Nejste přihlášen/a.
dobry vecer,nase cukrarka vyrabi doma ve volnem case dorty ktere potom prostrednictvim faceboku a internetu prodava.ted jsem zjistil,ze ma na svem profilu modely ktere vyrabi v praci a ktere jsme vymysleli my jako zamestnavatele.muzu po ni chtit aby je odstranila?
Chtít můžete, ale nemusí vám být vyhověno. Proč si doma musí přivydělávat? To sem ale nepatří...
ale pokud vim tak zamestnanec nemuze bez svoleni zamestnavatele vykonavat ve svem volnem case stejnou cinnost.
Ovšem, ale pokud to má zakotveno ve smlouvě...ale pokud ne... aha, albatros byl rychlejší...
je to naopak, v zákoně je zákaz pro zaměstnance vykonávat výdělečnou činnost shodnou s tím, co dělá zaměstnavatel. výjimkou je, pokud to zaměstnavatel předem písemně povolí. par. 304, odst. 1 zákoníku práce:
"Zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem."
Myslím si, že takových nabídek domácích prací mají lidé tisíce (ve všech oborech) a asi právně je to dosti složité, jestli by to šlo nějak stíhat. Ve volném čase si každý může dělat co chce . Jestli nějaký dort je podle návrhu vašeho, tak bych se netrápil, protože každý hledá inspiraci od jiných a třeba to okopíruje celé, nebo pozmění. Vy jste při inspiraci na vaše dorty koukala potmě do zdi, nebo jste si nechala vyhledat dorty z celého světa?
Řešte to, jestli je to dobrá pracovnice a splňuje požadavky na danné pozici.
Také řešte marketing vaší firmy, jestli tam děláte maximum pro to, aby jste se nemuseli bát "konkurence" ženský, která si asi u vás nevydělá balík, že ještě volný čas věnuje práci, namísto aby se věnovala sobě a rodině, jak by to mělo být.
Pryč se závistí a hledat příčiny věcí a né řešit následky !
Nápad: lepší marketing, řízení firmy = zvýšení odbytu vašich výrobků , rozšíření prodejní sítě = větší zisky pro firmu = možnost zaplatit více pracovníkům = spokojený zaměstnavatel i pracovníci
nevypadá toto řešení lépe?!
Mě by zajímalo jak je to s tema prostorama, pokud ti lidi, přes ten facebook vědí, že to prodává nějaká řekněme kuchta buchta Mirka..a je jim jasne ze to kupojí z nekolaudovanych prostor proste ma to jako hobby pro par lidi mesicne. J a kdyz pudu za sousedkou co dobre pece a neco si necham za penize upect taky je mi jasne ze nema nic kolaudované a neocekávám to od ní. Co je do toho zivnostaku, kde na to bere právo nekomu rikat, ze má mit nake kolaudace...Nerikam velkovyroba, kde je treba dohled to jo...ale hobby vydelek je nesmysl, myslim par kusku mesicne...to je jenom buzerace
angel,asi nevis o cem mluvis,nepochopili jste podstatu-ja neco vymyslim a muj zamestnanec se na tom prizivuje,a to asi neni v poraadku.ja ji neberu jako konkurenci jak se mi tady snazite namluvit,ona neni zadna konkurence jak mi tady nekteri povidaji.
Já nevím kde je problém. Vy jste její zaměstnavatel a zjistil jste, že ona nabízí a prodává stejné dorty, jejichž tvar a kompozici jste vymyslel Vy. Je to tudíž Váš recept a ona musí mít od Vás povolení. To jí evidentně dát nechcete, ale také se s ní nechcete rozejít, protože je to dobrá pracovnice. Tak je to jednoduché, řekněte jí, že jste jí na to přišel a že s tím naprosto nesouhlasíte. Ať si udělá vlastní modely a recepturu pozmění, na to máte právo. Myslím že na to v klidu přistoupí.
Nejlepší je vždy dohoda. Platím vám málo - budu tolerovat domácí samovýrobu. Připlatím - odvedete více práce a doma si můžete odpočívat. V řadě zaměstnání nějaká forma vzájemně výhodné tolerance existuje - služební telefon pro soukromé účely.
rv. Proč tady stále někteří z Vás podsouvají myšlenku, že ta dotyčná je málo placená? Kde jste na to přišli? A co je vlastně MÁLO? Lidé jsou různí, mají různé priority, různé finanční výdaje. Takže se podle Vaší rady může stát, že pracovnice dostane přidáno ( a hodně) a stejně bude péct dál doma, protože za A) vezme si hypoteku na svoji novou provoznu (je přeci tak dobrá, že jí i šéf přidal, že? tak proč by se neosamostatnila
). za B) bude péct dál protože jí to baví, za C) bude péct dál, protože...
Možná pomůže domluva. Ale jestlí jí není blbé kopírovat to, co dělá v práci, tak je buďto velice naivní nebo velice oprsklá. Takže podle toho s ní jednat.
Tak co teda potom řešíte, když není konkurence? Musíte jen rýpat? Tak jí tedy nechte ať si přivydělává, nechápu, s čím máte problém, pokud Vám nebere kšefty a není pro Vás žádná konkurence. Ten motiv co jste vymyslel, se už stejně vyrábí dávno někde jinde..
