Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám takový problém . Pojišťovna mi zamítla vozík, jsem od narození těžce tělesně postižená a napadlo mě požádat nadace o pomoc. Přiznám se,že vždycky jsem tak nějak byla proti nadacím,ale teď měním názor .
Můj otec je OSVČ a neustále nám chodí , aby jsme někam přispívali a tak přispíváme na kde co - od lékařů bez hranic až po dobrého anděla atd. Fajn beru a komeckonců i já pravidelně posílám alespoň DMS na různě věci . Proč by mi teď taky někdo něco nemohl dát když potřebuji? ( a se svou diagnozou jsem ideální kandidát ).Informovala jsem o tom rodiče a sehnala si papíry na vyplnění , nic proti tomu neměli. a dokonce to vyplnili ( zatím neposlali ) . Nicméně dnes se o tom povídadalo a změnili názor - začali,že nejsme na tom tak špatně , že peníze na vozík máme a že by jsme brali peníze potřebnějším .Oháněli se i morálkou .Já s tím nesouhlasím . Znám hodně lidí , kteří nadace vyloženě "dojí " i když svoje finance na to mají a prochází jim to . Proč bych nemohla požádat i já když jsem v životě o nic nežádala? Nejsem hloupá když budu platit ze svého zatímco ostatním to zaplatí?
Skončilo to tím,že asi rodiče mi na vozík dají polovinu a já ze svého taky . Jsem opravdu taková mrcha? Nebo to je jen pocit rodičů , že nesnesou ten pocit " žebrání "? ( je mi 16, takže jsem dítě a nemůžu "jet" za sebe ).
Veverko, já bych se nedala, šla znovu k lékaři a žádala znovu a znovu. Vozík mechanický nebo elektrický? Na jakou diagnozu? Jak ZP vysvětlila zamítnutí? Pokud by to nevyšlo, zkuste pohledat na nettu inv. vozíky nehrazené ZP, třeba i repasované, nejsou to novinky, mají vady na kráse ale službu udělají. A tu charitu klidně podejte, vůbec nemějte špatné svědomí.
Pojišťovna ( VZP) to zdůvodnila tak,že mají svoje vnitřní předpisy a vozík mi poskytnout nemůže, protože mám už elektrický ( a i s ním byli problémy u VZP ) . Přitom ze zákona mám nárok na oba vozíky pokud uplyne už doba použitelnosti, takže teď jezdim na vozíku, který je ve špatném technickém stavu , ale jiný mi nedají ( "vtipné" na tom je,že sama pojišťovna vyžaduje doklad o tom,jestli je vozík už opravdu nepouživatelný , takže to ví , že se na něm nedá už skoro jezdit a i přesto mě ho neschválili ) .
Repasovaný mít nemůžu - za A na mechanickém sedím až 16 hodin denně a tudíž potřebuju opravdu kvalitní , bez nějakých technických vad ) a za B - potřebuji vozík na míru , což u repasů se špatně shání - mám docela atypické tělo a rozměry )
Máte výhodu, u vaši ZP si můžete vozík po době odkoupit za zůstatkovou hodnotu nebo jste povinna ho vrátit, je to jejich majetek. O zákoně, že máte nárok na oba vozíky nevím, neslyšela jsem a zcela jistě to neplatí u ZPMV. Nejsem si jistá ale myslím, že chcete víc než máte nárok. Buď elektrika nebo mechanika, volila bych novou el, tam je cena přecejen vyšší a mechaniku bych si koupila (+ - 10 000) dejme tomu, že potřebujete odlehčený, polohovatelný...tak pak 15 000,- -25 000,-. Repasované jsou dobré, záruka je jak kde 1-2 roky, chyby jsou na kráse a ne na kvalitě vozíku.
Já nevím, co všechno jste již od pojišťovny čerpali, když Vám to odmítli.
Zase na jednu stranu píšete, že peníze máte, jak Vy osobně, tak i rodiče. Možná, kdybyste nepřispívali různé dary na neziskovky, Lékaři bez hranic, DMS a střádali na vozík, tak byste měli opět nějakou menší částku.
Jenom se mi nezdá, že píšete, že jste doteď o nic nežádali.
Když je dítě postižené má nárok na invalidní vozík a různé pomůcky, mnohdy příspěvek na pořízení auta, příspěvek na benzín, příspěvek opravu auta, dítě má i nárok na lázeňskou péči, příspěvek na úpravu bytu, koupelny, přístupové rampy, nepobírá Vaše rodina nějaký typ příspěvku na péči, do 18ti let je to od 3000do 12000 Kč, též jsou průkazy mimořádných výhod, podle stupně I-III máte různé výhody a úlevy, např. bezplatná dopravy, můžete mít vyhrazené místo k parkování vozidla, pokud postižený bydlí v bezbariérovém bytě, stát mu přispěje na úhradu nájemného bytu i garáže, můžete dostat i pomocníčka v podobě vycvičeného asistenčního psa atd..
Co jsem ale slyšela, tak o vozík musíte bojovat. Tedy pokusit se zažádat znova a znova.
Nečetla jsem původní otázku, tak jenom doplním. Dítě je vývinu a je jasné, co stačilo 12ti letému dítěti, tak nebude i velikostně stačit po patnáctém roku.
Nechápu, proč byste nemohli požádat. Vozík potřebuješ, stát se o tělesně postižené až tak nestará, klidně si požádej.
Podařilo se mi nahlédnout do jedné neziskovky blíže a divila jsem se, jak si sami zaměstnanci dopřávají a žijí na vysoké noze z darů, které by měly končit úplně jinde. . Podle hlášení z pohádky: NA PANA KRÁLE ZBYLO TENTOKRÁT OPRAVDU MÁLO. Tak proč by nemohli pomoci člověku, který to evidentně opravdu potřebuje.
Ovšem, pokud jsou Tví rodiče natolik ušlechtilí, že tvrdí, že někdo jiný potřebuje pomoci víc, než jejich dcera, ať Ti vozík koupí. Ale opravdu nevím, zda jsou natolik ušlechtilí, nebo natolik hloupí. Nárok na to jistě máš. Ovšem, ve svém věku dosud rosteš a budeš jistě potřebovat do budoucna několikrát jiný vozík. Budou ochotni Ti jej nadále sami kupovat třeba v rozmezí 2 let? Pokud nevědí opravdu, kam s penězi, je to jen jejich rozhodnutí. A jestli si snad myslí, že Tvé ušetřené peníze dostane někdo jiný, potřebnější, jsou na velkém omylu. ty peníze skončí úplně jinde. Nevěděla jsem to dřív, dneska už vím.
Takový vozík stojí klidně i okolo 200 tisíc /elektrický/. Rodiče dají polovinu, Ty také. Jenom nechápu, když jsi postižená odmalička, kde tu svou polovinu vezmeš. Pracovat nemůžeš, jak si tu polovinu vyděláš? Pokud si šetříš své příspěvky a důchod, je to špatné. To jsou prostředky, které bys měla využít průběžně pro sebe. A ne z toho střádat na vozík.
Nárok jistě máš, jen toho využít. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.