Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Eet a ubytování bez služeb

Od: bert odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Jeden malý pokoj ve svém RD bych chtěla občas pronajímat turistům bez jiných služeb.

Bu¨de se mne týkat EET. Jsem FO, nebudu to dělat na ŽL.

Děkuji

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Já si nejsem jista, jestli opravdu nejde o živnost. Dlouhodobý pronájem je něco jiného než opakovaný pronájem pokoje turistům. Opakovaný pronájem turistům už vnímám jako opakovanou činnost provozovanou za účelem dosažení zisku. Doporučila bych se na to informovat, neoprávněné podnikání by Vás mohlo přijít draho.

uska*
hodnocení

1x

Když není živnost, nemůže být EET (pokud někdo něco nevymyslí i pro tyto případy).

doplněno 14.10.16 20:15:

Ivzez + Bene - při pronájmu nemovitosti se někde uvádí časový údaj - dlouhodobě nebo krátkodobě nebo pronájem rodině nebo bezdomovci nebo turistovi?

Myslím, že to nikde nenajdete, pokud ano, ráda se přiučím. Pořád se pronajímá nemovitost a to buď jen na RČ nebo na ŽO. Pronájem (chaty, bytu, domu , pokoje, garáže atd) bez služeb není živností. Jen je nutno podat daňové přiznání.

doplněno 14.10.16 20:41:

Bene - jsou to jen vaše doměnky. S turistou se neuzavírá žádná nájemní smlouva. Dělám to víc než čtvrt století a prošla jsem všemi možnými kontrolami bez úhony A nejen já. S tímto tématem spolu válčíme již několik let. Stavte se na finančáku a změníte názor a nebo začněte jezdit třeba na víkendy na hory a přesvědčíte se sám.

ben®

Dobrý den, ne, já rozhodně neválčím, ale ono to bude o tom, že jeden o voze a druhý o koze . Ano, byla by to hloupost uzavírat s turistou nájemní smlouvu (a tak jsem to také myslel). Ovšem, dotaz byl na EET, tak to už si zde jen tak povídáme (a každý asi o něčem jiném). Ale, nemám potřebu svůj názor vydávat za nejlepší. Zdravím!

doplněno 14.10.16 21:10:

uska - ano, tam, kde není živnost, tam si EET neškrtne . Nyní se jen "tříštíme v detailech", zda jde o živnost nebo nikoliv. Ovšem, já už to řešit nechci - tazatelka si to zjistí na F.Ú. a bude mít jistotu.

uska*

Jsem ráda Bene, že jsme se shodli. Tudíž platí má první věta . Když není živnost, nemůže být EET

doplněno 14.10.16 21:00:

- ty jsi dostal někde na rekreaci nájemní smlouvu?

8caz

Tak jakou smlouvu s turistou uzavřeš, když ne nájemní?

doplněno 14.10.16 21:22:

Z pohledu zákonů mohu uzavřít pouze nájemní smlouvu, abych nemusel mít ŽO. Proto se ptám jakou?

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, pokud nebudete inkasovat v hotovosti, tak se Vás EET netýká . Jinak, také si myslím, že už je to živnost - minimálně službou je už to, že zřejmě připravíte vždy čisté povlečení, ručník a možná nové mýdlo. A také se zeptejte na radnici na denní poplatek za ubytování. Zdravím!

doplněno 14.10.16 20:19:

vanad1 - jenže turista (s vlastním povlečením=?) tam asi nebude moc dlouho a budou se tam střídat. A to už není pronájem, ale ubytování (tedy, na ŽL). Ovšem, jestli se nemýlím, tak EET je jen o platbě v hotovosti.

doplněno 14.10.16 20:25:

uska - pokud bude tazatelka s každým turistou uzavírat nájemní smlouvu (na dobu určitou), tak je to pronájem (a není to živnost). Jestli to neudělá, tak buď bude pronajímat nemovitost na černo nebo půjde o ubytování (na ŽL). A zdanění podléhá příjem z obou těchto aktivit, tak o tom není žádný spor.

vanad1*
hodnocení

0x

Pokud dlouhodobě pronajímáte byt či pokoj v rodinném domě, bude vše fungovat tak jako doposud. Příjmy z pronájmu jsou totiž z režimu zákona o EET vyňaty, pokud tyto služby nejsou přímo předmětem vaší podnikatelské činnosti.

