Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,muj manžel 66 let má diagnózu-polynerupoaptie+cirhozu jater chodí jen s pomocí chodítka a musí ho podpírat jiná osbona motá se padá ujde max.20. na WC často,tak nestihne dojít.Na malou /bažant/vstávám k němu i 3x za noc.Musíme ho krmit neudrží lžíci v ruce.S pomocí dcery a hodné sousedky se sřídáme jak se dá já jěště pracuji.Už to není možné zvládnout.Poradíte mi jak postupovat,kde podat zažádat ,abych o manžela mohla pečovat a být sním celý den doma?Jaké jsou podmínky,abych ňákou tu korunu dostala,abychom to zvládli i finanačně+moje roky do duchodu?Slyšela jsem,že 1.z podmínek je,abychom měli oba stejné trvalé bydlište?Já ho mám v Praze a manžel v Trutnově,ale bydlíme spolu v Praze.Děkuji každému,kdo mi tady poradí je toho na mě prostě,už moc-pěkný den Lída
portal.mpsv.cz/... Zde najdete vše co potřebujete, trvalé bydliště nemusíte mít stejné, roky péče od II. stupně se vám počítají na důchod.
Napadá mě - neuvádět, že si manžel dojde s chodítkem na WC - nedojde, musí mít doprovod, a podobně. Neuvádět pokud možno k sebeobsluze nic pozitivního. Každý nemocný člověk chce ukázat, že není až tak nemožný, že se sám učeše, oholí, převlékne... a je i možné, že při šetření kladou úředníci návodné otázky, na které je těžké odpovědět ve smyslu, že postižený určitou činnost nezvládá.
Podrobně si přečtěte tuto vyhlášku i s přílohami, dočtete se spoustu užitečných informací:
doplněno 13.02.15 15:35:A co se týká doby péče započtené na důchod, někteří lidé si myslí, že jim při péči poplyne nějaká odměna, která se započítá pro výpočet sůchodu. Není to tak. Doba strávená péčí o závislou osobu ve II., III. nebo IV. stupni závislosti se započte do pojištěné doby pro nárok na důchod (takže budete-li pečovat 5 let, bude to posuzováno, jako byste 5 let pracovala), ale současně to bude tzv. doba vyloučená. To znamená, že při výpočtu důchodu z výdělků a pojištěné doby se tato doba péče vylučuje, tedy nerozmělní dosažené příjmy, takže při výpočtu pečující člověk není nijak poškozen nebo znevýhodněn.
Je tady ještě jedna důležitá podmínka. K zápočtu doby péče je nutné se přihlásit na důchodovém oddělení Vaší OSSZ. Přihlašujete se po skončení péče. Nesmíte na to zapomenout, přihlásit se musíte v termínu do dvou let od skončení péče, jinak doba propadne. Případně, pokud byste před skončením péče žádala o starobní důchod, tak péče se započte do dne přiznání důchodu.
Děkuji Vám Všem tady moc dobře jste mi opravdu poradili,tak já se do toho dám jako 1.zajdu k jeho lékaři a snad to dopadne dobře a něco mi dají/Kč/?Já nezvládám chodit do práce po příchodu domu manžela mazat drbat svědí ho od jater celý tělo je nervózní-postel mu převlékám od den za noc několikrát vstávám-navařit na dalši den atd...cítím se hrozně utahaná-Díky moóc-krát Lída
Dáte v práci výpověď z důvodu péče o nemohoucího manžela a místo zaměstnání bude Vaše práce péče o nemocného. Jak zde píší, počítá se Vám tato práce jako zaměstnání, tak si to pohlídejte.
Je to určitý předěl a velký skok, ale věřte, že poté zjistíte, že jste udělala to nejlepší, co jste mohla.
Děkuji je mi to jasný,že se budou snažit dát korunek co nejméně,ale věřte mi,že bych raděj chodila do práce než celý den být s mužem doma skáčete jen kolem něj...ale nezvládnu,už obojí dnes mám noční,tak přijde na noc dcera i ona má svoji rodinu.Nevyspím se v noci ani ve dne musím to zkusit zustat sním doma a neobtěžovat ostatní.Nejsem nejmladší cítím se celá vynervovaná,unavená jsou dny,že se celá chvěju-díky za Vaši podporu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.