Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemocenská po výpovědní době

Od: aviano* odpovědí: 5 změna:

Prosím moc o navazující dotaz, který se týka moji manželky. Během června podepsala 2 měsíční výpověď, která tedy končila dnem 31.8.2016. 26.8.2016 ale onemocněla (5dnů před koncem výpovědi) a marodí dosud. Předchozí Vaši odpověď chápu co se týče prodloužení pracovního poměru, tedy po ukončení neschopnosti by se ke dni ukončení mělo připočítat těch 5 dní od 26.8 do 31.8 že? Ale mě jde o výplatu nemocenské. První tři dny nic, potom 3 dny za 29.30.31. a potom dále vyplácí zaměstnavatel do 14 dne, nebo pak se výplata zastavuje až do 15.dne, kdy to převezme CSSZ? Podle normálního rozumu, pokud trvá pracovní poměr ještě 5 dní po skončení neschopenky, měl by zaměstnavatel dávky vyplácet po celou dobu trvání pracovního poměru. Na stránkách CSSZ a jiných webech je však opačný výklad a z podniku nedostala zatím nic...

Prosím tedy o jednoznačný výklad, jak to tedy je opravdu zákonně upraveno, protože různá vysvětlení si protiřečí...

Moc děkuji

S pozdravem

Zbyněk H.

doplněno 10.11.16 22:01:

Dobrý večer,

zde je odkaz ze kterého jsem čerpal ze 27.1.2016.. poradte.cz/...

Situace je následující:

Manželce dali 22.6. výpověď pro nadbytečnost (posílám ji) a tudíž doba běžela od 1.7.2016. do 31.8.2016. Onemocněla ale 26.8. (5 dní před doběhnutím výpov.lhůty) a marodí dosud. Má v tomto případě nárok na prvních 14 dní od zaměstnavatele?

Těch 5 dní 26,27,28,29,30,31 zde byl souběh ochranné doby s výpovědní lhůtou a mělo by se to o ně tedy prodloužit?

Smlouva je podepsaná od 1.10.2015 na dobu určitou do 31.12.2016, čili do konce letošního roku.

doplněno 10.11.16 22:05:

Dobrý večer,

zde je odkaz ze kterého jsem čerpal ze 27.1.2016.. poradte.cz/...

Situace je následující:

Manželce dali 22.6. výpověď pro nadbytečnost (posílám ji) a tudíž doba běžela od 1.7.2016. do 31.8.2016. Onemocněla ale 26.8. (5 dní před doběhnutím výpov.lhůty) a marodí dosud. Má v tomto případě nárok na prvních 14 dní od zaměstnavatele?

Těch 5 dní 26,27,28,29,30,31 zde byl souběh ochranné doby s výpovědní lhůtou a mělo by se to o ně tedy prodloužit?

Smlouva je podepsaná od 1.10.2015 na dobu určitou do 31.12.2016, čili do konce letošního roku.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Abyste nebyl překvapen: Obrázky jsem si stáhla a udělala screen Vaší reakce s textem e-mailu, abych měla po ruce informace. Potom jsem požádala o smazání obrázků a reakce s osobními údaji.

V tomto případě jde opravdu o výpověď, takže došlo k prodloužení pracovního poměru a Vaše manželka má nárok na náhradu mzdy i po 31. srpnu t.r.

Nemoc začala 26. srpna, za první tři pracovní směny → 26., 29. a 30. srpna manželka neobdrží nic. Až za 31. srpen a dále za 1., 2. a 5. až 8. září (viz zakroužkované dny v přiloženém obrázku). Náhrada za srpen byla splatna v září, náhrada mzdy za září byla splatna v říjnu t.r.

Od 15. dne nemoci (od 9. září) vyplácí OSSZ nemocenské za kalendářní dny.

Překvapuje mne odpověď referentky ČSSZ (jméno vynechávám záměrně). Náhradu mzdy posuzuje jako nemocenské, místo prvních tří pracovních směn odečetla první tři kalendářní dny.

