Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nástup po mateřské a druhé těhotenství

Od: gabin odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,24.3.2010 mi končí 3-letá mateřská. Měla bych nastoupit do práce, ale uvažuji o druhém dítěti ( hlavně také z důvodu nedostatku míst ve školce ). Musí mě zaměstnavatel vzít zpět do práce i těhotnou nebo nemusí? Musí mi pak držet další 3roky místo? Co když budu mít rizikové těhotenství - budu brát nemocenskou? Můžu z mateřské přejít plynule na nemocenskou nebo skončím na pracáku? Opravdu nevím. Můžete mi poradit? Moc děkuji za informace na toto téma.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

moxa*
hodnocení

0x

Podle mně když nastoupíte po rodičovské do práce (do 3 let věku dítěte) , máte všechna práva zaměstnance, takže vše pro Vás platí znova, stejně jako minule. Zaměstnancem jste totiž po celou dobu rodičovské dovolené. Rodičovství je pouze takzvaná "překážka v práci".

Spíš bych přemýšlela o tom, jestli tak rychle otěhotníte :)

mamcazmoravy*
hodnocení

0x

Po 3 letech Vás zaměstnavatel vzít musí, bez ohledu zda jste či nejste opět těhotná. Ale máte jistotu, že Vám zaměstnání zůstane? Bylo několik případů, kdy po návratu z MD žena dostala během krátké doby výpověď za nadbytečnost (s odstupným), ale případné nároky za druhé těhotenství se tím mohly zkomplikovat. Dokud pečujete o dítě, jste chráněná zákonem. Jakmile nastoupíte do práce, jste zaměstnanec jako každý jiný, se všemi právy i riziky. Rohodnout se musíte sama.

Z mateřské na nemocenskou přejít nelze, podobný dotaz již byl: poradte.cz/...

hodnocení

0x

Zaměstnavatel vás musí vzít zpátky i těhotnou. V době těhotenství jste navíc chráněná před výpovědní "z organizačních důvodů", takže vám ani jen tak lehce dát výpověď nemůže (mohl by prakticky jenom v případě, že by se zaměstnavatel nebo jeho část rušila anebo stěhovala mimo místo výkonu práce).

Pokud ke dni, kdy byste měla nastoupit, budete uznána práce neschopnou, tak místo nástupu do zaměstnání přinesete neschopenku a budete mít nárok na nemocenskou.

Zaměstnavatel vám musí držet místo do tří let nejmladšího dítěte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]