Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umřel mi přítel, mám nárok na dědictví?

Od: karolina* odpovědí: 3 změna:

Dobrý večer, zemřel mi přítel nedávno, žil semnou několik let v domacnosti, dítě jsme spolu neměli.Mám nárok na nějaké dědictví?myslím, že asi ne když jsme nebyli manžele.děkuji za informace

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Upřímnou soustrast.

Ohledně nároku záleží na tom, jestli někdo není před vámi - mohla byste dědit ve druhé nebo třetí třídě. Zdůrazňuji mohla, protože jste dala málo informací.

NOZ

§ 1635 První třída dědiců

(1) V první třídě dědiců dědí zůstavitelovy děti a jeho manžel, každý z nich stejným dílem.
(2) Nedědí-li některé dítě, nabývají jeho dědický podíl stejným dílem jeho děti; totéž platí o vzdálenějších potomcích téhož předka.

§ 1636 Druhá třída dědiců

(1) Nedědí-li zůstavitelovi potomci, dědí ve druhé třídě manžel, zůstavitelovi rodiče a dále ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele.
(2) Dědici druhé třídy dědí stejným dílem, manžel však vždy nejméně polovinu pozůstalosti.

§ 1637 Třetí třída dědiců

(1) Nedědí-li manžel ani žádný z rodičů, dědí ve třetí třídě stejným dílem zůstavitelovi sourozenci a ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele.
(2) Nedědí-li některý ze sourozenců zůstavitele, nabývají jeho dědický podíl stejným dílem jeho děti.

hodnocení

1x

Dobrý večer,myslím,že nárok máte. V našem případě družka mého bratra dědila,stejný podíl,jako my sourozenci.

poradte.cz/...

floro*
hodnocení

0x
Ano, zajdete co nejdriv k notari. Ten vam rekne a hlavne driv nez se zavne resit pozustalost. Pokud jste ale zili spolu na hromadce jako partneri a mate to dokázat (napr. Spolecne faktury, společne trvale bydliste, ci slozenky placene za spotrebu ve stejne nemovitosti, svedectvi sousedu), tak dedite stejne jako manzelka. Tedy pokud se neco nezmenilo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]