Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,24.3.2010 mi končí 3-letá mateřská. Měla bych nastoupit do práce, ale uvažuji o druhém dítěti ( hlavně také z důvodu nedostatku míst ve školce ). Musí mě zaměstnavatel vzít zpět do práce i těhotnou nebo nemusí? Musí mi pak držet další 3roky místo? Co když budu mít rizikové těhotenství - budu brát nemocenskou? Můžu z mateřské přejít plynule na nemocenskou nebo skončím na pracáku? Opravdu nevím. Můžete mi poradit? Moc děkuji za informace na toto téma.
0x
Podle mně když nastoupíte po rodičovské do práce (do 3 let věku dítěte) , máte všechna práva zaměstnance, takže vše pro Vás platí znova, stejně jako minule. Zaměstnancem jste totiž po celou dobu rodičovské dovolené. Rodičovství je pouze takzvaná "překážka v práci".
Spíš bych přemýšlela o tom, jestli tak rychle otěhotníte ![]()
0x
Po 3 letech Vás zaměstnavatel vzít musí, bez ohledu zda jste či nejste opět těhotná. Ale máte jistotu, že Vám zaměstnání zůstane? Bylo několik případů, kdy po návratu z MD žena dostala během krátké doby výpověď za nadbytečnost (s odstupným), ale případné nároky za druhé těhotenství se tím mohly zkomplikovat. Dokud pečujete o dítě, jste chráněná zákonem. Jakmile nastoupíte do práce, jste zaměstnanec jako každý jiný, se všemi právy i riziky. Rohodnout se musíte sama.
Z mateřské na nemocenskou přejít nelze, podobný dotaz již byl: poradte.cz/...
0x
Zaměstnavatel vás musí vzít zpátky i těhotnou. V době těhotenství jste navíc chráněná před výpovědní "z organizačních důvodů", takže vám ani jen tak lehce dát výpověď nemůže (mohl by prakticky jenom v případě, že by se zaměstnavatel nebo jeho část rušila anebo stěhovala mimo místo výkonu práce).
Pokud ke dni, kdy byste měla nastoupit, budete uznána práce neschopnou, tak místo nástupu do zaměstnání přinesete neschopenku a budete mít nárok na nemocenskou.
Zaměstnavatel vám musí držet místo do tří let nejmladšího dítěte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.