Nejste přihlášen/a.
Ví někdo, co říká zákon? Když manželé sice žijí ve společné domácnosti, ale ve skutečnosti mají každý trvalé bydliště v OP jiné, dostane v případě úmrtí jednoho z nich ten druhý vdovský nebo vdovecký důchod? Nebo je podmínka, aby měli v OP stejné bydliště? Děkuji. - stařenka
Zdroj: poradte.cz/...
Včera proběhl v TV pořad Soudkyně Barbara, kde verdikt zněl, že ovdovělý otec s 5ti dětmi nemá nárokj na vdovský důchod, protože manželka měla trvalý pobyt u rodičů. Soc. prac. žádala o odstranění tvrdosti zákona, vzhledem k tomu, že neměl finanční prostředky pro své děti. Tak nevím, to odporuje tomu, co zde čtu.
zákon č. 155/1995/..., možná špatně čtu ale nenašla jsem ani slovo o tom, že by trvalé bydliště muselo být stejné. Jak jsem psala, tchýně a tchán měli bydliště rozdílné.Já bych věřila "Ivzez", jako vždy v podobných otázkách.
Není nic jednodužšího než zvednout telefon a zeptat se přímo tam kde to ví jistě. Podmínka stejného bydliště byla zrušená někdy v r. 1996. A konečně je jasné, že stejné trvalé bydliště nepotřebujete. Zdroj: pí. Švarcová, tel: 541516312, ČSSZ Brno.
Zákon zná pouze trvalý pobyt, nikoliv "trvalé bydliště"a v zákoně o důchodov/...
nevidím mezi podmínkami pro přiznání vdovského/vdoveckého důchodu stejný trvalý pobyt ...
Mohu poprosit o odkaz?
samozřejmě, trvalý pobyt... odkaz bohužel uvést nemůžu - vycházím z toho, co po mně chtěli, když jsem ho vyřizovala pro ovdovělého otce...
Nevím ale tchán měl bydliště jinde než tchýně a ona po jeho smrti důchod dostala, už se ji nezeptám, zemřela.
Nárok a vdovský důchod a rozdílné trvalé bydliště
Přiznání vdovského (a vdoveckého) důchodu není podmíněno stejným trvalým bydlištěm manželů. Vaše rozdílně trvalé bydliště tedy nebude mít žádný vliv na případné přiznání vdovského důchodu. Zdroj: naseduchody.cz
Jak může někdo obodovat odpověď "MINDA"která není pravdivá?
Vdovský a vdovecký důchod má po splnění základních podmínek každý z partnerů, pokud trvá manželství. I kdyby to manželství trvalo jeden den. Neslyšela jsem, že by někdo neměl nárok na pozůstalostní důchod jenom proto, že každý bydlel jinde.
Rozhodující je, jestli jsou ve svazku manželském.
Jestli spolu žijí, nebo ne, či se spolu stýkají, nebo ne, tak to na pobírání pozůstalostní důchodu nemá vliv. Nárok je.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.