Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu chodit ke dvěma psychiatrům?

Od: mikl* odpovědí: 15 změna:

Párkrát jsem byla u jedné psychiatričky, ale dnes jsem si potvrdila, že mi lže. Nejsem si jistá, zda je prostě jen "nevzdělaná" anebo občas v zásadních věcech mlží záměrně - každopádně mi to hodně vadí. Ráda bych přešla k jinému psychiatrovi, ale mám obavy, aby nebyl ještě horší. Můžu, prosím, prostě jen navštívit jiného psychiatra a kdyby se mi při první návštěvě nezdál, zůstat u své původní? Co byste udělali vy? Děkuji předem za rady!

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

K psychiatrovi nechodím, ale chápu, že vám nemusel sednout, já např. uspěla až u třetího ortopeda. On si totiž pacient u některých lékařů někdy připadá, že skoro obtěžuje.

pohanka*
hodnocení

3x

Mikl, Vy to všechno strašně komplikujete.

Něco si představujete a předpokládáte, že musí být po Vašem.

Píšete, že párkrát jste byla u psychiatričky... ale s vašimi stavy, minulostí, tragickým dětstvím a neschopností pracovní kázně, morálky, udržení se v pracovním kolektivu byste měla spolupracovat s odborným lékařem pravidelně a stále.

Najděte si nového psychiatra, nelze mít současně dva a pendlovat mezi nimi, když se Vám 1 nebude pozdávat.

Zaregistrujte se u dalšího a když byste viděla, že ani tuten není pravý, tak vyzkoušejte opět nového. Jde přece o Vás, i s lékařem si musíte sednout, mít k sobě důvěru.

Většina lidí Vám to potvrdí, že vyměnili lékaře, protože neměli z toho prvního dobrý pocit. Vy se odhlásíte a zase se přihlásí nějaký nový pacient, to je koloběh života. Nejste první, ani poslední.

Každý lékař Vám může předepsat jiné léky a ty také začínají účinkovat většinou pozvolna. Takže chce to dát novému psych. čas, neunáhlujte se.

Pokud Vám navrhli hospitalizaci, nechte se tam pořádně vyšetřit, nic lepšího pro sebe nemůžete udělat. Po propuštění můžete i déle marodit, můžete mít větší naději na získání důchodu, a tím pádem i získat práci v chráněné dílně. Já si myslím, že do chráněných dílen většinou přijímají osoby znevýhodněné a s nějakým ID.

Pokud nemáte ještě přidělen status osoba zdravotně znevýhodněná, okamžitě si o něj zažádejte. Je to takový první předstupeň k prvnímu stupni ID.

Pokud sama tušíte, že jste v běžném životě nezaměstnatelná, tak pokud tento status dodáte své přidělené pracovnici na ÚP, a též vyjádření psychiatra, že máte zdravotní problémy, nebudete figurovat mezi zdravými občany. Dostane Vás na starost speciální člověk, který s Vámi bude jednat jak potřebujete a též nabízet pro Vás ty nejvhodnější práce, které jsou v nabídce pro osoby se zdravotním handicapem.

Byla jsem tam zařazena též s inkontinencí, takže vím, že se potom opravdu vybírá práce na míru. Nic se bohužel nenašlo /ono také člověk něco musí umět, že/. Mě se ale potom blížil starobní důchod, tak jsem šla do předčasného.

iz*
hodnocení

2x

V čem spočívala ta lež nebo "nevzdělanost"? Nemohlo být tím, že na něco měla jenom jiný názor než Vy?

Ohledně jiného psychiatra bych poradila se obrátit na svou zdravotní pojišťovnu a nechat si doporučit jiného lékaře k bezplatné konzultaci. Pokud s ním budete spokojena, můžete se pak domluvit s ním.

mikl*
hodnocení

Tak třeba tvrdila, že ochranná lhůta po ukončení prac.poměru jsou 3 dny. Nebo že neschopenka na pracáku je také placená od ČSSZ. Nebo že neschopenka na pracáku se také počítá do důchodového pojištění. Apod. Takže chápu správně, že by neměl být problém, kdybych si zašla za jiným psychiatrem a kdyby se mi nezdál hned na prvním setkání, mohu zůstat u své psychiatričky. Že se mu tam nemusím nějak registrovat.

Psychiatr je od toho, aby se zabýval Vaším zdravotním stavem, což tento dle Vašich předešlých vláken, dělá. Pokud s ním nejste spokojená, máte právo ho změnit. Ovšem Vy hledáte psychiatra, který by Vás nechal rok na neschopence, abyste si mohla zažádat o invalidní důchod. A takového nenajdete podle mne. Ambulantně se můžete léčit dlouhé roky a přitom nemusíte být práce neschopná. To nemyslím ve zlém, ale pokud odmítáte hospitalizaci atd. bylo by pro Vás lepší hledat způsob jak najít práci která by Vám sedla. Co se třeba pozeptat na roznos letáků? Ty roznášíte sama a sama si určíte zda ráno, v poledne nebo odpoledne...?

Jinak odkaz na Vaše předešlé vlákno, aby se v tom rádci lépe orientovali:

poradte.cz/...

culdabulda1*

i když nechápu, proč by takové informace měl podávat zrovna psychiatr ! ...

albatros498022*
hodnocení

2x

Psychietr je lékař a ne zamestnanec státní správy, on je od toho aby ván pomáhal po zdravotní stránce a ne řešil to co patří sociální správě.

hodnocení

2x

Proč řešíte s psychiatričkou tyto věci? Není to její obor a je dost pravděpodobné, že to opravdu neví – má vzdělání a zkušenosti v jiném oboru.

