Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mě,zda vás také štve...jako mě...že dnes už nemá slovo žádnou cenu.Dříve stačilo jen jako urážka neodpovědění na pozdrav.Dnes jsem jel autobusem a za pouhých 10 minut jizdy jsem slyšel minimálně deset sprostých slov.Jak od mladých tak od starších.Kam se vytrácí slušnost?
Bohužel a bude to horší, mluví tak staří, mluví tak mladí, pochycuje to generace od generace. Malý příklad. U nás na sílišti vysazovali stromky, šla maminka asi s pětiletým chlapečkem a ten ho okamžitě ulomil. Potože ho nenapomenula a šli dál, tak jí řekla, zda by ho nemohla poučit, že se to nedělá, načež jsem uslyšela "Ty si vyliž prdel ty krávo". Takže co.
angel: To bych nedoporučoval. Mohlo by to přijít dost draho. Za prvé, bude to fyzické napadení a za druhé začne simulovat na hlavu a bude vymalováno na placení odšokdné atd. Není z toho marasmu úniku. Bohužel.
Ale, no tak, násilí plodí jenom násilí. Vychovává se vlastním příkladem a opakováním. Každý má svobodnou vůli, jak se bude chovat, zda dobře, či špatně a také za to nese svou zodpovědnost. A začít musí každý sám u sebe. Říká se "příklady táhnou"...
Pokud čísla Vašeho nicku napovídají tomu, že jste o polovinu mladší než já, a vadí Vám mluva ještě mladších, smekám! Jak se potom máme tvářit my, když děti ve věku našich vnoučat, běžně zahajují komunikují počátečním pí.., ču..., ku... atd.
Za naších mladých let bylo běžným oslovením "vole", což jaksi zevšednělo, a někomu se to vžilo tak, že to vkládal nevědomky do svého proslovu, a spývalo to s mluvou ve tavru ole
Obávám se, že laťka se krapet posunula, a vole vystřídaly peprnější slova. Jen mi docela dost vadí, že s tím začínají už děti ve školkách.
Ale asi je to nejen vývoj jazyka Českého, ale hlavně výchova Internetu, nemluvení v rodinách - čtenými pohádkami počínaje, nevěnování se dětem (strčím je k TV nebo PC a mám klid ), ono těch důvodů by nasbíralo ...
Nemyslím si, že je to jen a jen pouze výchovou, ale i společností, ve které se člověk pohybuje a ovlivnitelností jedince. Nejen mladého ovlivňuje, jak se kde mluví, ale i starší. Když budu mluvit za sebe, mně hodně ovlivňuje to, jak kolegové nebo kolegyně na sebe mluví. A ke svému překvapení jsem si uvědomila, že pak mluvím stejně sprostě a používám stejná slova, jako třeba kolegyně, u které mi to nedávno hrozně vadilo. Ani se s tou kolegyní nemusím kamarádit a ovlivňují mě její vyřčená slova. Jsou to slova ty vago nebo i jiná. Sice tak mluvím doma, ale i tak mě tím "nakazila" a bude trvat dlouho, než se toho zbavím. Jestli vůbec. Takže svádět to jen rodiče a výchovu, internet, televizi, není nejlepší nápad. Podle mého názoru ovlivňuje člověka nejvíce společnost, ve které se nachází - práce, škola, rodina, přátelé. Většinou slyším sprostě mluvit muže. Třeba ty vo*e, používají hlavně muži nebo kluci.
Když už jsme u té slušnosti, tak nedávno jsem viděla stát na zastávce přímo přede mnou mladého kluka a dívku, okolo 18 let. Plivali každou minutu na zem. To jsem hodně dlouho neviděla aby i mladá holka plivala na zem. Na zastávce jsme stáli 15 minut, tak plivli na zem každý asi patnáctkrát, možná víckrát. Venku mrzlo, tak to pak jistě namrzlo. Nedalo se na ně koukat. To mi vadí víc, než sprostá slova.
blesiku nepsala jsem, že holky mezi sebou vůbec sprostě nemluví. Ale převážně kluci mluví sprostě, to vidím zas já. Záleží na tom, co kdo vidí.
Myslím, že i holky - mezi sebou. Vrchol byl u kasyv obchoďákuz, kdy tam ě mladé maminky s půlročními dětmi se nahlas bavily a z jejich úst mi to neustálé "Ty vole" znělo příšerně. To si hned udělá člověk obrázek, co to je za čuhajdu... Mateřství bývalo něco jako posvátné, ale ty ženy ho devalvují a sebe nejvíc. Jak může mít muž k něčemu takovému úctu? Vždyť je to zvířátko, které se nenaučilo chovat ani v mateřství. Velký smutek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.