Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Moji kamarádku bije manžel

Od: tesse odpovědí: 3 změna:

Ahojte, potřebovala bych od vás radu co mám dělat když mojí nejlepší kamarádku týrá manžel. Je to asi takhle.. Míša chodila s tim svym už od svých osmnácti a po dvou letech se vzali. Ty dva roky byla uplně v pořádku a furt si ho chválila jak je pozorný atd. Mě taky připadalo že pro ní bude ten pravý ale jakmile si vlezli do chomoutu tak přestala Míša komunikovat semnou a s okolím. Byla jak vyměněná, máme stejnou práci a vždy když je pauza tak jdem na kafe. To byla jediná chvíle kdy jsem s ní mohla pokecat a díky tomu jsem si taky všimla jejího prázdnýho výrazu, kruhů pod očima a modřinou přes půlku tváře. Byl to hrozný pohled, jenže jsem z ní nic nedostala, uplně se do sebe uzavřela. Po několika výmluvách o tom že spadla na schodech a podobně, jsem se jí opatrně zeptala jestli náhodou s manželem nejsou nějaké problémy a ona se na mě naštvala zničeho nic a takhle to bylo pokaždé když jsem převedla téma na jejího manžela. Po dalším týdnu jsem si dokonce všimla že měla ovázaný zápěstí a rozseklý ret, a připadá mi že je čím dál tím víc skleslejší. A co hůř, hrozí ji vyhazovat s práce protože i tu v poslední době zanedbávala, což nikdy dřív nedělala. Kdyby o ní přišla mohl by se její stav ještě zhoršit. Takže bych potřebovala pomoct, můj přítel navrhl že by k nim mohl vlítnout a prostě si to s tim jejim vyřídit ale nezdá se mi to zrovna jako dobrej nápad.. ale co jiného se dá dělat.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nedělejte nic, můžete jí být jen oporou, když ji bude potřebovat. Ale manželství Vaší kamarádky se Vás, ani Vašeho přítele netýká. Nechtějte řešit věci za druhé, může se to obrátit proti Vám. Kamarádka o tom s Vámi nemluvila, o pomoc Vás nepožádala, takže se jí do života nepleťte. Nevíte, jak to u nich v manželství chodí, jsou to jen Vaše dohady a dojmy. Pokud kamarádka zažívá domácí násilí, musí to chtít řešit především ona sama. Lze se obrátit na různé organizace, svěřit se se svým problémem a snažit se ho řešit. V každém případě Vám do toho nic není a můžete nadělat víc škody, než užitku.

Pokud to je ta kamarádka, která má problémy s alkoholem, pak to může být úplně všechno jinak třeba... Viz. Vaše vlákno:

poradte.cz/...

dejavu*
hodnocení

1x

Je spoustu organizací na pomoc týraným ženám, kde se jí může dostat zdarma a diskrétně pomoci od psychoterapie, po bezplatného právníka nebo dočasné utajené ubytování.

Buďte jí na blízku a buďte trpělivá. Já jsem čekala 20 let, než se má kamarádka odhodlala, pro tu ženu je to nesmírně těžké, protože sebevědomí má na bodu mrazu a navíc se bojí.

Nakládačka od cizího chlapa často sice pomůže, ale on by mohl vašeho přítele zažalovat, případně ji pak zabít. Nikdy nevíte, jaké to má účinky.

Vyhledejte organizace, které pomáhají, dejte jí telefony, přečtěte si, jak můžete pomoci a řekněte jí, že ji v žádném případě nikdo do ničeho nebude nutit, když tam zavítá. Ona opravdu k tomu musí dospět sama o vlastní vůli. Řekněte jí, aby měla u sebe telefon a kdyby něco, aby vám okamžitě zavolala, že přijedete třeba v noci a že chápete, že o tom teď nechce nebo nemůže mluvit, ale že chcete, aby věděla, že ji máte moc ráda, moc vám na ni záleží a kdykoliv jste ochotna podat jí pomocnou ruku, ale musí si o to ona sama říci.

hodnocení

0x
Ty to nevyřešíš, ani tvůj přítel. Musí si to vyřešit sama a je jen jedno řešení, ihned odejít. Jakékoliv jiné řešení je jen oddalování odchodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]