Nejste přihlášen/a.
mam problem konci mi 21.rijna RD ,,mela jsem to na 2 roky u soc, ale v praci jsem nahlasila navrat do prace na 3 roky,,ted jsem otehotnela ( stihla jsem to do 2 let 1 ditete) sla jsem to oznamit do prace ,,ale zamestnavatel mi rek ,ze musim do prace ,protoze u nej mam hlaseno RD na 3 roky a u soc.na 2 roky ,,,takze me pry nema kdo vyplacet,,,me se to zda jako blbost ,,kdyz malemu jeste nejsou 2 roky ,,jeste mesic budu na RD ,,tak jsem myslela ,ze z RD prejdu na nemocenskou a pak na MD
Pokud se budu mýlit, snad mě někdo opraví, ale...
Peněžitá podpora v mateřství nemá s nástupem do práce nic společeného. Pokud během 2 let PPM vyčerpáte, klidně byste mohla být doma do 4 let dítěte, ale bez peněz (jen do 3 let musí zaměstnavatel držet místo). Pokud před druhým dítětem nenastoupíte do práce, těžko vám lékař napíše neschopenku - není pro koho, pokud nechodíte do zaměstnání. Teoreticky Vám PPM přejde až před porodem na MD (ale tady si nejsem jistá, za jakých podmínek vzniká nárok na novou MD a v jaké výši).
Pokud byste měla natolik problémové těhotenství, že byste nemohla ani pečovat o své dvouleté dítě, možná by musel manžel pobírat nemocensou na péči o dítě, ale Vy asi žádné peníze za nemoc nedostanete. (a kdybyste v té době ještě pobírala rodičovsou, možná by Vám ji mohli sebrat, přiznat manželovi a on by nedostal ani tu nemocenskou na péči o dítě).
Kéž bych se mýlila. Přeji hodně štěstí a správné informace a za své nároky bojujte.
Rodičovská dovolená nemá s rodičovským příspěvkem co dělat. Zaměstnavatel Vám musí držet 3 roky místo, takže do práce nastupovat nemusíte - a taky byste ani nanastoupila kdybyste neotěhotněla, pokud se nepletu. Vy jste měla vybranou 2 letou variantu vypláení RP.
Podle mě můžete být na rodičovské dovolené, nebudete ale pobírat žádný příspěvek.Před porodem byste měla nastoupit na mateřskou dovolenou a pobírat PPM - nárok mít budete , protože stále budete u zaměstnavatele zaměstnaná.
Být váma jdu se zeptat na příslušnýúřad. A neplést si mateřskou s rodičovskou.
ja si nepletu PPm nebo RP ,RD...ale me jenom zajima jakto ze nemam narok na nemocenskou ,,,kdyz jsem zamestnana ,,u zamestnavatele jsem hlasena jako na 3 letou RD,,ale RP jsem si dala jen na 2 roky
Máte sice platný pracovní poměr, ale z toho jste omluvena z titulu péče o dítě. A jestli o dítě pečujete zdravá nebo nemocná, je všem jedno,bohužel. Pokud byste ale do práce nastoupila a během krátké doby se projevily obtíže v souvislosti s těhotenstvím, pak by Vám lékař mohl neschopenku vystavit. Právě proto, že už nepečujete o dítě, ale chodíte do zaměstnání, a ze zamětnání Vás musí omluvit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.