Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Paranoia že oslepnu

Od: johnn odpovědí: 10 změna:

Ahoj, je mi 17 let. A poslední rok mám fakt strach možná až paranoiu z toho že oslepnu. Nosím brýle. Mám myslím tři a půl dioptrie na každým oku. Doktorka mě zvyšovala dioptrie na podzim 2014 a to mi ještě řekla že nemám uplně čistou čočku v oku. Pak jsem za ní byl v létě 2015 zvýšila mi dioptrie o čtvrku a zatím OK. Ale stejně mám problém protože mě pálí oči když je silnej vítr, slunko nebo když koukám do obrazovky (nastavení jasu a tak jsem si pošteloval) takže pak často mrkám ale za chvílu se to hodí do pořádku. A zrovna monitor je pro mě celkem důležitý. Jsem fotograf takže potřebuju monitor na upravu fotek a práci s PC se nevyhnu, ale to dneska asi každej. V tuto chvíli používám 24 palcovej od BenQ RL2455HM. No a nějak jsem zatoužil po Macu. Fakt si nemyslím že by Mac spasil moje oči, ale mám rád Apple, líbí se mi jejich systém a na to co potřebuji si myslím že je hodně fajn. Teď se ale nabízí otázka jestli jít do 21,5 iMacu 4K nebo raději zůstat u menší obrazovky a koupit si 15 palcovej MacBook Pro. Někdo říká že čím větší displej tím lepší, ty názory má každej jiný. Napadlo mě zajít za očařkou a poptat se ji, nebo případně do nějakého Grand Opticalu. Takže jak říkám budu rád za každou radu. Občas mě to fakt užírá, něco dělám a z ničeho nic se mi v hlavě pohne "Ale co když ve 30 skončím s bílou hulkou a černjema brýlema?"

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hk
hodnocení

0x

Ano, máte paranoiu.

raeruet
hodnocení

0x

Přemejšlíte nad kravinama. Já jsem se dopracovala (zatím) k 7,5 dioptriím a můžu říct, že 3 i 7 vyjde úplně nastejno. U obou musíte nosit brejle nebo čočky. Čočky se dají v pohodě koupit do 12 dioptrií, silnější se taky dají sehnat, jen hůř. Doporučuju střídat čočky a brýle (alespoň na doma), oči si líp odpočinou. Mimochodem co chodím do práce a čumím 8 hodin denně do počítače, tak se mi dioptrie mnohem rychlejí zvyšují. Takže jestli chcete pro svoje oči mermomocí něco udělat, tak nečumte do počítače, pokud nemusíte. Jděte radši ven.

dafina*

Žádná psychická uzkost není kravina. A může ji mít každý, nikdo není imunní. Můžete ji tedy mít i Vy. Výsměch není na místě. Znala jsem jednoho cizince v práci, který měl takovou uzkost že oslepne, ačkoliv také k tomu neměl žádný reálný důvod, že si dokonce vzal život. Nic se nemá a nesmí podcenovat, takže psycholog je na místě. A navíc - nikdy nesudte potíže a problémy jiných podle sebe. Nejsme všichni stejní i když si to patrně myslíte.

hodnocení

0x

Kupte si umělé slzy a oči zvlhčujte! To, že vás pálí a slzí, znamená, že jsou vysušené. Takhle mi to řekla moje oční lékařka. Lahvička vydrží hodně dlouho, protože se dávkuje jen po slzičkách. Nekupujte ty nejlevnější.

lekarnarelax.cz/...

dafina*

babkazove, ano, hypromeloza je skvělá, používám ji po operaci obou očí už hodně let. Po otevření se ale musí do měsíce spotřebovat. Jako každé oční kapky.

doplněno 16.05.16 18:36:

Lidé, co jsou dlouho na počítači, trpí hodně vysycháním očí. Proto je nutné kapky používat. Používám je každý den a asi tak 6x denně si kapu a přesto lahvička není prázdná, když ji po měsíci vyhazuju.

dafina*

Je marné Vám říkat že je to hloupost. Jako u každé fobie. Že jsou lidé, kteří mají 20 - 25 dioptrií, odchlipování sítnice, zelené zákaly atd. Očních nemocí je spousta. Nejlehčí jsou šedé zákaly, které se dají operovat a podobné operace řeší i zakalené čočky. Vy máte totiž fobii, takže jediné, co potřebujete, je spolupráce s psychologem. Nevím, co se stalo ve Vašem životě, že v sobě máte tuto uzkost, ale určitě pár rozhovorů s ním Vám pomůže více, než rady tady, protože psychické uzkosti se tím odstranit nedají a my nevíme B, když už jste řekl A.

jsem po operaci očí ,,nechtěla jsem nosit brýle na dálku a také mne řežou oči ,,,jak píše babkazov,,koupit si umělé slzy také je mám..i když vám oči někdy slzí -vaše slzy nejsou kvalitní,,ptala jsem se lékařky ,,Také jak zhasnu jak jdu spát a je tma,tak si říkám -neoslepla jsem?Pak se podívám na telku a vidím světýlko.

figurek*
hodnocení

0x

Ale klid. S bílou hůlkou neskončíš, to už by tvoje očařka něco tušila a už by tě honila po doktorech. Mám známého a ten měl na každém oku -10 dioptrií a to už jako kluk, mladší než ty. Počkali až dospěje a pak mu ty dioptrie odoperovali laserem. Kluk se objevil bez brýlí a nikdo ho nepoznával.

Ale nějak nerozumím pokračování tvého dotazu. Můžeš mi vysvětlit, co má společného Mac či Apple s monitorem? Monitor je přece periférie která se systémem vlastně ani nesouvisí a navíc, dnešní monitory už dávno neblikají a nezáří tak jako ty staré známé skleněné, co je dnes uvidíš tak leda snad ve filmech. A jestli budeš chtít prezentovat solidní výsledky při práci s grafikou, tak na nějakou patnáctipalcovku rovnou zapomeň. 21 palců je minimum a pravděpodobně budeš potřebovat monitory rovnou dva.

Figutek, já si myslím, že to není monitorem. Že to je tím, že jsme natolik soustředění, že zapomínáme mrkat. A povrch očí je suchý. A brání se. ;)

johnn
hodnocení

No na práci s grafikou a programy jako Cinema 4D to zatím nevidím. Využil bych to upravu fotek - Photoshop a Lightroom. Jedná se mi o to že počítače a systém od Applu se mi líbí. No a Apple prodává All in One kde je monitor a PC v jednom těle, jmenuje se to iMac. A ten se právě prodává pouze ve dvou velikostech, dřív se dělal i 24 palcový ale ten zrušili.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]