíc plus diety. Dále mě zajímá zbytek 11 dnů dovolené, má to zaměstnavatel proplatit, nebo jak se v to to případě postupuje. Výpověď byla dohodou z obou stran. Byl jsem informován ze strany zaměstnvatele pouze o tom, že mi bude strženo z poslední výplaty, která ale ještě nebyla...výpověď byla dána k 8.3.2018 za ošacení které jsem nafasoval v srpnu 2016 a tyto jsem při výpovědi odevzdal, samozřejmě že byly po celou tuto dobu používány.Děkuji za jekékoli info. Tomek
To nebyla výpověď ► tu dává jedna strana druhé, ale dohoda o rozvázání pracovního poměru ► tu lze uzavřít jenom v případě, že s návrhem souhlasí obě strany.
Cestovní náhrady se nesjednávají, ty je zaměstnavatel povinen vyplácet vždy.
Mzdu ani cestovní náhrady za únor neposoudím, musela bych vidět výplatní pásku a vyúčtování pracovních cest. Mohl byste sem vložit naskenovanou výplatnici (ve formátu JPG) se znečitelněnými údaji? Kopie vyúčtování cest jste asi odevzdal...
Stížnost ► spíše podnět ke kontrole na inspektorát práce sice podat můžete, ale moc si od ní neslibujte. SÚIP kontroluje dodržování zákoníku práce, neřeší problémy jednotlivých zaměstnanců.
Já bych poradila nechat si od mzdové účetní nechat předložit veškeré podklady (máte nárok i na jejich kopie), na jejichž základě Vám mzdu vypočetla. Potom se s výplatní páskou (radši vezměte i několik z předchozích měsíců) a s kopiemi podkladů obraťte na některou mzdovou účetní a nechte si zkontrolovat výpočet mzdy.
V případě nějaké nesrovnalosti napřed zaměstnavatele písemně vyzvěte (nežádat! neprosit!) k doplacení dlužné mzdy. Stanovte mu rozumný termín, dejte mu cca 15 dnů ode dne odeslání výzvy. Zašlete doporučeným dopisem s dodejkou, nebo předejte osobně proti potvrzení převzetí na kopii výzvy. Pokud zaměstnavatel mzdu v určeném termínu nedoplatí, budete jej muset žalovat.
Nevyčerpanou dovolenou zaměstnavatel proplatí spolu s poslední výplatou po skončení zaměstnání. Jaká je "životnost"toho ošacení (podle mne by Vám za ně zaměstnavatel neměl nic strhávat)?
Nebyla mi proplacena loňská dovolená, zbylo mi z loňska 11 dnů, ředitel firmy u které jsem byl zaměstnán, mi dnes poslal email,kde mi s ironií sděluje abych mu já dokázal, že mi nevyplatili tolik kolik měli. Jezdím na kartu řidiče, kde je vše zaevidované a oni si to na konci měsíce stahují sami. Navíc mi napsal, že mi nic emailem nascanovaného nepošle, že se tyhle "věci" přes email neřeší, že si mám dojet. Kdž jsem chtěl zaslat ofocené výplatnice. Vedoucího nemáme, pouze dispečery, mzdovou a dva rádoby ředitele.Já nemohu hned na starou firmu dojet, ihned jsem šel k jiné firmě a jsem momentálně v Maďarsku. Dělají z lidí voly a pak se diví že pořádného řidiče nemají.
V době trvání zaměstnání Vám zaměstnavatel nemůže nevyčerpanou část dovolené proplatit, proplacení je možné jenom při ukončení zaměstnání.
Požadavek zaměstnavatele je nesmyslný, protože nelze prokázat, co se nestalo. Tvrdí-li zaměstnavatel, že Vám dovolenou proplatil, musí dokazovat on.
Zaměstnavateli je nutné doručovat na pracovišti osobně proti potvrzení převzetí písemnosti na kopii písemnosti, případně můžete zasílat doporučeným dopisem s dodejkou na adresu sídla firmy. Zaměstnavatel není povinen Vám nic zasílat e-mailem.
Mzdové nároky (včetně proplacení dovolené) se promlčí až po třech letech. I když jste momentálně v zahraničí, máte ještě dost času se svého práva domoci. Můžete také někomu (ideálně právníkovi) dát plnou moc, aby Vás zastoupil v jednání se zaměstnavatelem.
Výpověď dohodou neexistuje, jedině rozvázání pracovního poměru dohodou.
K dovolené:
Při skončení pracovního poměru zaměstnavatel musí zaměstnanci nevyčerpanou dovolenou proplatit.
Na letošní dovolenou nemáte nárok, neodpracoval jste 60 dnů
S výplatou bych se obrátila na vedoucího.
Maruno, měla byste lépe vážit, co v této oblasti odpovídáte. Tezateli sice nevznikl nárok na roční výměru dovolené, ale má nárok na dovolenou za odpracované dny ► jednu dvanáctinu roční výměry za každých odpracovaných 21 pracovních směn. Navíc mu mohla zbýt část dovolené z loňského roku.
Vedoucí toho s výplatou nejspíš moc nenadělá, lepší je se obrátit na mzdovou účtárnu.
Nemáte pravdu. Zaměstnanec musí v každém roce splnit odpracování 60 dnů!
Mzdová účtárna mu nic neřekne, protože podklady k výplatě dává vedoucí.
A nerýpejte pořád do mne. Děkuji.
marunaa - nemusí, po odpracování 21 směn má zaměstnanec nárok na 1/12 roční výměry dovolené. po odpracování dalších 21 směn má nárok na další 1/12. po odpracování 60 směn má nárok na roční výměru dovolené, případně poměrnou část ročního výměru, pokud neodpracoval celý rok. čili nárok vzniká již po 21 odpracovaných dnech.
Ano, je to pravda, pokud neodpracoval 60 dnů, přísluší mu dovolená za odpracované dny...
Omlouvám se.
§ 214
Zaměstnanci, jemuž nevzniklo právo na dovolenou za kalendářní rok ani na její poměrnou část, protože nekonal v kalendářním roce u téhož zaměstnavatele práci alespoň 60 dnů, přísluší dovolená za odpracované dny v délce jedné dvanáctiny dovolené za kalendářní rok za každých 21 odpracovaných dnů v příslušném kalendářním roce. Ustanovení § 212 odst. 1 věty druhé platí i zde.
Máte výplatnice za celý loňský rok? Plus ty letošní? Pokud ano, tak vše vezměte a zajděte na úřad práce a oni vám tam poradí. Pokud ne, zažádejte si na mzdové účtarně. Těch 7500,- za únor mi příjde jak kdyby vám zaplatili jen diety a ne mzdu. Třeba vám ještě tu dovolenou proplatí ve mzdě za březen.
Na ten inspektorát práce zajděte. Mají tam právnickou poradnu a oni vám řeknou co a jak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.