hodnocení

0x

Pokud pronajímáte rekreantům, samozřejmě se nesepisuje smlouva, ale musíte vést Deník hostů. kde zapíšete jméno, adresu, SPZ, národnost, počet osob, IČO, OP, Rč, nar. zákazníka, od kdy do kdy a cenu + rekr. poplatek městu. Zákazník to podepíše. Dále vystavíte příjemku o převzetí peněz, vč. ústřižku složenky o případné záloze. Dále se evidovali zvlášť cizinci, pro cizineckou policii, a do tří dnů musel pronajímatel jim cizince oznámit. Živnost patří pod Ubytovací služby, ale není nutná. Nevím, jak to přesně bude s EET, má to přijít pro Ub. služby za dva roky. Do určité výše neplatíte daň, pak už musíte. Na živnosťák si ale můžete přiznávat náklady a využívat paušál.

uska*

Na pronájem nemovitosti bez služeb neplatí povinnost vést ubytovací knihu a hlásit osoby cizinecké policii. Tohle platí jen u pensionů, hotelů ... ale ti už musí jet na ŽO.

iz*

Uško, jste si svým tvrzením jista? Můžete je něčím podložit?

Já bych doporučila se informovat, protože neoprávněné podnikání se může nepříjemně prodražit.

doplněno 15.10.16 16:37:

Možná, že jen mám malou představivost. Neumím si totiž představit, jak by šlo ubytování turistům poskytovat bez dalších služeb → zejména výměny lůžkovin a úklidu.

uska*

Chcete po mne co? Mám ze zveřejnit zápisy kontrol z FÚ? Pracuji přesně podle jejich pokynů. Jedna z jejich perliček je - každý pronajimatel ( ať s ŽO nebo bez) musí vést knihu pohledávek a při ukončení pronájmu musí pohledávky dodanit. Takže předkládám prázdný sešit s nadpisem "Pohledávky" a vše je v pořádku.

Máte možnost se informovat u svého FÚ, malé rozdíly dle krajů jistě budou, ale princip zůstává stejný. Nemyslím to ve zlém, jen zbytečně plašíte tazatele, ten si také má tvrzení ověří. Je to poslední můj příspěvek do budoucna zde na Poradně ohledně pronájmu.

iz*

To by mne, Uško, mrzelo. Radíte dobře.

Ale tady podle mne nejde o pronájem, nýbrž o podnikání.

iz*

Uško, čtu si Vaši reakci znovu a nechápu, proč se hned čertíte. Podívala jste se na můj odkaz?

Nechci po Vás nic dokládat. Jen by nebylo marné se podívat na rozdíl mezi pronájmem a podnikáním v oblasti ubytování. Upozorňujeme tu na to tři nebo čtyři. Možná, že se všichni mýlíme a že pravdu máte Vy. Ocenila bych nějaký odkaz.

uska*

Čertit se mám za co. Když něco nedělám - neznám, tak netvrdím, že to neexistuje. Vadí mi, že odrazujete tazatele od legálního přivýdělku. Na jedné straně odsuzujeme lidi, co jen natahují ruce pro soc. dávky a na druhé straně je přesvědčujete, aby si nepřivydělali.

Jak vidno, vy co tvrdíte, že nejde o holý pronájem, jste si NIKDY nepronajali chatu/ pokoj/ apartmán pro svou dovolenou. Přijede rekreant, předám uklizenou nemovitost a klíče, zapíši vodoměr a elektorměr. Po celou dobu pronájmu nevstoupím do nemovitosti. Při odjezdu rekreant předá opět uklizenou nemovitost, zvlášť si hradí spotřebu energií, rekreační poplatky a pronájem. Povlečení buď si doveze nebo má možnost z místní prádelny si vypůjčit povlečení za 50,- Kč/kus, paní z prádelny povlečení doveze, rekreant si povleče a při ukončení pobytu zase lůžka svleče, paní z prádelny si časem špinavé povlečení odveze a tak pořád dokola. Hygienické potřeby včetně ručníků mají na všech chatách rekreanti vlastní. Kde vidíte SLUŽBY? Takto to funguje u nás, na Slovensku, v Rakousku, v Polsku a letos poprvé jsem to vyzkoušela i v Maďarsku.

