Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně oddlužení. Dlužím celkem 340.000,- třem věřitelům. Jeden dluh je již u vymáhací agentury,která požaduje min. 7000,- měsíšně splátky,tak aby nebyla podána žaloba k soudu. U dalšího dluhu splácím 5300,- měsíčně a u posledního 2.000,- měsíčně. Celkem tedy jen za splátky měsíčně dávám 14.300,- a už to nezvládám. Plat mám 17.000,- měsíčně. Přemýšlím již o osobním bankrotu. Měla bych pár otázek,které jsem se nikde na internetu nedočetla. Mohu se na Vás obrátit?
Musí o vyhlášení osobního bankrotu vědět zaměstnavatel?
Případně splátky odesílám přímo já?
Pokud nemám fixní plat,ale někdy mám méně nebo více,budu každý měsíc platit jinou částku? Dejme tomu. pokud budu brát o 3tisíce více,musím je odevzdat?
Dle kalkulačky na webu jsem za 5 let schopna uhradit 89ˇ% dluhu - je šance,že mi oddlužení soud povolí?
Manžel je živnostník,vím,že musí oddlužení svolit i on ale prakticky to pro něj něco znamená? Jeho výdělky se do toho nezapočítávají?
V případě,že otěhotním,mění se pro mě něco?
Až uplyne 5 let,mám někde napsáno,že jsem prošla osobním bankrotem? Např. musím to uvádět v žádosti o zaměstnání? Jsou šance,že mi např. někdy v budoucnu dají hypotéku?
Velice Vám děkuji za Váš čas a odpovědi.
Zaměstnavatel o tomto vědět bude. Peníze neposíláte vy, ale jsou vám strhávány ze mzdy. Když budete mít víc peněz, tyto vám budou strnuty také, pokud z jakéhokoliv důvodu nebudete schopna splácet, tak jste v kouři. Hypotéku vám rozhodně žádná banka tak 5let po ukončení insolvence nedá.
Proč se nedomluvíte s manželem a ten dluh 340 tis za vás nezaplatí s tím, že to budete splácet jemu? Nebo to sloučit do jedné a splácet pak jednu půjčku u banky, kdy byste splácela delší dobu, ale podstatně menší částku.
V tom případě ať si vezme půjčku manžel a tuto vy splácejte. POkud byste si půjčila 340tis, splácela 5 let, tak platíte měsíčně nějakých 7200,--. Po těch 5ti letech máte šanci hypotéku dostat.
Půjčku,kterou by si vzal manžel jsme už zvažovali,ale dle informací od známých mu nepůjčí ani na slanou vodu. Je to malý živnostník,který má příjmy cca. 25 tis. měsíčně.
Nehledejte důvodu proč to nejde, ale jak to udělat, aby to šlo!
Vaši známý se asi vyznají.. Jestli tyto příjmy může doložit a není v registru, pak mu bezproblémů půjčí.
Nashle a hodně štěstí.
Ano, zaměstnavatel to bude vědět. Odesílá splátky
Můžete zažádat o fixní (pevné) splátky
Oddlužení Vám bude nejspíš schváleno
Jestliže otěhotníte, tak se pro Vás s největší pravděpodobností změní výše splátek
Manželovy příjmy se nijak započítávat nebudou
To, že jste prošla oddlužením nebudete do žádosti o zaměstnání uvádět
Těžko odhadovat, jak se banky budou chovat k lidem po oddlužení. Na tu věc je více pohledů
Děkuji moc za odpověď.
Popravdě se trochu bojím pohledu zaměstnavatele,že jsem v oddlužení.
Tzn.,že když požádám o fixní splátky nemohou mi měíčně strnout více? Např. přes zimní období je má výplata kolem 20.000,-. Stále mi tak budou strhávat např.pouze 10 tisíc? Dle výpočtu při 17 tis. čistého jsem schopna za 5 let splatit 89% dluhu.
V případě fixní částky budete platit stále stejně. Zase ale jestli plánujete těhotenství, tak to možná není dobrá volba. Musí se sednout a počítat.
Těhotenství plánujeme. 5 let je dlouhá doba na to ještě čekat,už nejsem nejmladší. V mém případě ale asi nic jiného nezbývá. Věřitelé se nechtějí domluvit na nižších splátkách. Žádala jsem je o to telefonicky,emaily i dopisy...
Já nevím, možná mám trochu jiný pohled na život, ale udělat si dítě, když vím, že nejsem schopna splácet své závazky?
To nemáte žádnou nemovitost, kterou by jste mohly použít jako zástavu při půjčce(hypotéce). A nebo nějaké movité věci, co můžete prodat? S přítelem máte měsíční příjem přes 40tis kč. To se dá těch 340tis zaplatit za chvilku.
doplněno 06.07.15 17:45:Jaké vysoké výdaje má manžel? To má také půjčky?
Víme,že se to dá zaplatit "za chvilku" ale ne v případě že po Vás chtějí takové splátky. Manžel sám má hodně vysoké výdaje. V případě,že by mi z výplaty zbylo cca. 10 tis. měsíčně si myslím,že bychom dítě zvládli. Majetek žádný nemáme,bohužel.
To je právě problém věřitelů - nechtějí se domluvit. Mám moc klientů, kteří chtěli svoji situaci řešit jinak, než oddlužením, ale vyjednávání s věřiteli by je přivedlo do ještě větších problémů. Bohužel.
U Vás je potřeba volit opravdu s velkým rozmyslem výši splátek
Předpokládám,že na tohle soud nepřihlíží,že věřitel nechce přištoupit na jinou dohodu,že? Stačilo by mi snížit splátky alespoň o 3000,- měsíčně...prostě ne... Chtějí dluh uhradit max. do 2 let.
Prosím Vás tedy o radu zkušené... je v mém případě na místě požádat o oddlužení nebo se mám pokusit řešit situaci ještě jinak?
Velice Vám děkuji!
Těžko radit, když neznám věřitele. Obecně: jsou-li tam již rychlé půjčky apod.tak je to docela problém a lepší je jít do oddlužení.
Jsou-li tam půjčky od seriozních poskytovatelů, lze s nimi vyjednávat a docílit nižších splátek
problém opravdu je ale v tom, že dlužník si někdy neumí vyjednat nižší splátky. Pak se může stát i lidem s vyšším příjmem, že skončí v exekuci
AS: Řeknu vám to asi takhle.
Když oddlužení schválili mně kterej má jenom částečnej invalidní důchod (1.stupeň), můžu splácet maximálně 6-7stovek měsíčně (někdy před rokem mi dokonce insol. správce částku asi o60korun snížil) a sem prakricky nezaměstnatelnej. Tak vám s vaším příjmen ho podle mě povolí hned.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.