Nejste přihlášen/a.
Zdravím psal jsem zde před nedávnem.
Rozhodl jsem se pro kontakní čočky, abych je střídal s brýlemi a kvůli slunečním brýlím. Co se týká slunečních brýlí vybral jsem si Ray-Bany do kterých se dají dát i dioptrické skla, kdyby mi náhodou nesednuly čočky. Problém je v tom že jak jsem již psal mám dost citlivé oči a i sama optometristka se divila jak mám zarudnuté oči a doporučovala umělé slzy. Mám ale v plánu ještě nejdřív navštívit svoji očařku aby mi změřila oči a zeptat se na názor. Sice čočky nedoporučuje. Ale paní optometristka mi zvýšila na jednom oku čtvrt a na druhém půl dioptrie. Což mě celkem zarazilo protože s brýlemi vidím celkem dobře a u čoček jsem čekal menší dioptrie protože je mám vražené přímo v oku. A s těmi dioptriemi co jsem měl to byl pěknej bolehlav, sice mi trochu ubrala když jsem si postěžoval, ale nepomohlo to moc. Takže přemýšlím co dál, za 10 dní si mám jít zkusit čočky nasadit na zkošuku ale jestli to bude stejný tak jak jsem si to zkoušel tak je nebudu chtít. Hlavně mi příjde pěkně divné mít takový rozdíl u čoček oproti brýlím.
Budu rád za váš názor.
Kontaktní čočky jsou dioptricky odlišné, než brýle. Když Vám doktor udělá předpis na brýle, tak ten nelze použít na nákup čoček. Hodnoty pro čočky Vám každý doktor rovněž nezměří, proto si to dělají optometristi sami.
Je to z toho důvodu, že čočky se chovají v oku trochu jinak. Oproti brýlím se vyrábějí s relativně omezenými parametry a aby byl výsledek pro Vás co nejlepší, tak se upravují dioptrie. Následně Vám optometrrista aplikjuje zkušební pár čoček, které potvrdí, že s nimi vidíte dobře. Teprve potom si kupujete celé balení.
Kolik máte dioptrií na blízko a na dálku?
Jinak k lékaři se nechodí jen kvůli tomu, aby stanovil dioptrie. Je třeba oči vyšetřit, můžete mít nějaké onemocnění - to žádný optometrista nepozná. Tak, jak se chodí na vyšetření se zuby, na gyndu s prostatou ikdyž vás nic nebolí, tak se chodí k očnímu. Tedy nemá smysl se radit o čočkách s optometristou, ale s lékařem.
Na dálku. Bez brýlí na cestu vidím ale nic nepřečtu. Díky čočkám se mi bude pohodlněji fotit a ušetřím za dioptrická skla u slunečních brýlí pokud mi čočky padnou. Otec nosí čočky a má 4 dioptrie na brýlích a 3.75 u čoček což dává smysl. Ale tím že mi ty dioptrie navýšila to byl celkem záhul na oči a bolehlav.
Nerozumím vám. Pokud máte 3 na dálku, tak to nemá nic společného s tím, že nevidíte na blízko a ani se tím nic nevyřeší na blízko. Když si nasadíte brýle na dálku, stejně na blízko bude vidět hodně mizerně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.