Nejste přihlášen/a.
Ahoj, je mi 17 let. A poslední rok mám fakt strach možná až paranoiu z toho že oslepnu. Nosím brýle. Mám myslím tři a půl dioptrie na každým oku. Doktorka mě zvyšovala dioptrie na podzim 2014 a to mi ještě řekla že nemám uplně čistou čočku v oku. Pak jsem za ní byl v létě 2015 zvýšila mi dioptrie o čtvrku a zatím OK. Ale stejně mám problém protože mě pálí oči když je silnej vítr, slunko nebo když koukám do obrazovky (nastavení jasu a tak jsem si pošteloval) takže pak často mrkám ale za chvílu se to hodí do pořádku. A zrovna monitor je pro mě celkem důležitý. Jsem fotograf takže potřebuju monitor na upravu fotek a práci s PC se nevyhnu, ale to dneska asi každej. V tuto chvíli používám 24 palcovej od BenQ RL2455HM. No a nějak jsem zatoužil po Macu. Fakt si nemyslím že by Mac spasil moje oči, ale mám rád Apple, líbí se mi jejich systém a na to co potřebuji si myslím že je hodně fajn. Teď se ale nabízí otázka jestli jít do 21,5 iMacu 4K nebo raději zůstat u menší obrazovky a koupit si 15 palcovej MacBook Pro. Někdo říká že čím větší displej tím lepší, ty názory má každej jiný. Napadlo mě zajít za očařkou a poptat se ji, nebo případně do nějakého Grand Opticalu. Takže jak říkám budu rád za každou radu. Občas mě to fakt užírá, něco dělám a z ničeho nic se mi v hlavě pohne "Ale co když ve 30 skončím s bílou hulkou a černjema brýlema?"
Přemejšlíte nad kravinama. Já jsem se dopracovala (zatím) k 7,5 dioptriím a můžu říct, že 3 i 7 vyjde úplně nastejno. U obou musíte nosit brejle nebo čočky. Čočky se dají v pohodě koupit do 12 dioptrií, silnější se taky dají sehnat, jen hůř. Doporučuju střídat čočky a brýle (alespoň na doma), oči si líp odpočinou. Mimochodem co chodím do práce a čumím 8 hodin denně do počítače, tak se mi dioptrie mnohem rychlejí zvyšují. Takže jestli chcete pro svoje oči mermomocí něco udělat, tak nečumte do počítače, pokud nemusíte. Jděte radši ven.
Žádná psychická uzkost není kravina. A může ji mít každý, nikdo není imunní. Můžete ji tedy mít i Vy. Výsměch není na místě. Znala jsem jednoho cizince v práci, který měl takovou uzkost že oslepne, ačkoliv také k tomu neměl žádný reálný důvod, že si dokonce vzal život. Nic se nemá a nesmí podcenovat, takže psycholog je na místě. A navíc - nikdy nesudte potíže a problémy jiných podle sebe. Nejsme všichni stejní i když si to patrně myslíte.
Kupte si umělé slzy a oči zvlhčujte! To, že vás pálí a slzí, znamená, že jsou vysušené. Takhle mi to řekla moje oční lékařka. Lahvička vydrží hodně dlouho, protože se dávkuje jen po slzičkách. Nekupujte ty nejlevnější.
babkazove, ano, hypromeloza je skvělá, používám ji po operaci obou očí už hodně let. Po otevření se ale musí do měsíce spotřebovat. Jako každé oční kapky.
Lidé, co jsou dlouho na počítači, trpí hodně vysycháním očí. Proto je nutné kapky používat. Používám je každý den a asi tak 6x denně si kapu a přesto lahvička není prázdná, když ji po měsíci vyhazuju.
Je marné Vám říkat že je to hloupost. Jako u každé fobie. Že jsou lidé, kteří mají 20 - 25 dioptrií, odchlipování sítnice, zelené zákaly atd. Očních nemocí je spousta. Nejlehčí jsou šedé zákaly, které se dají operovat a podobné operace řeší i zakalené čočky. Vy máte totiž fobii, takže jediné, co potřebujete, je spolupráce s psychologem. Nevím, co se stalo ve Vašem životě, že v sobě máte tuto uzkost, ale určitě pár rozhovorů s ním Vám pomůže více, než rady tady, protože psychické uzkosti se tím odstranit nedají a my nevíme B, když už jste řekl A.
jsem po operaci očí ,,nechtěla jsem nosit brýle na dálku a také mne řežou oči ,,,jak píše babkazov,,koupit si umělé slzy také je mám..i když vám oči někdy slzí -vaše slzy nejsou kvalitní,,ptala jsem se lékařky ,,Také jak zhasnu jak jdu spát a je tma,tak si říkám -neoslepla jsem?Pak se podívám na telku a vidím světýlko.
Ale klid. S bílou hůlkou neskončíš, to už by tvoje očařka něco tušila a už by tě honila po doktorech. Mám známého a ten měl na každém oku -10 dioptrií a to už jako kluk, mladší než ty. Počkali až dospěje a pak mu ty dioptrie odoperovali laserem. Kluk se objevil bez brýlí a nikdo ho nepoznával.
Ale nějak nerozumím pokračování tvého dotazu. Můžeš mi vysvětlit, co má společného Mac či Apple s monitorem? Monitor je přece periférie která se systémem vlastně ani nesouvisí a navíc, dnešní monitory už dávno neblikají a nezáří tak jako ty staré známé skleněné, co je dnes uvidíš tak leda snad ve filmech. A jestli budeš chtít prezentovat solidní výsledky při práci s grafikou, tak na nějakou patnáctipalcovku rovnou zapomeň. 21 palců je minimum a pravděpodobně budeš potřebovat monitory rovnou dva.
Figutek, já si myslím, že to není monitorem. Že to je tím, že jsme natolik soustředění, že zapomínáme mrkat. A povrch očí je suchý. A brání se.
No na práci s grafikou a programy jako Cinema 4D to zatím nevidím. Využil bych to upravu fotek - Photoshop a Lightroom. Jedná se mi o to že počítače a systém od Applu se mi líbí. No a Apple prodává All in One kde je monitor a PC v jednom těle, jmenuje se to iMac. A ten se právě prodává pouze ve dvou velikostech, dřív se dělal i 24 palcový ale ten zrušili.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.