Obecně – toto není důvod pro změnu lékaře. Něco jiného by byl např. předpis nevhodných léky (které by se na Vás nevhodně projevily).

mikl*
hodnocení

Chtěla jsem Vám všem moc poděkovat, zvláště Pohance za tak dlouhý mail. Dojímá mě to k opravdovým slzám. Moji rodiče mě "cíleně" vedli, že všeci jsou zlí a tak to docela v sobě mám. Ale třeba právě tady na poradte.cz zakouším zkušenosti, že lidi nebudou jenom zlí a že někteří mají srdce opravdu na dlani.

Ještě k mé psychiatričce: já jsem se ji na věci, ve kterých mi lhala a nejsou z jejího oboru neptala. To ona mě měla potřebu mě mylně ale sebevědomě informovat - při jejím sebevědomí je mi nepříjemné ji opravovat, že to tak není. Mohla aspoň říci, že se v tom může mýlit...Proto má důvěra vůči ní hopsla do mínusu, nefungovalo by to mezi námi. Věřit jí nemohu, koukám po jiném psychiatrovi. Přeji Vám pokojné dny, svěží mysl a zdravého ducha!

iz*

Mikl, je mi líto, že Vás rodiče takto vedli, a že v sobě máte zakořeněno, že jsou lidé zlí. Já mám s lidmi jiné zkušenosti. Netvrdím, že zlí lidé neexistují, ale já takové neznám.

Nelíbí se mi, že omyl a neznalost jiného oboru zaměňujete se lží. Víte, co je lež, co znamená někomu záměrně lhát?

Pokud jde o pomoc: Zde platí, že pomoci lze pouze tomu, kdo o pomoc stojí. Tady na Poraďte to znamená číst odpovědi, zamýšlet se nad nimi a případně i něco přehodnotit.

Je tady hodně lidí, kteří se Vám v obou vláknech snaží pomoci. Vy jste si ale "vysnila" invalidní důchod a rady, které se Vás snaží nasměrovat, jak byste svůj stav mohla zlepšit, ignorujete nebo odmítáte. To se potom pomáhá těžko...

mikl*
hodnocení

Děkuji! Ono mi nejde tak o důchod, jako mít pár korun na přežití. S mou psychikou a přidanými somatickými projevy (dva z nich silně obtěžují okolí a nedají se nijak ututlat) mi moc jiného nezbývá. Opravdu těžko budu shánět práci. Půjdu si ji zase hledat, ale vím, že šance ji najít je celkem malá. Snad mi pomůže jeden projekt ÚP. Přesto o důchod usilovat "musím", dnes jsem si uvědomila, že příště musím donést jasnější zprávy od doktorů, aby posudková lékařka se nemohla kroutit, což teď se ji bravurně povedlo. Přemýšlela jsem o odvolání, ale jak studuji inet, je lepší dát třeba za 3 měsíce novou žádost o ID s jasnějšími vyjádřeními doktorů. Statut zdravotně znevýhodněné mám déle, nijak mi v hledání práce nepomohla - spíš pomůže ho tajit. Jenže moje fyziologické symptomy nemoci objeví za jeden den :( Oslovila jsem v našem městě všechny firmy z katalogu zaměstnávajících OZZ, bez úspěchu . Milá Ivzez, vaše milá empatie potěšila, děkuji...

dgfx

Určitě děláte dobře, že chcete psychiatra změnit když je mezi vámi vzájemná nedůvěra. Samotná změna psychiatra ale nemusí k uzdravení stačit. Psychiatr vám může napsat léky a zprostředkovat psychoterapii. Ve vašem případě k tomu abyste v zaměstnání bez obtíží vydržela ale budete patrně potřebovat nějakou rehabilitaci. Zdravotnictví toto neřeší, dělají to neziskovky jako např. fokus-cr.cz/... kde byste mohla nalézt nějakou chráněnou práci nebo nějaký program, který by vaše potíže s úzkostí při práci v kolektivu odbourával. Výhodou by pro vás bylo, že pracovním kolektivem jsou lidé s podobnými potížemi, nevýhodou nepatrný výdělek který bývá zpravidla jen přivýdělkem k ID.

hodnocení

0x

Hezký den,psychiatra můžete kdykoli změnit. Ale abyste chodila ke dvěma současně,to možné není. Obávám se,že nový psychiatr vám s neschopenkou nějak víc nepomůže. Pokud jste nebyla nikdy hospitalizovaná,tak si nedělejte naděje na invalidní důchod. Mně přiznali plný id po páté hospitalizaci a také na základě důkladného psych.vyšetření(přes 500 otázek).

Léčím se 6 let,v id jsem 3 roky. Na hospitalizaci chodím každý rok. Pokud chcete zvýšit své šance na id,nechte se hospitalizovat a požádejte o vyjádření psychologa ve formě psychotestů. Víc Vám neporadím.

dfg

byvylapacientka-ke dvoum současně alespon krátkou dobu může.Zkoušet toho druhého a jestli bude lepší,tak za chvíli k němu přejít.Co to tu říkáte za nesmysly?Vůbec mu nemusí říkat,že chodí i k jinému.Nic se nezblázní,když to tak udělá!

není to lež,nejde to kvůli pojišťovně...jen se nemusí nikde odhlašovat a může rovnou přejít...já se také nijak neodhlašovala,prostě jsem k té předchozí přestala chodit a objednala se jinam

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]