Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podpůrčí doba,pojištění,inv.důchod

Od: aviano* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,

protože jste mi velmi dobře a přesně poradili v otázce " Nemocenská po výpovědní době" loni 10.11.2016:

(Od: aviano® Datum: 10.11.16 20:10 odpovědí: 5 změna: 11.11.16 22:13 zhlédnuto: 302x

poradte.cz/...)

Obracím se na Vás znovu s těmito dotazy, vztahujícími se k dalšímu vývoji nemoci manželky:

Manželka v této fázi tedy onemocněla 26.8.2016 a marodí dodnes nepřetržitě. Předchozí anabáze skončila úspěšně, zaměstnavatel jí doplatil celých těch prvních 14 dní nemoci, stačilo jen telefonické upozornění a bylo to zasláno.

Nyní však nastaly další problémy. Manželka prý 12.4. 2017 překročila "Podpůrčí dobu" pro poskytování nemocenské (při započítání 380 dní zpětně od vzniku neschopnosti 26.8.2016), neboť již v roce 2016 marodila. Žádné upozornění o končící Podpůrčí době ale k nám domů zasláno nebylo, po mém telef. dotazu na OSSZ Benešov, odkud se dávky vyplácely mi bylo sděleno, že upozornění bylo zasláno zaměstnavateli a ošetřujícímu lékaři, avšak k manželce se to nijak nedostalo, takže jsme pátrali po příčině nevyplacení dávky. Ta byla doplacena jen do toho 12.4.2017. O další lze prý žádat na formuláři, který jsem si stáhl ze stránek OSSZ. Co se tam prosím píše za důvod žádosti?

K tomu mám dotaz:

Pokud bycho nežádali o to Prodloužení podpůrčí doby, jak je to s placením zdr. a soc. pojištění za manželku? Po tom datu 12.4.2017 ho již nikdo nehradí a musela by si ho doplácet sama, nebo je hrazeno jen to pojištění bez výplaty nemocenských dávek?

Pak je zde další otázka k žádosti o invalidní důchod I.,II.,III. stupně. Manželka byla v průběhu března 2017 na místně příslušné OSSZ, kde chtěla podat žádost o inv. důchod. K žádosti o invalidní důchod chtějí důchodový zápočtový list za rok 2016, který však nemůžeme z bývalého? zaměstnavatele manželky dostat. Slíbili že prý mají lhůtu do konce dubna, ale stále jej nezasílají a tudíž jí byla znemožněna podat dřívější žádost o invalidní důchod, jak jí radila lékařka...

Jak je možné takto nechat bez prostředků?

Zde je tedy můj další dotaz:

Jak vyplývá z toho mého předchozího listopadového dotazu, manželka měla u zaměstnavatele smlouvu na dobu určitou s trváním do 31.12.2016 (posílal jsem vám ji), ale dostala v červnu 2 měsíční výpověď (taky ji máte), která měla končit 31.8.2016. Manželka ale 26.8.2016 onemocněla a nedokončila tedy tu výpovědní lhůtu o těch 5 dní, dle kalendáře, co jste mi poslala. Měla by tudíž těch 5 dní dokončit po příp. skončení prac. neschopnosti, ale platí toto i po 31.12.2016, do kdy zněla ta byla původní smlouva na dobu určitou před podáním té červnové výpovědi?

NEBO TA VÝPOVĚĎ Z ČERVNA 2016 ZRUŠILA TU SMLOUVO DO 31.12.2016 A PLATÍ POŘÁD TĚCH 5 DNÍ DOKONČIT? Ptám se proto, že bývalý zaměstnavatel pořád zadržuje zápočtový list manželky a my nevíme, co psát do Žádosti o prodloužení podpůrčí doby u zaměstnavatele a pracovní pozici. Zaměstnaná, nezaměstnaná? Problémy mám i já ve svoji mzdové účtárně, kde při vyplnění daňového přiznání uvádím neurčitý status manželky..V domácnosti? Zaměstnaná? Nezaměstnaná? při uplatňování přídavku na děti...

Problémy vznikaly i při předešlém vyplácení dávek, neboť u (předešlého?) zaměstnavatele leželo potvrzení vždy týdny a dávky chodily špatně. Pak nám poradily posílat je rovnou na OSSZ do Benešova a vše se urychlilo, ale neposílali jsme tedy potvrzení již přes domnělého zaměstnavatele, který ale stále zadržuje doklady...

Jak je to v případě opětovné nemoci po příp. nastoupení do nějakého zaměstnání po vyčerpání Podpůrčí doby? Prý až po odpracování 190 kalendářních dní?

Předem moc děkuji za poskytnuté rady a pomoc jak dále...

S pozdravem a přáním pěkného dne

Zbyněk Hejlík

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Váš dotaz je tak specifický, že bych se asi na vašem místě obrátila na OSSZ a zdravotní pojišťovnu, pod kterou příslušíte. Jen nač bych já se zaměřila:

- když člověk marodí déle než rok(kolem roku), většinou už ošetřující lékaři doporučují - pokud je zdraví chatrné - žádat o invalidní důchod

- zaměstnavatel zadržovat zápočtový list o době zaměstnání a výdělku nesmí, požádejte písemně a kopii odešlete na OSSZ a ÚP

- zákoník práce byl novelizován, nevím, zda se tam něco dělo s pracovní smlouvou na dobu určitou(podívejte se na netu)- pokud byl pracovní poměr sjednán na dobu určitou (určité datum) - tím datem by měl pracovní poměr končit - následné dávky by se už neměly týkat zaměstnavatele, ale pojišťovny

- asi bych neřešila další "podpůrné doby v případě opětovné nemoci" - asi bych nejprve hleděla vyřešit tento zádrhel. Řešila bych asi invalidní důchod - pokud by můj zdravotní stav byl trvale neuspokojivý - a předpokládala bych, že mi bude přiznán alespoň I. stupeň (což je bývalý částečný invalidní důchod) - v závislosti na tom, jak dlouho jsem byla důchodově pojištěna a kolik jsem vydělávala, by mohl být eventuálně i 4 - 5 tisíc... V době, kdy jsem na tom zdravotně nic moc, je to alespoň nějaké zajištění - v době, kdy mi je dobře, mohu pracovat...

Nevím, zda vám alespoň trochu tyto body pomohou a někam se to hne. Určitě bych se objednala do nějaké právní poradny, kde řeší pracovní právo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]