Navíc zpracovávám podklady xx chatařům k daňovému přiznání, takže slovo "kontrola"je u mne běžný pojem. Prosím na mě nereagujte, pouze na tazatelku, ať se opět nečertím. :)

------------------------------------

Zde něco od odborníků:

Pronájem jako podnikatelská činnost může a nemusí být uskutečňován na základě živnostenského oprávnění. Od toho se odvíjí způsob, jakým budou příjmy zdaňovány a zda se stanou součástí vyměřovacího základu pro výpočet zdravotního a sociálního pojištění. Každý podnikatel si také musí ujasnit, zda bude uplatňovat výdaje paušálem, nebo bude evidovat skutečné výdaje.

Podmínky pronajímání

Ustanovení § Zákona č. 455/199/... stanovuje, že: Pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor je živností, pokud vedle pronájmu jsou pronajímatelem poskytovány i jiné než základní služby zajišťující řádný provoz nemovitostí, bytů a nebytových prostor.

Z toho tedy vyplývá:

1. Samotný pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor není považován za živnost a může ho provozovat každý, kdo je vlastníkem nemovitosti, bytu nebo nebytového prostoru, aniž by k této činnosti musel mít živnostenské či jiné podnikatelské oprávnění. O živnost nejde ani v případě, kdy s pronájmem jsou spojeny pouze základní služby zajišťující řádný provoz nemovitosti, bytů a nebytových prostor. Takovými službami jsou např. dodávka tepla, vody, elektrického proudu, odvoz odpadu.

2. Pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor se stává živností až tehdy, jestliže je spojen s poskytováním jiných než základních služeb zajišťujících řádný provoz nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Může jít např o : úklid, praní prádla, ostrahu atd.

www.podnikatel.cz

xy

Ovšem, požadavky FÚ v této pododobě známe, dodanit pohledávky při ukončení podnikání atd, to je dle zákona o dani z příjmů. To nemá co dělat s neoprávněným podnikáním

Neoprávněné podnikání , jiná věc než zdaňování příjmů, řeší živnostenský úřad, a tam může pronajímatel pokoje narazit ( i když jak na kterém úřadu ), právě pro ty služby s tím spojené- typu výměna a praní ložního prádla. Že už nepůjde o čistý pronájem. Mé kamarádky kolegyni nedávno žinosťák dost "prudil " právě kvůli krátkodobému pronájmu pokoje a výměně ložního prádla. Takže na toto bych doporučovala informovat se na úřadě nikoliv finančním, ale živnostenském.

xy

blešík :

činnost 55.2 Rekreační a krátkodobé ubytováni spadá do 1. etapy EET , od 1.12.2016

Co myslíte tím " do určité výše neplatíte daň , pak už musite"?

nikdo*
hodnocení

0x

Podle mně jde o podnikání. viz násl řádky z internetu:

Soustavná činnost neznamená činnost nepřetržitou, ale takovou, která je vykonávána s vidinou, že bude vykonávána i nadále. Nesmí se jednat o činnost náhodnou, nahodilou nebo příležitostnou – ta není podnikáním.

Za soustavnou činnost tedy lze považovat takovou, která není pouze příležitostná (která se již neopakuje). Za soustavnou činnost však lze považovat i to, když je podnikatel zaměstnán a podniká pouze ve svém volném čase nebo podniká pouze v určité roční době. Podnikáním je i činnost prováděná několikrát do roka s úmyslem ji opakovat.

zdroj: ipodnikatel.cz/...

antonind
hodnocení

0x

Tato kšeft pro Babiše ještě nevešelplatnost, doufám že tato zlodějina bude zrušena, ostatně i TOP09 to přes Kalouska tlačila ve volbách, jiné strany se připojili k ústavní stížnosti na tuto hnusárnu

mp*
hodnocení

0x

Uska versus Ivzevs. Je to jen otázka pohledu. Prostě když pronajmu byt nějakým lidem, je to pronájem, když pronajímám byt (apartmán) turistům, je to byznys. Že se v tom mohou hledat nějaké kličky (a věřte mě, že teď se budou hledat ještě častěji), je možné, spíše určité. Máme se na co těšit. Uvidíme, co kdo uhraje. Ale podle mě tento restriktivní zákon jeho tvůrcům zlomí vaz. Jestli to ale tako nemělo být připraveno (tzv. užitečný idiot).

xy
hodnocení

0x

Finanční správa vydala informaci , která by měla pomoci odlišit ubytovací služby od nájmu, aby mohli poplatníci rozlišit, zda spadají pod § 7 a bude se na ně tedy vztahovat EET

http://www.etrzby.cz/assets/c..._nebo_najem_EET_verejnost.pdf
Zdroj:
poradte.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]