Mohl byste prosím ještě doplnit, nač přesně reagovala? Věděla, že zaměstnání končí výpovědí? [Její odpověď by platila při skončení zaměstnání dohodou nebo pro zaměstnání sjednané na dobu určitou.] Jestli ano, viděla bych to na stížnost adresovanou její nadřízené. Měla radši napsat, že náhrada mzdy od zaměstnavatele nespadá do její kompetence, a odpovědět Vám jenom ohledně nemocenského.

_______

Abych to zjednodušila:

Ano, Vaše manželka má nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele za výše uvedené dny. Jestli zaměstnavatel náhradu doposud nevyplatil, vyzvěte (! nežádat!; neprosit!) jej písemně k doplacení, uveďte adresu nebo název a číslo účtu, kam má peníze poslat. Stanovte rozumný termín → já bych mu dala 10 až 14 dnů od data odeslání. Zašlete doporučeným dopisem s dodejkou. Pokud by zaměstnavatel nevyhověl, musela by jej manželka žalovat (ale tady by to snad mohlo jít bez problémů).

[Vaše obrázky si v PC nechám do zítřka pro případ, že byste chtěl ještě něco doplnit. V sobotu ráno je smažu.]

Nemocenská po výpovědní době

iz*
hodnocení

0x

Mohl byste prosím připojit odkaz na původní dotaz (nemůžu tu kvůli nastavení svého prohlížeče vyhledávat) a odkaz na stránku ČSSZ, z níž jste čerpal informace?

Výpověď podepsal ten, kdo ji dal (zaměstnavatel). Podpis Vaší manželky byl jenom potvrzením převzetí výpovědi, nešlo o její souhlas nobo vůli.

Zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy za nemoc za pracovní směny naplánované na prvních 14 dnů nemoci. Za první tři směny nenáleží zaměstnanci nic, od 4. pracovní směny má nárok na náhradu mzdy (celkem za 56 hodin).

Od 15. dne nemoci vyplácí OSSZ nemocenské – už za kalendářní dny.

Důležité je, co přesně Vaše manželka u zaměstnavatele podepsala → šlo opravdu o výpověď, nebyla to dohoda o rozvázání pracovního poměru? Nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele závisí na tom, jestli šlo o výpověď nebo dohodu. Nárok na nemocenské je od 15. dne nemoci bez ohledu na to, jak zaměstnání skončilo.

Poznámka:

Různá vysvětlení si mohou protiřečit v případě, že ten, kdo vysvětluje nemá k dispozici všechny podstatné informace. Potom vychází spíše z dohadů než ze skutečného stavu.

I tady kombinujete nemoc za trvání pracovního poměru s nemocí v ochranné lhůtě ("Nemocenská po výpovědní době" z nadpisu naznačuje nemoc v ochranné době.)

stir*
hodnocení

0x

pokud pracuje po-pá tak dostane zaplaceny jeden den - 31,8 protoze so+ne se nepocita. Dal dle toho, co podepsala. Jestli prevzeti vypovedi nebo "dohodu" viz. Ivzez.

aviano*
hodnocení

Dobrý večer, především vám mockrát děkuji za ochotu..

Na co reagovala? Nejprve jsem s ní mluvil telefonicky a potom jsem jí posílal v mailu text té výpovědi a celou smlouvu..

Mohu ještě dotaz? Kolik dní tedy by ještě manželka měla po skončení nemoci odpracovat? Dle kalendářních 6dní nebo

4dny podle pracovních pracovní za 26. 29,30 a 31?

iz*

To bude záležet na tom, kdy skončí nemoc. Po skončení nemoci bude zbývat ještě šest dnů. Pokud manželka nastoupí v pátek, odpracuje (nebo obdrží náhradu mzdy za) čtyři pracovní směny. Nastoupí-li v pondělí, odpracuje 5 směn (nebo obdrží náhradu mzdy za 5 směn).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]