Podle mě jí jako konkurenci berete.Selským rozumem...pakliže by nebyla konkurence tak by vám to bylo jedno.Že se někdo přiživuje na nápadu?To je dnes běžné pomalu ve všech odvětvích.Osobně nechápu co to může být za model dortu že je kolem toho takový rozruch.Co budete dělat když stejný druh dortu vyrobí nějaká cukrárna?Budete se s ní soudit?Asi je to hloupost,ale měl jste si ten druh dortu patentovat.
Moje snacha je doma se třemi dětmi. Peče vyhlášené dorty. Naučila se to sama. Vlastně od babičky. Nejdříve pekla jen pro rodinu, pak na dětské slavnosti v mateřské škole, časem ji o dort začaly žádat ostatní maminky.
Její dorty jsou navenek pěkné a velmi chutné. Pokud vím, tak inspiraci někdy hledá na internetu. A také vím, že se obliba vnějšího vzhledu mění, zejména u dětských dortů. A to podle aktuálních dětských televizních seriálů. Doporučila bych vám, abyste se svou pracovnicí přiměřeně přátelsky promluvil. To, co opráskla, už nechte být, ale další dorty, které vymyslíte, ať nekopíruje. Pro zajímavost přidávám odkaz na jeden náš rodinný dort. Myslím, že hlavní nápad je také z internetu. Ale u dortů je opravdu mimořádně důležitá jejich chuť. A tam už záleží jen na schopnostech vaší pracovnice, jestli a jak moc vám bude občasným domácím pečením konkurovat.
Podle zákoníku práce se s ní dokonce můžete okamžitě rozloučit. Podle § 304 by zaměstnankyně k uvedené činnosti musela mít před zahájením činnosti Váš písemný souhlas.
Nechcete-li se s ní rovnou rozloučit, vyzvěte ji písemně k ukončení této činnosti (zaměstnankyně je povinna uposlechnout a činnost ukončit).
Případně jí můžete předat písemné upozornění na porušování předpisů vztahujících se k její práci a na možnost okamžitého zrušení pracovního poměru (nebo na možnost výpovědi → podle toho, čemu dáte přednost).
Vaše zaměstnankyně téměř jistě nesplňuje hygienické předpisy, s největší pravděpodobností si doma nezařídila výrobnu odpovídající současným předpisům. Podle mne poškozuje dobré jméno svého zaměstnavatele i tím, že jeho modely vyrábí v nevhodných hygienických podmínkách...
Podle mého názoru mohou být se zaměstnankyní, která je schopna se "přiživovat"na úkor svého zaměstnavatele a kolegů, být problémy i v budoucnu. Odstraní-li fotky ze svého profilu, neznamená to, že Vaše návrhy nebude používat dále a že dále nebude Vaše modely zhotovovat v nevhodných podmínkách.
______
Odpovědi, které zmiňují nutnost zákazu činnosti v pracovní smlouvě, nejsou správné (ZP, § 304).
Neschválené a nevhodné není totéž. Hospodyňka může mít například ve své nepředpisové kuchyni více čisto než někdo jiný ve svém schváleném a EU oštemplovaném provozu.
Nevěřím tomu, že by hospodyňka ve své kuchyni splnila dnešní náročné předpisy. (Měla jsem samozřejmě na mysli neschválené...)
Mně by v tomto případě vadila představa, že někdo bude mít po amatérsky v lepším případě zažívací potíže, v horším případě zdravotní problémy.
To už by na cukrárnu tazatele dopad mít mohlo (ne vždy pomáhá i negativní reklama)...
naprasit ji je zbytecne a ubohe podle mne,ale pokud vim tak zamestnanec nemuze bez svoleni zamestnavatele vykonavat ve svem volnem case stejnou cinnost.dusevni vlastnictvi muzu jednoduse prokazat,ale nechci jit na ostri noze,je jinak dobra pracovnice.a proc si privydelava?vim kam miris svoji otazkou,ale rika ze ji to bavi a penez ma jako slupek i bez toho.
Oprava zaměstnanec by toto musel mít jako součást pracovní smlouvy, pokud nemá může si ve svém volném čase dělat, co chce.
Ne, nesmi bez predchoziho souhlasu zamestnavatele vykonavat vydelecnou cinnost, ktera se shoduje s predmetem podnikani zamestnavatele. I kdyz bude zamestnana jako cukrarka a jeji zamestnavatel bude mit predmet podnikani mimo jine i uklidove sluzby, tak nemuze ve svem volnem case za penize oficialne uklizet bez souhlasu zamestnavatele.
abych to uzavrel,mi vubec nejde o konkurenci a penize,to je smesne protoze ona vyrobi cca 1 tisicinu z nasi produkce,mi vadi ta povaha nebo jak to nazvat,pracovnice je vyborna.dobry vykon a myslim ze i dobre penize,takze mudrlanti o konkurenci a byznysu jste naprosto mimo.diky za vase nazory,nekolik bylo k podstate veci a takhle jednoduse a vecne by mely tady probihat diskuse.p.s..bimbam diky za dort,kdyz mi napises soukrome abych nedelal reklamu,poslu ti ty nase.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.