Nejste přihlášen/a.
Ví někdo, co říká zákon? Když manželé sice žijí ve společné domácnosti, ale ve skutečnosti mají každý trvalé bydliště v OP jiné, dostane v případě úmrtí jednoho z nich ten druhý vdovský nebo vdovecký důchod? Nebo je podmínka, aby měli v OP stejné bydliště? Děkuji. - stařenka
Zákon o důchodovém pojištění stanoví pouze tyto podmínky pro vznik nároku na vdovský (vdovecký) důchod:
(1) Vdova má nárok na vdovský důchod po manželovi, který
a) byl poživatelem starobního nebo invalidního důchodu, nebo
b) splnil ke dni smrti podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní důchod nebo podmínky nároku na starobní důchod anebo zemřel následkem pracovního úrazu.
Je pravda, že před rokem 1996 se jinak vypočítávala výše vdovského důchodu v případech, kdy vdova nežila s manželem delší dobu před jeho smrtí ve společné domácnosti a jejíž manželství přestalo plnit svou společenskou funkci. Soužití ve společné domácnosti však nesouviselo (a ani dnes nesouvisí) s tím, kde má jeden či druhý manžel trvalé bydliště, prověřoval se faktický stav. Zmíněné ustanovení však již bylo dnem 1.1.1996 zrušeno a existence společné domácnosti nebo trvalého bydliště se dnes nezkoumá.
No já si myslím, že vůbec nezáleží na trvalém bydlišti uvedeném v OP. Víte, kolik lidí to takto má a jsou přitom manželé? Hodně. Důležité je, jestli se společně podílejí na nákladech v manželství, mají tedy společnou domácnost, i když trvalé bydliště každý někde jinde. Ale třebas je tomu jinak, a někdo moudrý mě vyvede z mého omylu.
A je snad problém si trvalé bydliště změnit na společné? Jestli to je účelové z nějakého důvodu, může to problém způsobit v jiných záležitostech. V každém případě to bude nutné prokazovat. I když TP je jenom evidenční údaj, přesto např. u výplaty dávek hraje podstatnou roli. Na druhou stranu je možné si TP zvolit podle svého uvážení, ale při splnění určitých podmínek. Já sama jsem se přestěhovala před 4 roky, ale ponechala jsem si TP ve svém domku, abych nemusela měnit všechny doklady a hlásit změnu na spoustu institucí. A je to zcela zákonné, protože mám TP v nemovitosti, kterou stále vlastním. Nejlepší bude, když dáš krátký dotaz přímo na: statnisprava.cz/... a zároveň se zeptáš, jakým způsobem se bude případně prokazovat společná domácnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.